Aspecifieke rugklachten

Samengevat

Je rug gebruik je bij bijna alles wat je doet van staan en zitten tot tillen en werken. Rugklachten zijn daarom wereldwijd ook een van de meestvoorkomende klachten. Rugklachten zijn gelukkig meestal onschuldig en gaan vanzelf over. Bij het grootste deel van de mensen met rugpijn gaat de pijn binnen 6 weken vrijwel helemaal over. Zelfs zonder fysiotherapie of medicijnen. Soms blijft de klacht langer dan normaal of wordt iemand heel erg beperkt in werk, sport of verzorging van anderen. Als dat het geval is dan kan fysiotherapie uitkomst bieden. Wij kunnen helpen met het stellen van de juiste diagnose, kiezen van de beste therapie en zorgen dat je weer zo snel mogelijk weer zoveel mogelijk kan doen!

Wat zijn aspecifieke lage rugklachten?

We spreken van aspecifieke lage rugklachten als de pijn of beperking ergens tussen de onderrug en halverwege het bovenbeen zit zonder dat daar aantoonbare schade of ziekte aanwezig is. Dit kan aan de achter- of zijkant zitten en kan zijn pijn, tintelingen, gevoelloosheid, beperking of stijfheid.

Zou ik aspecifieke lage rugklachten kunnen hebben?

Als je pijn hebt rondom de lage rug, stuitje, billen of heupen dan is het heel goed mogelijk dat het om aspecifieke lage rugklachten gaat. In Nederland is ongeveer 95% van alle rugklachten aspecifiek.

Wat kan ik aan aspecifieke lage rugklachten doen?

Aspecifieke lage rugklachten gaan vaak vanzelf over, meestal is even aankijken en rustig blijven bewegen de beste behandeling. Als de klachten langer aanhouden dan 4 weken of je wordt heel erg beperkt in belangrijke activiteiten, zoals zorgen voor kinderen of werken, dan kan het verstandig zijn er naar te laten kijken. Een fysiotherapeut of manueeltherapeut kan helpen met het stellen van de juiste diagnose en bepalen van een goed behandelplan. Daarmee ben je zo snel mogelijk weer lekker in beweging!

Oorzaken

Aspecifieke lage rugklachten zijn klachten waarbij er geen aantoonbare schade of ziekte aanwezig is. Dat er geen aantoonbare schade of ziekte is betekent niet dat je geen pijn hebt of dat het geen "echte" klachten zijn. Het betekent alleen dat er niet een specifieke spier, gewricht of bandje kan worden aangewezen die alle rugpijn veroorzaakt. Bijna altijd wordt aspecifieke lage rugpijn veroorzaakt door een optelsom van verschillende factoren en oorzaken.

Symptomen

 • Pijn tussen onderste ribben en knie aan de achterzijde of zijkant van het lichaam
 • Stijfheid in de rug (vooral in de ochtend of na lang staan/ zitten of liggen)
 • Moeite met bepaalde bewegingen (zoals bukken, strekken of draaien)
 • Tintelingen of een veranderd gevoel in het bovenbeen

Diagnose

Diagnose van rugpijn gebeurt op basis van jouw specifieke verhaal en symptomen. De therapeut vraagt hier tijdens het anamnese gesprek uitgebreid naar. Naast de klachten zelf zal de therapeut ook vragen naar werkzaamheden, thuissituatie en mogelijke stressfactoren. Deze zijn erg belangrijk omdat dit soort klachten vaak een optelsom van verschillende oorzaken is. Na het gesprek komt het lichamelijk onderzoek. Tijdens het onderzoek doet jouw therapeut een aantal bewegingen en testjes om te kijken wat er aan de hand is. Een echo of een scan is vrijwel nooit zinvol. Als jouw therapeut beeldvorming nodig vindt dan zal hij/zij dat eerst met jou bespreken en dan met de huisarts.

Behandel mogelijkheden

Aspecifieke lage rugklachten zijn over het algemeen heel goed te behandelen.Fysiotherapie en manuele therapie kunnen helpen jouw klachten te verminderen. Behandeling bestaat vaak uit pijneducatie, mobilisaties/manipulaties, conditie training, versterkende oefentherapie, balans oefeningen, huisoefenprogramma, rekoefeningen en Aspecifieke rugklachten. In sommige gevallen maken we ook gebruik van virtual reality, laser gestuurde joint position senseoefeningen, massage en dry needling. Ook samenwerken met andere specialisten zoals neuropsychologie kan nodig zijn voor de meer complexe gevallen.

Naar de dokter?

Als u 1 of meerdere van de volgende klachten heeft is het raadzaam om eerst contact met uw huisarts op te nemen voordat u eventueel een afspraak maakt met een fysiotherapeut of andere behandelaar.
 • meer dan 5kg afgevallen in de afgelopen 4 weken zonder dat u dat wilde
 • nachtelijke pijn of pijn in rust die niet verandert bij het veranderen van houding
 • nachtelijk zweten
 • koorts, misselijkheid en/of algemeen onwelbevinden
 • zwangerschap
 • langdurig medicatie gebruik
 • reeds bekende hart of long aandoeningen
 • kanker of kanker in het verleden hebben gehad
 • drugsgebruik (of steroïden )
 • incontinentie klachten
 • erectie problemen
 • forse verandering van ontlastingspatroon of menstruatie cyclus