Covid-19 gerelateerde hoofdpijn

Samengevat

Het is je vast niet ontgaan, de laatste paar jaar stond vrijwel alles in het teken van het COVID-19 virus. Dit virus heeft een ongekend aantal doden veroorzaakt wereldwijd, maar nog veel meer mensen hebben er blijvende klachten aan overgehouden. Naast vermoeidheid is hoofdpijn een van de meest gehoorde klachten na een COVID besmetting. We spreken van een mogelijke virale hoofdpijn als de hoofdpijn gelijktijdig met een virale infectie (zoals covid-19, griep of pfeiffer) is ontstaan. Meestal gaat de hoofdpijn ook over als de infectie voorbij is.  Als de hoofdpijn niet weggaat na de infectie spreken we van een post virale hoofdpijn. Covid-19 of het corona-virus is een virus die verwant is aan het griepvirus maar dan besmettelijker, heviger en dodelijker. Elk virus kan postvirale hoofdpijn en vermoeidheid veroorzaken, maar Covid-19 is er wel erg goed in. Jouw fysiotherapeut kan helpen met het verminderen van de hoofdpijnklachten en opbouwen van je conditie en belastbaarheid.

Wat is post covid hoofdpijn?

Post virale hoofdpijn is een hoofdpijn die is ontstaan door een virus infectie maar niet weg is gegaan na de infectie. Als het virus dat de hoofdpijn heeft veroorzaakt Covid-19 was dan noemen we het post covid hoofdpijn.

Zou ik post covid hoofdpijn kunnen hebben?

Als je hoofdpijn hebt dat is ontstaan tijdens een corona besmetting maar daarna niet is weg gegaan en er is geen betere verklaring dan zou het post covid hoofdpijn kunnen zijn.

Wat kan ik doen bij post covid hoofdpijn?

Allereerst is het net als bij de post virale hoofdpijnen belangrijk om zeker te weten dat de hoofdpijn niet door iets anders wordt veroorzaakt. Het belangrijkste dat je zelf kan doen is "pacing", dit is een engelse term voor je krachten verdelen. Leg de lat niet te hoog en probeer rust momenten in te bouwen. Samen met een gespecialiseerd fysiotherapeut kun je verantwoord opbouwen. Zo kun je vol vertrouwen er weer tegen aan.

Oorzaken

Een corona infectie is altijd de oorzaak van een post covid hoofdpijn.

Symptomen

 • Vage hoofdpijn klachten die matig tot hevig zijn
 • Klachten zijn ontstaan tijdens corona infectie
 • Vaak samen met minder energie of aanhoudende vermoeidheid

Diagnose

De diagnose post covid hoofdpijn moet door een arts worden gesteld. Jouw fysiotherapeut, manueeltherapeut of orofaciaaltherapeut kan wel een sterk vermoeden uitspreken en eventueel overleggen met jouw huisarts.

Behandel mogelijkheden

Fysiotherapie en manuele therapie kunnen helpen bij post covid hoofdpijn door samen de kwetsbaarheden en uitlokkende prikkels op te sporen en te verminderen. Samen kijken jullie goed naar de belasting en belastbaarheid. Ook de mogelijke vermoeidheid en energieverlies worden besproken en meegenomen in het behandelplan. Behandeling bestaat vaak uit pijneducatie, mobilisaties/manipulaties, conditie training, versterkende oefentherapie, balans oefeningen, huisoefenprogramma, rekoefeningen en Covid-19 gerelateerde hoofdpijn. In sommige gevallen maken we ook gebruik van virtual reality, laser gestuurde joint position senseoefeningen, massage en dry needling. Ook samenwerken met andere specialisten zoals neuropsychologie kan nodig zijn voor de meer complexe gevallen.

Naar de dokter?

Als u 1 of meerdere van de volgende klachten heeft is het raadzaam om eerst contact met uw huisarts op te nemen voordat u eventueel een afspraak maakt met een fysiotherapeut of andere behandelaar.
 • meer dan 5kg afgevallen in de afgelopen 4 weken zonder dat u dat wilde
 • nachtelijke pijn of pijn in rust die niet verandert bij het veranderen van houding
 • nachtelijk zweten
 • koorts, misselijkheid en/of algemeen onwelbevinden
 • zwangerschap
 • langdurig medicatie gebruik
 • reeds bekende hart of long aandoeningen
 • kanker of kanker in het verleden hebben gehad
 • drugsgebruik (of steroïden )
 • incontinentie klachten
 • erectie problemen
 • forse verandering van ontlastingspatroon of menstruatie cyclus