Aspecifieke rugklachten

Samengevat

Je rug gebruik je bij bijna alles wat je doet van staan en zitten tot tillen en werken. Rugklachten zijn daarom wereldwijd ook een van de meestvoorkomende klachten. Rugklachten zijn gelukkig meestal onschuldig en gaan vanzelf over. Bij het grootste deel van de mensen met rugpijn gaat de pijn binnen 6 weken vrijwel helemaal over. Zelfs zonder fysiotherapie of medicijnen. Aspecifieke rugklachten zijn rugklachten waarbij we niet 1 specifieke structuur aan kunnen wijzen als de oorzaak voor de pijn. Dat betekent niet dat je geen pijn hebt of dat het tussen de oren zit, het betekent gewoon dat het niet alleen maar door 1 spiertje of gewricht wordt veroorzaakt maar door een combinatie van factoren. Soms blijft de klacht langer dan normaal of wordt iemand heel erg beperkt in werk, sport of verzorging van anderen. Als dat het geval is dan kan fysiotherapie uitkomst bieden. Wij kunnen helpen met het stellen van de juiste diagnose, kiezen van de beste therapie en zorgen dat je weer zo snel mogelijk weer zoveel mogelijk kan doen!

Wat zijn aspecifieke lage rugklachten?

Aspecifieke lage rugklachten betekent dat iemand pijn of ongemak voelt in het gebied van de onderrug tot halverwege het bovenbeen, maar dat er geen duidelijke medische oorzaak, zoals een ziekte of blessure, gevonden kan worden. Deze klachten kunnen bestaan uit pijn, tintelingen, een doof gevoel, moeilijk kunnen bewegen, of stijfheid. Deze kunnen aan de achterkant of zijkant van het lichaam voorkomen.

Het is belangrijk om te weten dat ‘aspecifiek’ niet betekent dat de pijn niet echt is. Mensen die aspecifiekerugklachten hebben, voelen echt pijn en ongemak. Het woord ‘aspecifiek’ betekent alleen dat er geen duidelijke oorzaak is, zoals een breuk of een ontsteking. Dit betekent niet dat de pijn tussen de oren zit of ingebeeld is. Het is dus heel belangrijk om deze klachten serieus te nemen en de juiste hulp en behandeling te zoeken.

aspecifieke rugklachten kunnen worden veroorzaakt door allerlei verschillende dingen zoals een slechte werkhouding, te veel stress of werkdruk, tillen, of slecht slapen. Vaak kunnen deze klachten verbeteren door fysiotherapie, speciale oefeningen, educatie, en veranderingen in de dagelijkse routine, zoals beter op je slaap letten en verminderen van stress.

Als de pijn aanhoudt, is het verstandig om naar een dokter of een andere zorgverlener te gaan. Zij kunnen helpen om een persoonlijk plan te maken om de pijn te verminderen. Het is belangrijk om deze klachten op tijd aan te pakken om te zorgen dat ze niet erger worden. Bewust zijn van wat je lichaam nodig heeft en goede zorg dragen voor jezelf zijn erg belanrijk in het herstel van rugklachten.

Zou ik aspecifieke rugklachten kunnen hebben?

Als je pijn hebt rondom de lage rug, stuitje, billen of heupen dan is het heel goed mogelijk dat het om aspecifieke rugklachten gaat. In Nederland is ongeveer 95% van alle rugklachten aspecifiek.

Wat kan ik aan aspecifieke rugklachten doen?

Aspecifieke rugklachten gaan vaak vanzelf over, meestal is even aankijken en rustig blijven bewegen de beste behandeling. Als de klachten langer aanhouden dan 4 weken of je wordt heel erg beperkt in belangrijke activiteiten, zoals zorgen voor kinderen of werken, dan kan het verstandig zijn er naar te laten kijken. Een fysiotherapeut of manueeltherapeut kan helpen met het stellen van de juiste diagnose en bepalen van een goed behandelplan. Daarmee ben je zo snel mogelijk weer lekker in beweging!

