Claudicatio intermittens / etalage benen

Samenvatting

Claudicatio Intermittens, ook bekend als "etalage benen", is een aandoening waarbij je pijn ervaart in je kuiten en/of voeten bij het lopen die verdwijnt als je stilstaat. bij claudicatio intermittens is een vermindering van de bloedtoevoer naar de benen en kan worden veroorzaakt door slagaderverkalking, verhoogde bloeddruk, roken, een ongezonde leefstijl en diabetes. De symptomen zijn pijn in de kuiten en voeten bij het lopen die wegzakt bij stilstaan. Diagnose gebeurt door de arts eventueel met behulp van een onderzoek van de bloedvaten. Looptherapie is de beste behandeling voor Claudicatio Intermittens.

Wat is claudicatio intermittens?

Claudicatio Intermittens is een aandoening die wordt veroorzaakt door een vermindering van de bloedtoevoer naar de benen tijdens het lopen. Dit leidt tot pijn en vermoeidheid in de benen tijdens lopen die weer afnemen als je stilstaat.

Zou ik het kunnen hebben?

Als je pijn ervaart in je kuiten en/of voeten bij het lopen, die verdwijnt als je stilstaat, is er een kans dat je Claudicatio Intermittens hebt. Het is belangrijk om naar de dokter te gaan om dit te laten bevestigen en te beginnen met behandeling.

Wat kan ik er zelf aan doen?

Er zijn enkele dingen die je zelf kunt doen om de symptomen van Claudicatio Intermittens te verminderen, zoals regelmatig bewegen en het vermijden van te veel stilzitten. Ook is het belangrijk om een gezonde leefstijl te volgen, inclusief een gezonde voeding en het vermijden van roken.  

Wat zijn de oorzaken?

De oorzaken van Claudicatio Intermittens kunnen verschillen, maar de meest voorkomende zijn slagaderverkalking en een verhoogde bloeddruk. Andere factoren, zoals roken, een ongezonde leefstijl en diabetes, kunnen ook bijdragen aan de ontwikkeling van deze aandoening.

Wat zijn de meest voorkomende symptomen?

De belangrijkste symptomen van Claudicatio Intermittens zijn pijn in de kuiten en voeten bij het lopen die afneemt als je stilstaat. Andere symptomen kunnen onder meer vermoeidheid, krampen en zwakte in de benen zijn.

Hoe wordt het gediagnostiseerd?

Om claudicatio intermittens te diagnosticeren, zal de dokter naar je medische geschiedenis en symptomen kijken. Er zal ook een lichamelijk onderzoek worden uitgevoerd en eventueel aanvullende tests zoals bloedonderzoek of een echo van de slagadere.  

Wat zijn de fysiotherapeutische behandelmogelijkheden?

Er zijn verschillende behandelmogelijkheden voor claudicatio intermittens, waaronder medicatie, leefstijl aanpassingen en fysiotherapie. Looptherapie is de beste behandeling voor deze aandoening en gebeurt onder begeleiding van jouw fysiotherapeut. Het doel van looptherapie is om de aanmaak van nieuwe bloedvaten in de benen ste stimuleren.  

Naar de dokter?

Als u 1 of meerdere van de volgende klachten heeft is het raadzaam om eerst contact met uw huisarts op te nemen voordat u eventueel een afspraak maakt met een fysiotherapeut of andere behandelaar.
 • meer dan 5kg afgevallen in de afgelopen 4 weken zonder dat u dat wilde
 • nachtelijke pijn of pijn in rust die niet verandert bij het veranderen van houding
 • nachtelijk zweten
 • koorts, misselijkheid en/of algemeen onwelbevinden
 • zwangerschap
 • langdurig medicatie gebruik
 • reeds bekende hart of long aandoeningen
 • kanker of kanker in het verleden hebben gehad
 • drugsgebruik (of steroïden )
 • incontinentie klachten
 • erectie problemen
 • forse verandering van ontlastingspatroon of menstruatie cyclus