Boksers fractuur

Samengevat

Een boksers fractuur (boxer's fracture) is een breuk van de middenhandsbeentje net voor de knokkel van de pink. Het wordt een boksers fractuur genoemd omdat het meestal ontstaat door ergens hard tegen aan te slaan. Deze breuk veroorzaakt meestal naast pijn ook een stijf of slecht bewegende pink. Een gespecialiseerd hand therapeut kan helpen om goed te herstellen. Een op maat gemaakte splint en oefenprogramma zijn vaak belangrijke onderdelen van de behandeling

Wat is een boksers fractuur?

Een boksers fractuur (boxer's fracture) is een breuk van de middenhandsbeentje net voor de knokkel van de pink. Het wordt een boksers fractuur genoemd omdat het meestal ontstaat door ergens hard tegen aan te slaan. Deze breuk veroorzaakt meestal naast pijn ook een stijf of slecht bewegende pink.

Zou ik een boksers fractuur kunnen hebben?

Als je pijn en zwelling hebt rond de knokkel van de pink, nadat je ergens tegen aan hebt geslagen of raar terecht bent gekomen tijdens een val, dan zou het kunnen dat je een boksers fractuur hebt opgelopen. Vaak gaat dit ook gepaard met zichtbare kneuzing en soms een duidelijke verandering van de vorm van de hand.

Wat kan ik zelf doen aan een boksers fractuur?

Als je denkt dat je een boksers fractuur (of welke andere breuk dan ook) zou kunnen hebben is het heel belangrijk om direct naar een dokter te gaan.

Oorzaken boksers fractuur

Dit soort letsel ontstaat bijna altijd door tegen iets of iemand aan te slaan. Als je slaat met goede techniek (zoals bij de meeste vechtsporten wordt geleerd) maak je contact met de knokkels van de wijsvinger en middelvinger. Als je per ongeluk met de veel kleinere en zwakkere knokkels van de ringvinger en pink contact maakt kunnen ze breken. Daarom wordt bij het trainen op stootzakken bij boksen en kickboksen geadviseerd om met zwaardere/dikkere handschoenen te slaan. .

Symptomen boksers fractuur

De meest opvallende symptomen van een boksers fractuur zijn pijn rond de kokkel van de pink in combinatie met zwelling en kneuzing en soms met een afwijkende vorm van de hand.

Diagnose

Diagnose van een boksers fractuur gebeurt door een arts. Vaak is een bezoek aan het ziekenhuis nodig om de breuk goed te diagnosticeren en de juiste behandeling te kiezen.

Behandel mogelijkheden

Klachten na een boksers fractuur zijn meestal goed te behandelen. Behandeling begint nadat de hand uit het gips is en bestaat vaak uit mobilisaties/manipulaties,rekoefeningen, versterkende oefentherapie, en ontspanningsoefeningen. Soms maken we ook gebruik van spalken, braces, massage of dry needling.

Naar de dokter?

Neem bij het vermoeden van een breuk altijd direct contact op met een dokter. Verder geldt dat als u 1 of meerdere van de volgende klachten heeft is het raadzaam om eerst contact met uw huisarts op te nemen voordat u eventueel een afspraak maakt met een fysiotherapeut of andere behandelaar.
  • meer dan 5kg afgevallen in de afgelopen 4 weken zonder dat u dat wilde
  • nachtelijke pijn of pijn in rust die niet verandert bij het veranderen van houding
  • nachtelijk zweten
  • koorts, misselijkheid en/of algemeen onwelbevinden
  • zwangerschap
  • langdurig medicatie gebruik
  • reeds bekende hart of long aandoeningen
  • kanker of kanker in het verleden hebben gehad
  • drugsgebruik (of steroïden )
  • incontinentie klachten
  • erectie problemen
  • forse verandering van ontlastingspatroon of menstruatie cyclus