Heb ik spanningshoofdpijn?

Hoe vaak komt het voor?
Volgens een artikel in het vakblad Neurology heeft meer dan 80% van de vrouwen minstens 1x per jaar spanningshoofdpijn en 63% van de mannen. Spanningshoofdpijn komt vooral maar niet uitsluitend voor bij mensen tussen de 30 en 40 jaar oud

Symptomen en kenmerken van spanningshoofdpijn


– hoofdpijnklachten gedurende 30 min tot 7 dagen per keer
– minstens 2 van de volgende kenmerken:
– drukkend strak gevoel van het hoofd
– mild tot matige pijn
– tweezijdig klachten of een pandgevoel om het hoofd
– niet erger bij dagelijkse bezigheden zoals traplopen

Verder is er in tegenstelling tot bij migraine geen braken of misselijkheid en geen over gevoeligheid voor licht en geluid

Wat zijn de oorzaken van spanningshoofdpijn?


De huidige wetenschappelijke inzichten zijn dat spanningshoofdpijn voortkomt uit overmatige activiteit en gevoeligheid van nek- en schouderspieren en het zenuw stelsel.

Hoe kunnen we spanningshoofdpijn  behandelen? 


Uit wetenschappelijk onderzoek is gebleken dat een behandelprotocol van 12 weken gericht op het behandelen van de spieren en gewrichten van de nek en schouders in combinatie met specifieke huiswerk oefeningen zeer effectief kan zijn en bij de meeste mensen tot meer dan 50% vermindering van klachten leidt.

Vanwege onze deelname in het hoofdpijn netwerk van het Martini ziekenhuis werken wij volgens het protocol van de hoofdpijnpoli. Deze methode is wetenschappelijk goed onderbouwd en levert in de praktijk zeer goede resultaten.

Voor uw eerste bezoek aan onze manueeltherapeut is het raadzaam om een hoofdpijndagboek bij te houden en HIT6 lijst in te vullen. 

Onze manueeltherapeut dhr Goddard is aangesloten bij het Hoofdpijn Netwerk Noord van de hoofdpijnpoli van het Martini ziekenhuis en is gespecialiseerd in het behandelen van hoofdpijn klachten.

Onze manueel therapeuten

Robert Goddard

Eigenaar en manueeltherapeut

Ron Bottema

Manueel therapeut

Ron Hamminga

Fysiotherapeut/ Handtherapeut (i.o)

Bel ons
Route