Wat is dry needling?

Bij dry needling gebruikt de fysiotherapeut een ‘droge’ (dry) naald, waarmee hij spieren en weefsels snel en langdurig kan laten ontspannen. Het is een techniek die een aantal van onze therapeuten beheersen, ongeacht hun specialisatie.

Dry needling is een relatief nieuwe behandelmethode binnen de fysiotherapie. Het is een techniek waarbij met een dunne naald door de huid wordt geprikt om de onderliggende spieren en bindweefselstructuren te beïnvloeden. Het effect is dat de spieren ontspannen. Dry needling werkt op specifieke punten in de spieren, de zogenaamde ‘triggerpoints’. De techniek kan ook effectief zijn in de behandeling van stugge en pijnlijke littekens, zoals die na een keizersnede of bijvoorbeeld wanneer u een heup- of knieoperatie heeft gehad.

Wat houdt de behandeling in?

Bij de behandeling van triggerpoints middels dry needling wordt een zeer dunne naald in de pijnlijke spier gebracht. Met deze naald kan de therapeut de lokale doorbloeding en chemische toestand van de spier positief beïnvloeden. Er is meer dan voldoende wetenschappelijk bewijs dat dry needling een positief effect heeft en dat de techniek veilig is, mits uitgevoerd door een ervaren, gediplomeerde therapeut.

Littekenbehandeling

Een bijzondere toepassing van dry needling is de behandeling van littekenweefsel. In dit geval worden de naalden vlak onder het litteken ingebracht. De naalden worden in het bindweefsel dat zich net onder de huid bevindt, geplaatst. Middels specifieke technieken wordt dit onderhuidse bindweefsel kort beïnvloed en losgemaakt. Het resultaat is dat het littekenweefsel flexibeler wordt en de pijn vermindert.

Toepassingen

Er zijn verschillende toepassingsmogelijkheden voor dry needling. Bij Fysiotherapie Noorderbad gebruiken we dry needling als ondersteunende therapievorm bij onder meer de volgende klachtenbeelden:

  • Nekklachten
  • Hoofdpijnklachten
  • Kaakklachten
  • Lage rugpijn
  • Fibromyalgie
  • Bekkenklachten
  • Littekens
  • Schouder
  • Handklachten

Onze therapeuten, Robert Goddard, Ron Bottema en Ron Hamminga, hebben specifieke cursussen gevolgd in triggerpoint- en dry needling technieken Heeft u belangstelling voor een dry needling behandeling? Neemt u gerust contact op voor het maken van een afspraak.

Onze manueel therapeuten

Robert Goddard

Eigenaar en manueeltherapeut,

Ron Bottema

Manueel therapeut

Ron Hamminga

Fysiotherapeut/ Handtherapeut (i.o)

Bel ons
Route