Corona update 30 april 2020 Fysiotherapie Noorderbad

We zijn erg blij dat we u mogen vertellen dat we vanaf 6 mei aanstaande weer open zijn voor fysieke behandelingen die (medisch) noodzakelijk zijn. We volgen hierbij alle richtlijnen van het ministerie van VWS, RIVM en KNGF. Wat betekend dit: We hebben aangepaste openingstijden. De fysiotherapeut bepaald of de behandeling (medisch) noodzakelijk is, of … Leer meer

Fysiotherapie noorderbad Corona update 20-3-2020

Als praktijk vinden wij het belangrijk om onze zorg te kunnen blijven leveren maar nog belangrijker vinden wij het om onze maatschappelijke verantwoordelijkheid te nemen in deze moeilijke tijden.

Corona update Fysiotherapie Noorderbad

Gistermiddag heeft onze beroepsorganisatie (het KNGF) contact gehad met het ministerie van volksgezondheid in verband met het coronavirus. In verband met hun aanbevelingen zullen wij voorlopig gewoon geopend zijn. Ons wordt gevraagd om noodzakelijke fysiotherapeutische zorg te blijven leveren. Om huisartsen en andere medici te ondersteunen. In de praktijk hebben we extra hygiënemaatregelen genomen welke … Leer meer

Contracten met zorgverzekeraars in 2019

Na lang onderling beraad hebben wij besloten om voor het jaar 2020 geen contract te ondertekenen met CZ, Just, Nationale Nederlanden, OHRA, National Academic, Promovendum, Aevitae en Besured. De reden hiervoor is dat het geboden contract hoge administratieve lasten en lage tarieven met zich meebrengt waardoor er te weinig ruimte voor kwalitatief goede behandeling, bij- … Leer meer

Post concussion syndrome (PCS)

   
hersenschudding

Post-concussion syndrom (PCS) is een aandoening waarbij de symptomen van hersenschudding of een hoofdletsel lang na het eerste letsel duren.
PCS kunnen maanden of jaren duren, maar de symptomen verbeteren na verloop van tijd en in de meeste gevallen herstellen mensen volledig.

In dit artikel kijken we naar de symptomen van PCS en hoe lang ze duren. We behandelen ook oorzaken en risicofactoren, diagnose, behandelingsopties en mogelijke complicaties.

Wat is post concussion syndrom (PCS)?

Bij PCS duren de symptomen van een hersenschudding langer na de eerste verwonding. Lange termijn effecten van een hersenschudding zijn niet gebruikelijk. Na het krijgen van een hersenschudding herstellen de meeste mensen binnen 2 weken tot een maand van de eerste symptomen. Ongeveer 20% van de mensen zal echter PCS ervaren en symptomen hebben die langer dan 6 weken aanhouden.

Volgens sommige bronnen zijn hersenschudding symptomen die drie of meer “domeinen” beïnvloeden – waaronder emotionele veranderingen en cognitieve stoornissen – gedurende meer dan 1 of 2 maanden indicatief voor PCS.

PCS klachten kunnen maanden of zelfs jaren duren, maar de symptomen verergeren niet. PCS verbetert in de loop van de tijd en in de meeste mensen herstellen ervan.

Symptomen

De symptomen van PCS kunnen zijn:

 • hoofdpijn
 • duizeligheid
 • vermoeidheid
 • verhoogde gevoeligheid voor licht
 • verhoogde gevoeligheid voor ruis
 • prikkelbaarheid
 • veranderingen in emotionele toestand, zoals gevoeliger worden voor stress
 • depressie
 • angst
 • moeite met concentreren
 • geheugen problemen
 • moeite met slapen
 • verhoogde intolerantie voor alcohol
 • verandering in eetlust

Veel van deze symptomen overlappen met die van andere medische aandoeningen, zoals posttraumatische stressstoornis en chronische pijn.

Oorzaken en risicofactoren

Onderzoek suggereert dat de oorzaak van PCS, schade is aan de witte stof in de hersenen.

