cuff ruptuur

Samengevat

Rotator cuff rupturen zijn scheuren in de spieren en pezen van de schouder die pijn, zwakte en beperking van de beweeglijkheid kunnen veroorzaken. De symptomen en oorzaken van de aandoening kunnen variëren en er zijn verschillende behandelingsmogelijkheden beschikbaar, waaronder fysiotherapie, medicijnen en chirurgie. Een arts kan de beste behandelingsoptie voor u adviseren.

Wat zijn cuff rupturen?

Rotator cuff rupturen zijn scheuren in de spieren of pezen van de schouder. Deze spieren en pezen helpen bij het bewegen en stabiliseren van de schouder. Een rotator cuff ruptuur kan pijn, zwakte en beperking van de beweeglijkheid van de schouder veroorzaken.

Zou ik het kunnen hebben?

Om te weten of je een rotator cuff ruptuur hebt, is het belangrijk om naar de symptomen te kijken en een arts te raadplegen. Een arts kan een fysiek onderzoek uitvoeren, beeldvormingstesten zoals een MRI-scan of een röntgenfoto gebruiken om de aandoening te diagnosticeren.

Wat kan ik er zelf aan doen?

Er zijn een aantal dingen die je zelf kunt doen om de symptomen van een rotator cuff ruptuur te verminderen. Dit kan bijvoorbeeld het uitvoeren van oefeningen om de spieren en pezen te versterken, het gebruik van ijskompressen om ontstekingen te verminderen en het vermijden van activiteiten die pijn veroorzaken.  

Oorzaken

Er zijn verschillende oorzaken van rotator cuff rupturen, waaronder overbelasting van de schouder door sport of werk, degeneratie van de spieren en pezen met de leeftijd, een val op uitgestrekte arm en acute blessures.

Symptomen

De symptomen van een rotator cuff ruptuur kunnen variëren van milde pijn tot ernstige beperking van de beweeglijkheid van de schouder. Andere symptomen kunnen zijn: zwakte, knarsende geluiden bij bewegingen van de schouder, en pijn die erger wordt bij bepaalde bewegingen of in de nacht.  

Diagnose

Om te weten of je een rotator cuff ruptuur hebt, is het belangrijk om naar de symptomen te kijken en een arts te raadplegen. Een arts kan een fysiek onderzoek uitvoeren, beeldvormingstesten zoals een MRI-scan of een röntgenfoto gebruiken om de aandoening te diagnosticeren.

Behandel mogelijkheden

Er zijn verschillende behandelmogelijkheden voor rotator cuff rupturen, zoals fysiotherapie, orale of injecteerbare ontstekingsremmers, en chirurgie. De keuze voor een behandelingsmethode hangt af van de ernst van de aandoening en de symptomen die de patiënt ervaart.

Naar de dokter?

Als u 1 of meerdere van de volgende klachten heeft is het raadzaam om eerst contact met uw huisarts op te nemen voordat u eventueel een afspraak maakt met een fysiotherapeut of andere behandelaar.
 • meer dan 5kg afgevallen in de afgelopen 4 weken zonder dat u dat wilde
 • nachtelijke pijn of pijn in rust die niet verandert bij het veranderen van houding
 • nachtelijk zweten
 • koorts, misselijkheid en/of algemeen onwelbevinden
 • zwangerschap
 • langdurig medicatie gebruik
 • reeds bekende hart of long aandoeningen
 • kanker of kanker in het verleden hebben gehad
 • drugsgebruik (of steroïden )
 • incontinentie klachten
 • erectie problemen
 • forse verandering van ontlastingspatroon of menstruatie cyclus