Ook weer helder kunnen denken?

Krijg weer ruimte in je hoofd voor wat echt belangrijk is!

Traumatisch hoofdletsel
 • Jezelf weer zijn
 • Weer doen wat je leuk vindt
 • Helder kunnen nadenken

Als je beperkt wordt bij wat je doet

Je bent jezelf niet

Jouw klachten hebben letterlijk overal invloed op. Je bent het zat om steeds anders te reageren dan je eigenlijk zou willen.

Je ervaart onbegrip

‘Maar dat lukt toch wel?’ ‘Dat heb ik toch al drie keer uitgelegd?’ Anderen snappen niet welke impact het op je heeft. Dat doet pijn. 

Je komt niet vooruit

Je hebt inmiddels van alles geprobeerd maar je komt niet verder. Je kunt niet genieten van het leven zoals vroeger voor die klap.

Jij verdient het om weer mee te doen!

Wij geloven dat er altijd een manier is om verder te kunnen. Fysiotherapie kan daarbij helpen.

Uitleg over traumatisch hoofdletsel

Traumatisch hoofdletsel ontstaat wanneer er een kracht van buitenaf op het hoofd inwerkt die hard genoeg is om schade te veroorzaken. De klassieke voorbeelden zijn natuurlijk een verkeersongeval, een klap of een trap tegen het hoofd, een val op het hoofd of vallende voorwerpen (in de bouw bijvoorbeeld). Deze klachten worden vaak allemaal onder de noemer Whiplash (WAD) gegooid, deze verouderde term doet echter geen recht aan de complexiteit en ernst van de klachten die worden ervaren door patiënten en suggereert ten onrechte dat alles aan de nek te wijten is.

Het letsel dat op deze manier ontstaat kan alleen musculoskeletaal zijn zoals een wond of gebroken neus, tand door de lip. Het kan echter ook heftigere vormen aannemen waarbij het brein een tik krijgt of organen zoals ogen of oren beschadigd raken. Wanneer het brein aangedaan is noemen we het in de lichtste vorm een hersenschudding (of mild traumatic brain injury) of Niet Aangeboren Hersenletsel (NAH) in de zwaardere vormen.

Hoewel er bij een hersenschudding geen zichtbare/meetbare schade aan het hersenweefsel zelf is en we het als een mild letsel bestempelen heeft bijna 20% van de patiënten na 1 jaar nog steeds een arbeidsbeperking! Als klachten 3 maanden na het letsel nog aanhouden spreken we van een postcommotioneel syndroom (PCS), het is erg raadzaam om dan behandeling te starten.

Een uitgebreidere uitleg over hersenschuddingen en postcommotioneel syndroom (PCS) vind je onder andere hier, hier en hier, of neem een kijkje op onze blogpagina.

De musculoskeletal letsels zoals breuken in de kaak of jukbeenderen kunnen forse klachten geven, ook nadat de breuk hersteld is, waarbij behandeling door een therapeut gespecialiseerd in aangezicht problemen. Orofaciale therapie is een specialisatie binnen de fysiotherapie die zie hier mee bezig houdt.

Fysiotherapie, manuele therapie of orofaciale therapie kunnen helpen bij klachten tengevolge van traumatisch hoofdletsel.

Wij zijn gespecialiseerd in het behandelen van diverse soorten hoofdletsels waarvan sommigen veel vaker voorkomen dan anderen.

Veel voorkomende vormen in de praktijk zijn

Je behandeltraject is maatwerk. Vaak is het een combinatie van verschillende therapieën en behandelingen. Bijvoorbeeld oefentherapie en mobilisaties . Je krijgt adviezen voor je dagelijks leven en, als dat nodig is, pijneducatie.

In veel gevallen is een multidisciplinaire aanpak noodzakelijk, Hiervoor hebben wij samenwerkingen met Neuropsychologie praktijk “psychologie en beweging“.

Wij hebben bij Fysiotherapie Noorderbad 2 opties voor behandeling van traumatisch hoofdletsel

 1. Regulier traject hoofdletsel : fysiotherapie zoals iedereen het kent, hoogwaardige zorg gedekt door de aanvullende verzekering waarbij elke zitting afzonderlijk in rekening wordt gebracht. Goed, efficiënt en effectief!
 2. Intensief top traject : dit is een traject die we niet bij de zorgverzekeraars kunnen factureren ivm de intensiteit, het aantal behandelingen en het multidisciplinaire karakter. Dit traject wordt echter heel vaak wel goedgekeurd door letselschade advocaten. State of the art behandelmethoden, intensief format, goede nazorg!