Witte stof is weefsel in de hersenen dat zenuwvezels bevat. Schade aan dit weefsel kan de paden tussen de hersenen en de rest van het lichaam beïnvloeden, wat het scala aan symptomen kan veroorzaken dat mensen ervaren met PCS.

Bepaalde groepen lopen meer risico op PCS dan andere, waaronder vrouwen, oudere volwassenen en mensen met een geschiedenis van:

 • hersenschudding
 • toevallen
 • leer-, stemmings- of angststoornissen
 • migraine hoofdpijn
 • Atleten en mensen die in het leger dienen, lopen mogelijk ook meer risico op PCS omdat ze een hoger risico lopen op hersenschudding of traumatisch hersenletsel.

Volgens een rapport van het National Institute of Neurological Disorders and Stroke (NINDS) komen elk jaar tussen de 1,6 en 3,8 miljoen aan sport gerelateerde hersenschudding voor in de Verenigde Staten. Atleten zijn ook meer vatbaar voor hersenschudding.

De NINDS merken ook op dat 20% van het ingezette militaire personeel hoofdwonden opliep tijdens de oorlogen in Irak en Afghanistan. Onder deze personen had 83% een hersenschudding of een mild, ongecompliceerd traumatisch hersenletsel.

Meerdere hersenschudding kan het risico op langdurige hersenschudding symptomen verhogen. Het is belangrijk dat mensen rusten tot ze volledig hersteld zijn na een hoofdletsel om de hersentijd de tijd te geven om goed te genezen.

Diagnose

Een arts of een team van zorgverleners zal PCS diagnosticeren door de symptomen van de persoon te beoordelen. Het diagnosticeren van PCS kan lastig zijn, omdat veel van de symptomen overlappen met die van andere gezondheidsproblemen.

Er zijn vaste criteria voor PCS waarvoor gerelateerde symptomen in drie of meer categorieën een maand of langer aanwezig moeten zijn.

Een arts kan ook neurologische tests uitvoeren om te controleren op eventuele balansproblemen of cognitieve veranderingen. Ze kunnen CT-scans of MRI-scans gebruiken om beelden van de hersenen te controleren en andere mogelijke onderliggende oorzaken uit te sluiten.

Behandeling

Behandeling voor PCS richt zich op het bieden van symptoomverlichting om een persoon te helpen de aandoening te beheren. Rust is een van de belangrijkste componenten van PCS-behandeling omdat het de hersenen in staat stelt te herstellen en te genezen van een hersenschudding.

Waar mogelijk vermijden artsen vaak medicatie om PCS-symptomen te behandelen, omdat een verwonding aan het hoofd de hersenen gevoeliger kan maken voor drugsgebruik en mogelijke bijwerkingen.

Artsen kunnen mensen adviseren enkele weken te wachten voordat ze met een actieve behandeling beginnen, zoals een oefenplan of een ander type therapie. Deze vertraging geeft de hersenen de tijd om te herstellen van het initiële hoofdletsel zonder te veel druk uit te oefenen op hersencellen die mogelijk nog genezen.

Mensen kunnen verschillende therapieën proberen die kunnen helpen bij het herstellen van PCS. Voor al deze therapieën zal een persoon samenwerken met een medische professional die hun voortgang bewaakt en het behandelplan indien nodig kan aanpassen om het aan te passen.

Visuele therapie

Visuele therapie maakt gebruik van een reeks oefeningen om mensen te helpen die problemen met het gezichtsvermogen hebben als gevolg van PCS. De oefeningen kunnen helpen schade aan het visuele systeem te herstellen of de hersenen te helpen zich aan te passen aan veranderingen in de connectiviteit.

Neuro-optometrische revalidatie

Neuro-optometrische revalidatie werkt ook om eventuele problemen met het gezichtsvermogen aan te pakken die mensen mogelijk ondervinden. Een behandelplan combineert het gebruik van lenzen, prisma’s en filters om delen van de hersenen te stimuleren die niet werken zoals gewoonlijk.

Evenwichtstherapie

Evenwicht of vestibulaire therapie kan mensen helpen als ze veel duizeligheid ervaren als een symptoom van PCS. Oefeningen om balans en stabiliteit te bevorderen kunnen dit desoriënterende symptoom helpen verminderen.

