Hoofdpijn

Heeft u last van hoofdpijn die maar niet overgaat? Ook voor deze klachten kunt u terecht bij Fysiotherapie Noorderbad!

Wij onderscheiden 2 groepen hoofdpijnklachten:

– Primaire hoofdpijn: hoofdpijn die wordt veroorzaakt in het hoofd zelf. Zoals: migraine, clusterhoofdpijn en spanningshoofdpijn (tensiontype headache). Deze vormen van hoofdpijn kunnen gepaard gaan met andere klachten zoals nek– en schouderpijn. Ze worden daar echter niet door veroorzaakt. Soms is de nekpijn een uitlokkende factor, soms een symptoom behorend bij de aanval.

– Secundaire hoofdpijn: hoofdpijn die wordt veroorzaakt buiten het hoofd. Zoals: hoofdpijn veroorzaakt vanuit de nek (cervicogene hoofdpijn), (over)medicatie hoofdpijn, ontwenningshoofdpijn en de bij velen bekende kater.

Over een aantal verschillende soorten hoofdpijn vindt u op onze site nadere informatie.

Gevolgen van hoofdpijn

Hoofdpijn kent een aantal bekende gevolgen, zoals afname van activiteit. Men doet niet alleen tijdens een hoofdpijnaanval minder, maar gaat ook bepaalde situaties uit de weg uit angst voor hoofdpijn. Verder komt zelfmedicatie erg veel voor. Af en toe een paracetamol kan meestal weinig kwaad. Problemen ontstaan wanneer het medicijngebruik langzaam toeneemt. Veel patiënten die zich bij de arts of fysiotherapeut melden met hoofdpijn nemen al vrijwel dagelijks pijnstillers. Vaak leidt dit tot het ontstaan van overmedicatie-hoofdpijn. Bij overmedicatie-hoofdpijn zijn de pijnstillers die men neemt tegen de, soms dagelijks aanwezige, hoofdpijn juist de oorzaak geworden van een deel van de hoofdpijnklachten.

Hoe kun je hoofdpijnklachten verminderen?

In de eerste plaats is het bij chronische hoofdpijn zinvol om dit met uw huisarts te bespreken. Voor u zich bij uw huisarts meldt, kunt u een hoofdpijndagboek bijhouden. Dat maakt het voor uw huisarts gemakkelijker om gericht advies te geven. Het hoofdpijndagboek vindt u op onze site onder het kopje downloads. Wij adviseren u om in overleg met uw huisarts het gebruik van pijnstillers af te bouwen en verdere begeleiding of behandeling te zoeken bij een gespecialiseerde manueeltherapeut of fysiotherapeut.

Onze manueeltherapeut Robert Goddard is aangesloten bij Hoofdpijn Netwerk Noord en is gespecialiseerd in het behandelen van hoofdpijnklachten. Wanneer u een afspraak met hem maakt, zal hij na een grondig lichamelijk onderzoek een behandelplan met u opstellen. Het versterken van de halsspieren en houdingscorrectie zijn belangrijke onderdelen van de behandeling.

Onze manueel therapeuten

Robert Goddard

Eigenaar en manueeltherapeut

Ron Bottema

Manueel therapeut

Ron Hamminga

Fysiotherapeut/ Handtherapeut (i.o)

Bel ons
Route