Hoofdpijn

Heeft u last van hoofdpijn die maar niet overgaat? Ook voor deze klachten kunt u terecht bij Fysiotherapie Noorderbad!

Er zijn verschillende soorten hoofdpijn

Primaire hoofdpijn:

Hoofdpijn die wordt veroorzaakt in het hoofd zelf. Zoals: migraine, clusterhoofdpijn en spanningshoofdpijn (tensiontype headache). Deze vormen van hoofdpijn kunnen gepaard gaan met andere klachten zoals nek– en schouderpijn. Ze worden daar echter niet door veroorzaakt. Soms is de nekpijn een uitlokkende factor, soms een symptoom behorend bij de aanval.

Secundaire hoofdpijn:

hoofdpijn die wordt veroorzaakt buiten het hoofd. Zoals: hoofdpijn veroorzaakt vanuit de nek (cervicogene hoofdpijn), (over)medicatie hoofdpijn, ontwenningshoofdpijn en de bij velen bekende kater.

Gevolgen 

Hoofdpijn kent een aantal bekende gevolgen, zoals afname van activiteit. Men doet niet alleen tijdens een hoofdpijnaanval minder, maar gaat ook bepaalde situaties uit de weg uit angst voor hoofdpijn. Verder komt zelfmedicatie erg veel voor. Af en toe een paracetamol kan meestal weinig kwaad.

Problemen ontstaan wanneer het medicijngebruik langzaam toeneemt. Veel patiënten die zich bij de arts of fysiotherapeut melden met hoofdpijn nemen dagelijks pijnstillers. Vaak leidt dit tot het ontstaan van overmedicatie-hoofdpijn. Bij overmedicatie-hoofdpijn zijn de pijnstillers die men neemt tegen de, soms dagelijks aanwezige, hoofdpijn juist de oorzaak geworden van een deel van de hoofdpijnklachten.

Wat kunnen we voor u doen?

Na een eerste screening bestaat uw eerste afspraak uit twee onderdelen: een vraaggesprek en een lichamelijk onderzoek.

In het gesprek stelt de therapeut vragen over uw klachten; bijvoorbeeld hoe ze ontstaan en wanneer ze toenemen of verminderen. Daarna volgt een lichamelijk onderzoek, waarbij de  therapeut uw houding en bewegingen beoordeelt en uw gewrichten onderzoekt. Zo wordt vastgesteld waar de oorzaken van uw klachten zitten. 

Samen met de patiënt beslist fysiotherapie of manuele therapie zinvol is. Is dat het geval, dan bespreekt de manueel therapeut met de patiënt een aanpak voor de verdere behandeling. Zo heeft u dus meteen na de eerste afspraak duidelijkheid over het vervolg.

De behandeling

De therapeut past specifieke technieken toe om uw gewrichten beter te laten functioneren en om uw houding en beweging te verbeteren.

Vaak krijgt u oefeningen om de nek sterker te maken en om uw houding, kracht, stabiliteit of coördinatie te trainen. Daarnaast krijgt u tips en adviezen over hoe u goed en gezond kunt blijven bewegen. 

Heeft u een verwijzing nodig?

Nee, een verwijzing is niet noodzakelijk. U kunt met én zonder verwijzing van een arts of specialist behandeld worden. Mocht een verwijzing wel nodig zijn, dan bespreken we dit tijdens de afspraak. 

Hoofdpijn Netwerk Noord

Robert Goddard is aangesloten bij het Hoofdpijn Netwerk Noord en is gespecialiseerd in het behandelen van hoofdpijnklachten. We werken samen met het Hoofdpijncentrum van het Martini Ziekenhuis in Groningenen en huisartsen uit de regio. 

Chronische Pijn Netwerk

Ron Bottema is aangesloten bij het netwerk Pijn in Beweging. Dit netwerk richt zich op het helpen van mensen met chronische pijn.

Onze therapeuten

Robert Goddard

Eigenaar en manueel therapeut

Ron Bottema

Manueel therapeut

Bel ons
Route