Fysiotherapie

Als PCS lichamelijke pijn in het lichaam veroorzaakt, kan fysiotherapie de symptomen helpen verlichten. Deze therapie kan massage, zachte lichaamsbeweging en warmtetherapie omvatten om het lichaam te ontspannen en het herstel te bevorderen.

Oefentherapie

Oefentherapie maakt gebruik van zachte aerobe oefeningen om het lichaam te helpen herstellen. Mensen kunnen een zwembad of een fitnessapparaat gebruiken, zoals een loopband, met een minimaal risico op hoofdletsel.

Een medische professional zal het individu tijdens deze therapie nauwlettend in de gaten houden om ervoor te zorgen dat ze de oefening niet overdrijven, wat het herstel kan vertragen.

Cognitieve gedragstherapie

Cognitieve gedragstherapie (CGT) kan mensen helpen met stemmingsgerelateerde PCS-symptomen, zoals depressie, angst of stemmingswisselingen.

CBT helpt mensen zich bewust te worden van negatieve denkpatronen en gedrag en biedt hen praktische hulpmiddelen om deze problemen te overwinnen.

complicaties

PCS kan een verhoogd risico op depressie veroorzaken. Als iemand een reeds bestaande gezondheidstoestand heeft, zoals depressie of migraine, kunnen hersenschudding en PCS het verergeren.

Als het post-hersenschuddingsyndroom ervoor zorgt dat mensen zich onstabiel voelen, lopen ze meer risico op herhaalde verwondingen. Meerdere hersenschudding kan leiden tot schade aan de hersenen, wat mogelijk kan leiden tot depressie en veranderingen in gedrag of persoonlijkheid.

Om verder letsel aan het hoofd te voorkomen, moeten mensen elke activiteit of oefening vermijden die kan leiden tot een tweede hersenschudding en complicaties. Mensen die sporten moeten wachten tot ze herstellen van de symptomen voordat ze verder gaan.

Vooruitzicht

PCS kan tijd kosten om weg te gaan, maar het wordt na verloop van tijd beter. Mensen moeten mogelijk hun dagelijkse activiteiten of planning aanpassen om meer rust te krijgen.

Mensen kunnen samenwerken met een team van zorgverleners om hun symptomen te beheersen en hun voortgang te volgen. Het behandelplan zal voor elk individu verschillend zijn, dus mensen willen misschien verschillende benaderingen uitproberen om te zien wat het beste voor hen werkt.

Post concussion syndrom (PCS) is geen degeneratieve aandoening en verdwijnt in de meeste gevallen volledig na verloop van tijd.

 

 

Bron: https://www.medicalnewstoday.com/articles/326227.php

Robert begint vandaag aan een nieuwe opleiding

  Robert start vandaag met een 2e master opleiding tot orofaciaal fysiotherapeut aan de HAN in Nijmegen in deeltijd. Hij zal de komende tijd vaak niet aanwezig zijn op de woensdag. We wensen je veel succes!   Wat doet een orofaciaal fysiotherapeut? De orofaciaal fysiotherapeut wordt ook wel aangeduid als de kaakfysiotherapeut. Hij helpt u met … Leer meer

Heeft u een korte vraag? Vanaf nu zijn we ook bereikbaar via WhatsApp

Als u op het icoontje klikt wordt WhatsApp automatisch geopend Heeft u een korte vraag? Dan kunt u deze ook stellen via WhatsApp. Tijdens kantooruren streven we ernaar om deze binnen 30 minuten te beantwoorden. Het WhatsApp account staat geregistreerd op 050-571 8400. Als u dit nummer opslaat in uw contacten kunt u via WhatsApp … Leer meer

Electronisch factureren

                  Bent u niet verzekerd voor fysiotherapie? Dan krijgt u van ons een factuur. Vanaf 1 februari versturen wij de nota’s digitaal via fysiofactuur. U krijgt van ons een e-mail met de link naar uw factuur. Krijgt u voor het eerst een digitaal factuur van ons? Dan … Leer meer

Fysiotherapie bij Artrose, wat krijgt u vergoedt door uw zorgverzekering?

