Aspecifieke nekklachten

Samengevat

We noemen het aspecifieke nekklachten als er pijn of beperkingen in de nek zijn zonder dat daar aantoonbare schade of ziekte aanwezig is. Deze nekklachten zijn gelukkig onschuldig en gaan vanzelf weg. Bij het grootste deel van de mensen met aspecifieke nekklachten gaat de pijn binnen 6 weken vrijwel helemaal over. Als  de klachten langer blijven dan normaal of als iemand heel erg beperkt wordt in werk, sport of andere taken, dan kan fysiotherapie uitkomst bieden.

Wij kunnen helpen met het stellen van de juiste diagnose, kiezen van de beste therapie en zorgen dat je weer zoveel mogelijk kan doen!  

Wat zijn aspecifieke nekklachten?

Aspecifieke nekklachten ontstaan wanneer er pijn of bewegingsbeperking is tussen de onderkant van de schedel en de bovenkant van de schouderbladen, zonder een aantoonbare schade of ziekte als oorzaak. Deze nekklachten kunnen zich manifesteren door middel van pijn, tintelingen, gevoelloosheid, bewegingsbeperking, of stijfheid, en kunnen zowel aan de achter- als aan de zijkant van de nek voorkomen.

Het is heel belangrijk om te begrijpen dat ‘aspecifiek’ niet betekent dat de nekklachten niet echt zijn. Mensen met aspecifieke nekklachten ervaren wel degelijk echte, en soms ernstige discomfort. Het feit dat de klachten ‘aspecifiek’ zijn, wijst alleen op het ontbreken van een duidelijke medische oorzaak, zoals een breuk of een infectie. Het betekent absoluut niet dat de klachten psychologisch of ingebeeld zijn. Het is belangrijk om deze klachten serieus te nemen en passende zorg en behandeling te zoeken.

Nekklachten kunnen ontstaan door diverse factoren en kunnen de kwaliteit van leven aanzienlijk verminderen. Gelukkig kunnen aspecifieke nekklachten vaak effectief worden behandeld met fysiotherapie, oefeningen, educatie en aanpassingen in levensstijl zoals verbeteringen in slaap, ergonomie en stressmanagement.

Bij aanhoudende klachten is het raadzaam om een zorgprofessional te consulteren voor een juiste diagnose en behandelplan. Vroegtijdige erkenning en behandeling van nekklachten zijn essentieel om verdere complicaties te vermijden en om de levenskwaliteit te verbeteren.

Zou ik aspecifieke nekklachten kunnen hebben?

Als je pijn hebt rondom de achterkant van de schedel, nek of bovenkant van de schouderbladen dan is het heel goed mogelijk dat het om aspecifieke nekklachten gaat. In Nederland is ongeveer 95% van alle nekklachten aspecifiek.

Wat kan ik aan aspecifieke nekklachten doen?

Aspecifieke nekklachten gaan vaak vanzelf over, meestal is even aankijken en rustig blijven bewegen de beste behandeling. Als belager dan 4 weken klachten hebt, of je wordt heel erg beperkt in belangrijke activiteiten, zoals zorgen voor kinderen of werken, dan kan het verstandig zijn er naar te laten kijken. Een fysiotherapeut of manueeltherapeut kan helpen met het stellen van de juiste diagnose en bepalen van een goed behandelplan. Daarmee ben je zo snel mogelijk weer lekker in beweging!

Oorzaken

Diverse factoren kunnen bijdragen aan de ontwikkeling van aspecifieke nekklachten. Factoren zoals slaapgebrek, voedingsgewoonten, roken en alcoholconsumptie kunnen een significante rol spelen. Stress is eveneens een prominente factor, het kan spierspanning verhogen en daardoor pijn in de nek veroorzaken. Leeftijd gerelateerde factoren, genetische predisposities, en een gebrek aan lichaamsbeweging kunnen ook invloed hebben. Bovendien kunnen biomechanische factoren zoals een slechte houding of langdurig in één positie blijven, bijdragen aan de ontwikkeling van nekklachten

Symptomen

 • Pijn tussen onderkant schedel, achterzijde of zijkant van de nek of bovenkant schouderbladen.
 • Stijfheid in de nek (vooral in de ochtend of na lang staan/ zitten of liggen)
 • Vermoeide nek
 • Moeite met bepaalde bewegingen
 • De neiging hebben zelf de nek te kraken
 • Steun zoeken voor de nek of het hoofd
 • Tintelingen of een veranderd gevoel in de schouder of bovenarm
 • eventueel hoofdpijn klachten

Diagnose

Diagnose van aspecifieke nekklachten gebeurt op basis van jouw specifieke verhaal en symptomen. De therapeut zal hier tijdens het anamnese gesprek uitgebreid naar vragen. Naast de pijnklachten zelf zal de therapeut ook vragen naar werkzaamheden, thuissituatie, andere lichamelijke klachten en mogelijke stressfactoren. Deze zijn erg belangrijk omdat nekklachten vaak een optelsom zijn van verschillende factoren. Na het gesprek komt het lichamelijk onderzoek. Tijdens het onderzoek doet jouw therapeut een aantal bewegingen en testjes om te kijken waarom jij klachten hebt van de nek. Een echo of een scan is vrijwel nooit zinvol. Als jouw therapeut beeldvorming nodig vindt dan zal hij/zij dat eerst met jou bespreken en dan met de huisarts.

Behandel mogelijkheden

Een gezonde levensstijl kan preventief werken en kan helpen bij het verminderen van de klachten. Dit omvat een goed slaappatroon, een evenwichtig dieet, regelmatige lichaamsbeweging, en het vermijden van tabak en overmatig alcoholgebruik. Ook het aanleren van goede houdingsgewoonten en het regelmatig veranderen van positie tijdens zitten of staan kan voordelig zijn.

De aanpak van aspecifieke nekklachten vereist een holistische kijk, waarbij men diverse aspecten van het leven, zoals de dagelijkse routine, levensstijl, en stressniveau, in ogenschouw neemt. Aspecifieke nekklachten zijn gelukkig heel goed te behandelen. De behandeling kan bestaan uit pijneducatie, mobilisaties/manipulaties, conditie training, versterkende oefentherapie, balans oefeningen, huisoefenprogramma, rekoefeningen en Aspecifieke nekklachten. In sommige gevallen maken we ook gebruik van virtual reality, laser gestuurde joint position senseoefeningen, massage en dry needling. Ook samenwerken met andere specialisten zoals neuropsychologie kan nodig zijn voor de meer complexe gevallen.

Naar de dokter?

Als u 1 of meerdere van de volgende klachten heeft is het raadzaam om eerst contact met uw huisarts op te nemen voordat u eventueel een afspraak maakt met een fysiotherapeut of andere behandelaar.
 • meer dan 5kg afgevallen in de afgelopen 4 weken zonder dat u dat wilde
 • nachtelijke pijn of pijn in rust die niet verandert bij het veranderen van houding
 • nachtelijk zweten
 • koorts, misselijkheid en/of algemeen onwelbevinden
 • zwangerschap
 • langdurig medicatie gebruik
 • reeds bekende hart of long aandoeningen
 • kanker of kanker in het verleden hebben gehad
 • drugsgebruik (of steroïden )
 • incontinentie klachten
 • erectie problemen
 • forse verandering van ontlastingspatroon of menstruatie cyclus