Handwortel fractuur

Samengevat

Een handwortel fractuur is een breuk(je) van een van de botten van de hand die onderdeel zijn van het pos gewricht.

Een handwortel fractuur wordt meestal veroorzaakt door een val, en is een pijnlijke blessure die gepaard gaat met symptomen zoals pijn, zwelling, kneuzing, en soms een afwijkende vorm van de hand. Het gebruik van polsbeschermers tijdens het sporten, of handwraps tijdens boksen en vechtsporten, kunnen helpen in het voorkomen van dit letsel. Snelle diagnose en behandeling zijn cruciaal om complicaties te voorkomen en een optimaal herstel te verzekeren.

Een gespecialiseerd hand therapeut kan helpen om goed te herstellen. Een op maat gemaakte splint en oefenprogramma zijn vaak belangrijke onderdelen van de behandeling

Wat is een handwortel fractuur?

Een handwortel fractuur is een breuk(je) van een van de botten van de hand die onderdeel zijn van het pos gewricht. Er zijn 2 rijen handwortelbeentjes in de hand die samen met de ellepijp en spaakbeen (Ulna en Radius) het polsgewricht vormen. Elk breukje in een van die botjes noemen we een handwortel fractuur. Handwortel fracturen ontstaan vaak na een val op een uitgestrekte hand (in het engels een "fall on outstreched hand" of FOOSH). Dit soort letsels komt erg vaak voor bij kinderen (vallen op in de speeltuin of op schoolplein) en bij sporten zoals skeeler/skaten, skateboarden en snowboarden. Vechtsporten zoals kickboksen, boksen en MMA zijn ook risicovol voor dit type letsel.

Structuur van het Polsgewricht:

Het polsgewricht is een complex en systeem. Het bestaat niet alleen uit botten maar ook uit een netwerk van ligamenten.

Handwortelbeentjes:

Het polsgewricht huisvest acht handwortelbeentjes, geordend in twee rijen van vier:

  1. Proximale Rij: van lateraal naar mediaal:

   - Scaphoid

   - Lunate

   - Triquetrum

   - Pisiform

  1. Distale Rij: van lateraal naar mediaal:

   - Trapezium

   - Trapezoid

   - Capitate

   - Hamate

Deze handwortelbeentjes werken samen met de twee lange botten van de onderarm, de radius (spaakbeen) en de ulna (ellepijp), om een breed scala aan bewegingen en rotaties voor de hand te faciliteren.

Ligamenten en Functie:

Het polsgewricht is omgeven en ondersteund door een reeks ligamenten die helpen bij het stabiliseren en begeleiden van de bewegingen van de pols. Deze omvatten:

- **Palmar Radiocarpal Ligaments:** Deze ligamenten lopen van de voorkant van de radius naar de proximale rij van de handwortelbeentjes en bieden stabiliteit tijdens flexie van de pols.

- **Dorsal Radiocarpal Ligaments:** Gelegen aan de achterkant van de pols, stabiliseren ze het gewricht tijdens extensie.

- **Interosseous Ligaments:** Verbinden de aangrenzende handwortelbeentjes onderling en bieden stabiliteit aan het polsgewricht.

De ligamenten zorgen samen voor de nodige stabiliteit en flexibiliteit en laten gecontroleerde en gevarieerde bewegingen toe zoals flexie, extensie, abductie, adductie, en circumductie van de hand ten opzichte van de onderarm.

Functie van de Botten en Ligamenten:

Elk van de acht handwortelbeentjes, samen met de ligamenten, speelt een essentiële rol in de functionaliteit van de hand en pols. Ze dragen bij aan de mechanische structuur van de pols en maken diverse handbewegingen mogelijk, zoals grijpen, tillen, duwen, en draaien. Een breuk in een van deze botten, bekend als een handwortelfractuur, of schade aan de ligamenten, kan leiden tot verminderde handfunctie, pijn, en andere complicaties.

Zou ik een handwortel fractuur kunnen hebben?

Als je pijn en zwelling hebt rond de pols , nadat je raar terecht bent gekomen tijdens een val, dan zou het kunnen dat je een handwortel fractuur hebt opgelopen. Vaak gaat dit ook gepaard met zichtbare kneuzing en soms een duidelijke verandering van de vorm van de hand. Er zijn ook andere letsels mogelijk na een val zoals een verstuikte pos maar ook schade aan de banden van de hand, denk aan SL letsels of TFCC letsels. Een gespecialiseerd handtherapeut kan helpen om de juiste diagnose te stellen.

Wat kan ik zelf doen aan een handwortel fractuur?

Als je denkt dat je een boksers fractuur (of welke andere breuk dan ook) zou kunnen hebben is het heel belangrijk om direct naar een dokter te gaan.

Oorzaken handwortel fractuur

Deze soort fractuur wordt bijna altijd veroorzaakt door een ongelukkige val waarbij iemand zijn hand uitstrekt om de val te breken, zoals bij vallen op een uitgestrekte hand. Dit soort letsel kan ook optreden bij een directe impact op de hand, zoals tijdens contact- en vechtsporten of door een verkeersongeval.

Symptomen handwortel fractuur

De symptomen van een handwortel fractuur zijn over het algemeen zeer duidelijk. Pijn en zwelling rond de pols zijn vaak de meest opvallende symptomen en kunnen variëren van mild tot zeer intens, afhankelijk van de ernst van de fractuur. Deze pijn kan verergeren bij beweging van de hand of pols. In sommige gevallen is er ook sprake van een afwijkende vorm van de hand.

Diagnose

Diagnose van hand en vingerklachten gebeurt op basis van jouw specifieke verhaal en klachten. Zijn de klachten het gevolg van een trauma, ga dan altijd eerst langs de dokter. De therapeut vraagt tijdens het anamnese gesprek naar wat er is gebeurd en wat jouw specifieke klachten zijn. Na het gesprek komt het lichamelijk onderzoek. Tijdens het onderzoek doet jouw therapeut een aantal bewegingen en testjes om een diagnose te kunnen stellen. Soms is een echo of een scan zinvol maar meestal niet. Als jouw therapeut dit wel nodig vindt dan zal hij/zij dat eerst met jou bespreken en dan pas met de huisarts.

Behandel mogelijkheden

Handklachten zijn meestal goed te behandelen. Behandeling bij een breuk bestaat eerst altijd uit een fase van immobilisatie zoals gips, tape of een spalk. Daarna begint de therapie die bestaat vaak uit mobilisaties/manipulaties,rekoefeningen, versterkende oefentherapie, en ontspanningsoefeningen. Soms maken we ook gebruik van spalken, braces, massage of dry needling.

Naar de dokter?

Als u 1 of meerdere van de volgende klachten heeft is het raadzaam om eerst contact met uw huisarts op te nemen voordat u eventueel een afspraak maakt met een fysiotherapeut of andere behandelaar.
  • meer dan 5kg afgevallen in de afgelopen 4 weken zonder dat u dat wilde
  • nachtelijke pijn of pijn in rust die niet verandert bij het veranderen van houding
  • nachtelijk zweten
  • koorts, misselijkheid en/of algemeen onwelbevinden
  • zwangerschap
  • langdurig medicatie gebruik
  • reeds bekende hart of long aandoeningen
  • kanker of kanker in het verleden hebben gehad
  • drugsgebruik (of steroïden )
  • incontinentie klachten
  • erectie problemen
  • forse verandering van ontlastingspatroon of menstruatie cyclus