Wat is migraine?

De huidige wetenschappelijke inzichten zijn dat migraine voortkomt uit ontstekingsactiviteit van de zenuwvoorziening van de bloedvaten in het hoofd. Waar vroeger werd gedacht dat het met name veroorzaakt werd door de bloedvaten zelf wordt  de laatste jaren steeds meer onderzoek gedaan naar de rol van het centrale zenuwstelsel bij migraine.

Migraine kan worden onderverdeeld in chronische en niet-chronische migraine. Bij chronische migraine is er sprake van meer dan 15 dagen per maand migraine, gelukkig komt dit relatief minder vaak voor.

Migraine kent verschillende verschijningsvormen en is erg patiënt afhankelijk, zo zijn er vormen met of zonder aura (het zien van kleuren lichtflitsen of vlekken voorafgaand aan de aanval), met of zonder braken en er is zelfs een vorm waarbij er geen hoofdpijn is maar alleen duizeligheid, braken en aura!

Symptomen en kenmerken van migraine

Migraine heeft in ieder geval de volgende kenmerken:

  • De aanvallen duren tussen de 4 en 72 uur.

Minstens 2 van de volgende kenmerken:

  • altijd dezelfde kant van het hoofd
  • kloppend/bonkend/pulserend
  • matig tot hevige pijn
  • klachten nemen toe bij lichte inspanning zoals traplopen

Tijdens de aanval minstens 1 van de volgende kenmerken

  • misselijkheid of braken
  • overgevoeligheid voor licht en/of geluid

 

Als u denkt dat u last heeft van migraine is een afspraak bij de huisarts een goede eerste stap, neem dan een ingevulde hoofdpijndagboek mee.

De behandeling bij migraine is in eerste instantie medicamenteus.

Verder is er enig bewijs dat behandeling met TENS kan helpen. Het verbeteren van de conditie lijkt ook een positief effect te hebben op migraine.

Fysiotherapie of manuele therapie is een zinvolle en kosteneffectieve behandeling voor verschillende soorten hoofdpijn waaronder ook migraine. Hoofdpijn en nekpijn komen veel samen voor, 60 – 80% van de mensen met ernstige hoofdpijn heeft ook nekklachten. Nekklachten lokken hoofdpijn aanvallen uit en kunnen bijdragen aan het verergeren van de hoofdpijnklachten. Dit is het geval bij migraine, spanningshoofdpijn en cervicogene hoofdpijn en is waarschijnlijk het gevolg van sensitisatie.

Voor uw eerste bezoek aan onze manueeltherapeut is het raadzaam om een hoofdpijndagboek bij te houden en HIT6 lijst in te vullen.

Onze manueeltherapeut dhr Goddard is aangesloten bij het Hoofdpijn Netwerk Noord van de hoofdpijnpoli van het Martini ziekenhuis en is gespecialiseerd in het behandelen van hoofdpijn klachten.

Onze manueel therapeuten

Robert Goddard

Eigenaar en manueeltherapeut

Ron Bottema

Manueel therapeut

Bel ons
Route