Heeft u last van bekkenpijn, pijn in de buik, lies of rond de geslachtsdelen? Verliest u urine en/of ontlasting of heeft u vrijwel constant het gevoel dat u naar het toilet moet? Uw fysiotherapeut kan u helpen bij deze en andere bekkenbodemklachten.

Wanneer bekkentherapie?

Specifieke therapie kan verlichting bieden bij onder ander de volgende voorkomende bekkenbodemklachten:

  • Bekkenpijn in de periode tijdens en na de zwangerschap 
  • Ongewild verlies van urine en/of ontlasting (stress incontinentie)
  • Niet te onderdrukken aandrang om te plassen of te ontlasten (urge incontinentie)
  • Pijn in de onderbuik, lies, rond de anus of de geslachtsdelen

Stress incontinentie

Bij stress incontinentie treedt het ongewilde verlies van urine en/of ontlasting op bij activiteiten waarbij de druk in de buik verhoogd wordt. Bijvoorbeeld niezen, hoesten schreeuwen, springen, rennen etc. Vaak ligt hier een probleem met de bekkenbodem aan ten grondslag: deze is te slap of (en dit komt ook vaak voor) te strak.

Met consequent trainen van de spieren van de bekkenbodem kan dit probleem (grotendeels) verholpen worden.

Urge incontinentie

Bi urge incontinentie is het probleem dat er erg vaak aandrang om te plassen is en dat er vaak al urine wordt verloren voor het toilet is bereikt. Hierbij is het juist zaak om de blaas te trainen (dit is ook een spier) en een correcte plastechniek aan te leren.

Bekkenfysiotherapie in de zwangerschap?

Tijdens de zwangerschap verandert er veel in een vrouwenlichaam: je wordt zwaarder, je banden worden weker en je houding verandert met het groeien van het kind in je buik. Het gevolg kan zijn dat je lage rug- en bekkenklachten krijgt, soms met uitstraling in één been. Dit heeft een grote, nadelige invloed op je dagelijks leven. Je hebt de neiging om steeds minder te doen en steeds meer rust te nemen om de pijn te vermijden.

Helaas neemt hiermee de belastbaarheid van het lichaam ook af en worden zelfs eenvoudige taken moeilijk. Gelukkig is het vrij eenvoudig om deze klachten binnen de perken te houden of zelfs te verhelpen met een paar simpele oefeningen.

De behandeling

Bij bekkenfysiotherapie leert u o.a. de bekkenbodemspieren bewust aan te spannen en te ontspannen. Daarnaast is er aandacht voor een goede toilethouding en verantwoord gebruik van de rug. Bij klachten tijdens de zwangerschap is onze begeleiding erop gericht u met zo min mogelijk klachten zo optimaal mogelijk te laten functioneren. Na de bevalling werken wij met u aan het verbeteren van uw stabiliteit en de spierkracht van uw lage rug en bekken.

Herkent u deze klachten?

In alle gevallen van incontinentie, urine en ontlasting, raden wij aan eerst de huisarts te bezoeken om een eventuele medische oorzaak van de klachten uit te sluiten.

Neem bij bekkenklachten contact met ons op. Samen beslissen we of bekkentherapie zinvol is. Is dat het geval, dan bespreekt de bekkentherapeut met de patiënt een aanpak voor het verdere behandeltraject. Zo heeft u dus meteen na de eerste afspraak duidelijkheid over het vervolg. 

Heeft u nog vragen? Herkent u bovenstaande klachten? Neem dan gerust contact met ons op voor het maken van een afspraak. 

Onze specialist

Stella Woldendorp

Fysiotherapeute

Bel ons
Route