Chronische pijn

Samengevat

Als je langer dan 3 maanden pijnklachten hebt dan spreken we van chronische pijn. Chronische pijn kan het gevolg zijn van een chronische aandoening of ziekte zoals reuma, of het restant zijn van een operatie of trauma, maar meestal heeft het geen duidelijke oorzaak.

Wat zijn chronische pijn klachten?

Als je langer dan 3 maanden pijnklachten hebt dan spreken we van chronische pijn. Chronische pijn kan het gevolg zijn van een chronische aandoening of ziekte zoals reuma, of het restant zijn van een operatie of trauma, maar meestal heeft het geen duidelijke oorzaak. Bij de meeste mensen met chronische pijn is er geen lichamelijke schade te vinden die de pijn kan verklaren. Dat betekent NIET dat er niks aan de hand is, je hebt namelijk wel echt pijn en je wordt er ook echt door beperkt. Het betekent alleen wel dat we de oorzaak niet moeten zoeken in de gewrichten en spieren. De oorzaak bij dit soort pijn zit meestal in het zenuwstelsel, deze is dan vaak overactief/overgevoelig. Denk maar aan een alarm systeem dat veel te strak staat afgesteld en steeds vals alarm geeft. Het voert te ver om daar hier heel diep op in te gaan omdat het een heel complex verhaal is maar wij hebben een aantal blogs hierover geschreven en leggen het je graag in persoon uit.

Zou ik het kunnen hebben?

Als je langer dan 3 maanden pijn hebt in hetzelfde gebied dan zou er sprake kunnen zijn van chronische pijn, neem contact op met je huisarts of fysiotherapeut om de behandelmogelijkheden te bespreken.

Wat kan ik eraan doen?

Het is vaak al heel geruststellend om te weten dat er waarschijnlijk niks kapot is in je lichaam. Probeer rustig te blijven bewegen en denk goed om je voeding en nacht rust.

Oorzaak van chronische pijn klachten

Chronische pijn kan ontstaan na een trauma of als gevolg van een chronische ziekte maar vaak niet. Meestal is er geen duidelijke oorzaak en is er geen lichamelijke schade aanwezig. Het zenuwstelsel (ons alarmsysteem) is van slag geraakt. Het is net als bij een computer die het niet doet, of het nou aan de hardware of de software ligt maakt voor de gebruiker niet uit, de computer doet het niet. Voor het oplossen van het probleem maakt het wel uit, als het aan de software ligt heb ik niks aan een schroevendraaier. Chronische pijn is eigenlijk een software probleem van ons zenuwstelsel!

Diagnose

Diagnose van chronische pijn klachten gebeurt op basis van jouw specifieke verhaal en klachten. De therapeut vraagt hier tijdens het anamnese gesprek naar. Na het gesprek komt het lichamelijk onderzoek. tijdens het onderzoek doet jouw therapeut een aantal bewegingen en testjes om te kijken wat er aan de hand is. Soms is een echo of een scan handig maar meestal niet. Als jouw therapeut beeldvorming nodig vindt dan zal hij/zij dat eerst met jou bespreken en dan met de huisarts.

Behandel mogelijkheden

Fysiotherapie en manuele therapie kunnen helpen jouw klachten te verminderen. Behandeling bestaat vaak uit pijneducatie

, mobilisaties/manipulaties, versterkende oefentherapie, rekoefeningen en ontspanningsoefeningen. In sommige gevallen maken we ook gebruik van virtual realityen laser gestuurde joint position senseoefeningen.  Ook samenwerken met andere specialisten zoals neuropsychologie kan nodig zijn voor de meer complexe gevallen.

Wil je meer weten over de rol van fysiotherapie bij chronische pijn klik dan op de link hieronder. fysiotherapienoorderbad.nl/de-rol-van-fysiotherapie-bij-het-omgaan-met-chronische-pijn/   Wil je meer weten over ontspanningstherapie bij chronische pijn lees dan onze blog hierover. fysiotherapienoorderbad.nl/hoe-werken-ontspannings-oefeningen-bij-chronische-pijn/    

Naar de dokter?

Als u 1 of meerdere van de volgende klachten heeft is het raadzaam om eerst contact met uw huisarts op te nemen voordat u eventueel een afspraak maakt met een fysiotherapeut of andere behandelaar.
 • meer dan 5kg afgevallen in de afgelopen 4 weken zonder dat u dat wilde
 • nachtelijke pijn of pijn in rust die niet verandert bij het veranderen van houding
 • nachtelijk zweten
 • koorts, misselijkheid en/of algemeen onwelbevinden
 • zwangerschap
 • langdurig medicatie gebruik
 • reeds bekende hart of long aandoeningen
 • kanker of kanker in het verleden hebben gehad
 • drugsgebruik (of steroïden )
 • incontinentie klachten
 • erectie problemen
 • forse verandering van ontlastingspatroon of menstruatie cyclus