Hoofdletsels zijn samen met hoofdpijn en aangezichtsproblemen een hele belangrijke peiler van onze praktijk. Onze collega Robert is mede-oprichter en al jaren lid van Hoofdpijn Netwerk Noord, dit is een netwerk van gespecialiseerde therapeuten die direct samenwerken met het hoofdpijnpoli Martini ziekenhuis Groningen.

Robert is manueeltherapeut, docent fysiotherapie en gespecialiseerd in orofaciale therapie. Vanuit zijn achtergrond in contact en vechtsporten en adrenaline sporten zoals mountainbiken en klimmen heeft hij een behoorlijke affiniteit met nek en hoofdletsels.

Peter is ook manueeltherapeut en jarenlang een fanatieke karateka geweest, ook Peter heeft vanuit deze achtergrond veel affiniteit met hoofdletsels.

Onze collega’s hebben uitgebreide ervaring met het behandelen van verschillende vormen van hoofdletsel, van kaakfracturen tot hersenschuddingen en hersenletsels.

In veel gevallen is een multidisciplinaire aanpak noodzakelijk, hiervoor hebben wij een hele fijne samenwerking opgebouwd met Neuropsychologie praktijk “psychologie en beweging“. Sinds mei van dit jaar houdt Ingrid zelfs 1 dag in de week in ons mooie Noorderbad in Groningen spreekuur, naast haar reguliere spreekuren in Zuidlaren.

Wij zijn er heel trots op de afgelopen jaren vele patiënten met forse klachten te hebben kunnen helpen weer mee te doen in de maatschappij en weer midden in het leven te staan.

Onze pakketten

regulier traject hoofdletsel

Via zorgverzekering

 • 100% gedekt door jouw verzekeraar (indien aanvullend verzekerd voor fysio)
 • monodisciplinair traject
 • wetenschappelijk onderbouwd
 • 1x per week fysio/ manuele therapie
 • 25 min per behandeling
 • Huiswerk op maat gedurende looptijd behandeling
 • Mogelijkheid tot aanschaf laser/ hartslagmeter/ VR-bril met korting
 • Duur traject afhankelijk van jouw aanvullende pakket
 • niet mogelijk icm letselschade
 • mogelijkheid tot aanschaf fysiofit nazorg abonnement

(kosten volledig gedekt door zorgverzekering afhankelijk van jouw polis)

intensief top traject

Offerte op aanvraag

 • Geïntegreerde multidisciplinaire behandeltraject
 • State of the art behandelmethoden
 • Wetenschappelijk onderbouwd
 • 2-3 x per week fysio/ manuele therapie 
 • 1-2x per week neuropsychologie
 • 25-60 min per behandeling
 • 3 uitgebreide verslagen voor artsen of advocaten
 • Laser & hartslagmeter inbegrepen
 • VR-bril met korting aan te schaffen
 • Huiswerk op maat gedurende looptijd behandeling
 • GEEN vergoeding door zorgverzekeraar
 • Duur traject 20 weken
 • Slechts 20 trajecten per jaar beschikbaar
 • 2 maanden fysiofit nazorg

Tevreden klanten aan het woord

5 ster waardering
5 ster waardering
5 ster waardering
5 ster waardering
5 ster waardering
Na een val anderhalf jaar geleden kon ik niet meer studeren, niet meer sporten en elke sociale activiteit was al teveel. Nu na anderhalf jaar ben ik bezig met afstuderen, speel ik weer 2-3 keer per week tennis en skeeler ik bij mooi weer!
-E-
5 ster waardering
5 ster waardering
5 ster waardering
5 ster waardering
5 ster waardering
Toen ik bij Fysiotherapie Noorderbad binnenkwam kon ik nauwelijks voor mezelf zorgen en was elke inspanning al te veel. Nu een jaar later ben ik begonnen met boksen en geef ik weer sport lessen! Ik heb mijn leven weer terug!
-K-

Gerelateerde artikelen