Hoe wordt artrose behandeld? In de meeste gevallen is een conservatieve behandeling (geen operatie) de eerste keuze. Een kunstgewricht heeft een beperkte levensduur en elke operatie brengt een bepaald risico met zich mee. In veel gevallen kan een beter resultaat bereikt worden door een combinatie van therapie, training en leefregels. De laatste jaren ligt daarbij … Leer meer

Meest aanbevolen zorgpolissen 2019

Ieder jaar selecteren wij de beste (aanvullende) polissen voor fysiotherapeutische zorg volgens het KNGF.

Polissen

Dit jaar konden wij (slechts) 17 aanvullende polissen vinden die leveren wat zij beloven. Dat betekent dat de betreffende verzekeraar voor deze polissen geen medische selectie hanteert (u wordt dus toegelaten zonder dat naar uw gezondheid wordt gekeken), dat u zelf mag bepalen naar welke zorgverlener u gaat (keuzevrijheid) en dat deze verzekeraar geen behandelindex hanteert. De behandelindex is een instrument van de zorgverzekeraar die maakt dat een fysiotherapeut niet meer behandelingen dan een bepaald gemiddeld aantal voor een klacht mag geven. Dat betekent dat uw fysiotherapeut soms de behandeling moet staken, terwijl u voor meer behandelingen verzekerd bent.

Onderstaande polissen voor dekking van de kosten van fysiotherapeutische behandelingen, geven wat zij beloven. Geen medische selectie, geen behandelindex, vrije keuze en geen verplicht klanttevredenheidsonderzoek door de fysiotherapeut.

U ziet naturapolissen en restitutiepolissen. We selecteerden de polissen die dekking geven voor 9, 12, 18, 27 en 36 behandelingen fysiotherapie. 

[
Bron: Zorgverzekeringwijzer.nl
 

Criteria vergelijking zorgpolissen

 • Wij vergeleken de beschikbare (aanvullende) zorgpolissen voor 2019 via het onafhankelijke www.zorgverzekeringwijzer.nl. Bij de selecties is uitgegaan van “man, 45 jaar, single” en de selectiecriteria;
 • keuzevrijheid
 • geen medische selectie
 • geen toepassing van behandelindex of -gemiddelde
 • geen toepassing van verplicht klanttevredenheidsonderzoek door fysiotherapeut

Pas op voor de behandelindex!

Veel zorgverzekeraars hanteren een ‘behandelindex’ of een behandelgemiddelde. Deze index geeft aan wat het behandelgemiddelde van een praktijk is ten opzichte van het landelijke gemiddelde van de betreffende zorgverzekeraar. Door deze behandelindex zijn fysiotherapeuten soms bij behandelingen gehouden aan het ‘landelijk gemiddelde’ dat zorgverzekeraars voor een bepaalde klacht hanteren. Fysiotherapeuten die meer behandelen kúnnen hierop afgerekend worden en dat kan voor een praktijk verstrekkende gevolgen hebben, tot het uitsluiten van een contract aan toe.

Tegen deze behandelindex wordt momenteel sterk geageerd door fysiotherapeuten. Hopelijk heeft dit spoedig effect en kunnen we volgend jaar meer zorgpolissen aanbevelen die geen behandelindex hanteren.
Bij de analyse van de aanvullende verzekeringen voor 2019 hebben we alle zorgverzekeraars die de behandelindex of -gemiddelde hanteren uitgesloten. Bij de zorgpolissen die wij u aanbevelen voor 2019 is dus géén sprake van het toepassen van de behandelindex.

Meer informatie

Wij adviseren u ook zelf een vergelijking te maken. Onder de overige kopjes op deze pagina ‘Goed Verzekerd’ vindt u meer tips en informatie over het afsluiten van een (aanvullende) zorgverzekering voor 2019. U kunt uw fysiotherapeut ook benaderen als u nog vragen heeft.

Bron: defysiotherapeut.com

Bel ons
Route