Oorzaken

Aspecifieke lage rugpijn is een veelvoorkomend probleem, en meestal heeft de pijn geen duidelijke medische oorzaak, zoals een breuk of infectie. Er zijn veel verschillende oorzaken voor rugpijn. Eigenlijk spelen er altijd meerdere factoren tegelijk een rol bij het ontstaan van aspecifieke rugklachten. In veel gevallen kunnen leefstijlfactoren een grote rol spelen bij het ontstaan van deze pijn.

Leefstijlfactoren zoals langdurig zitten, gebrek aan lichaamsbeweging, en stress kunnen bijdragen aan de ontwikkeling van rugpijn. Een zittende levensstijl kan leiden tot zwakke spieren en een slechte houding, wat extra druk op de rug legt. Ook kan stress leiden tot spierspanning in de rug, wat pijn kan veroorzaken.

Een andere mogelijke oorzaak van aspecifieke lage rugpijn is een overactief of gesensitiseerd zenuwstelsel. Dit betekent dat de zenuwen in de rug overgevoelig kunnen zijn en pijn signaleren, ook al is er geen duidelijk lichamelijk probleem. Dit kan ontstaan door aanhoudende stress, angst, of na een eerdere blessure, zelfs als deze al genezen is.

Het is belangrijk om aandacht te besteden aan zowel de lichamelijke als de mentale aspecten van de levensstijl om rugpijn te verminderen. Regelmatig bewegen, goed slapen, ontspanningsoefeningen en het aanhouden van een gezonde levensstijl kunnen helpen om het risico op rugpijn te verminderen. Als de pijn aanhoudt, is het raadzaam om een arts of fysiotherapeut te raadplegen voor advies en behandeling.

Symptomen

 • Pijn tussen onderste ribben en knie aan de achterzijde of zijkant van het lichaam
 • Stijfheid in de rug (vooral in de ochtend of na lang staan/ zitten of liggen)
 • Moeite met bepaalde bewegingen (zoals bukken, strekken of draaien)
 • Tintelingen of een veranderd gevoel in het bovenbeen

Diagnose

Diagnose van aspecifieke rugklachten gebeurt op basis van jouw specifieke verhaal en symptomen. De therapeut vraagt hier tijdens het anamnese gesprek uitgebreid naar. Naast de klachten zelf zal de therapeut ook vragen naar werkzaamheden, thuissituatie en mogelijke stressfactoren. Deze zijn erg belangrijk omdat dit soort klachten vaak een optelsom van verschillende oorzaken is. Na het gesprek komt het lichamelijk onderzoek. Tijdens het onderzoek doet jouw therapeut een aantal bewegingen en testjes om te kijken wat er aan de hand is. Een echo of een scan is vrijwel nooit zinvol. Als jouw therapeut beeldvorming nodig vindt dan zal hij/zij dat eerst met jou bespreken en dan met de huisarts.

Behandel mogelijkheden

Aspecifieke rugklachten zijn over het algemeen heel goed te behandelen.Fysiotherapie en manuele therapie kunnen helpen jouw klachten te verminderen. Behandeling bestaat vaak uit pijneducatie, mobilisaties/manipulaties, conditie training, versterkende oefentherapie, balans oefeningen, huisoefenprogramma, rekoefeningen en ontspanningsoefeningen . In sommige gevallen maken we ook gebruik van virtual reality, laser gestuurde joint position senseoefeningen, massage en dry needling. Ook samenwerken met andere specialisten zoals neuropsychologie kan nodig zijn voor de meer complexe gevallen.

Naar de dokter?

Als u 1 of meerdere van de volgende klachten heeft is het raadzaam om eerst contact met uw huisarts op te nemen voordat u eventueel een afspraak maakt met een fysiotherapeut of andere behandelaar.
 • meer dan 5kg afgevallen in de afgelopen 4 weken zonder dat u dat wilde
 • nachtelijke pijn of pijn in rust die niet verandert bij het veranderen van houding
 • nachtelijk zweten
 • koorts, misselijkheid en/of algemeen onwelbevinden
 • zwangerschap
 • langdurig medicatie gebruik
 • reeds bekende hart of long aandoeningen
 • kanker of kanker in het verleden hebben gehad
 • drugsgebruik (of steroïden )
 • incontinentie klachten
 • erectie problemen
 • forse verandering van ontlastingspatroon of menstruatie cyclus