Distale fibula fractuur / laterale enkel fractuur

Samengevat

Een distale fibula fractuur is een breuk van het bot aan de buitenkant van de enkel. Dit kan een klein scheurtje zijn maar ook een volledige breuk. De breuk zelf moet altijd beoordeeld worden door een arts maar na de genezingsperiode is fysiotherapie vaak zinvol om volledige functie te hertellen.  

Wat is een distale fibula fractuur?

Een distale fibula fractuur is een type botbreuk die voorkomt aan het uiteinde van het kuitbeen (fibula), het kleinere bot aan de buitenkant van het onderbeen, nabij de enkel. Het kuitbeen speelt een belangrijke rol bij het stabiliseren van de enkel en ondersteunen van het been.

Deze breuk kan variëren van een simpel scheurtje in het bot tot een volledige breuk waarbij het bot in twee of soms zelfs meer stukken kan breken. De Oorzaak van een enkel fractuur is altijd trauma zoals een ongeval, val, of een stoot of trap tegen het been, en gaat vaak gepaard met zwelling, pijn en soms een verandering in de vorm van de enkel.

De behandeling van een distale fibula fractuur is enigszins afhankelijk van de ernst van de breuk. Een klein scheurtje kan behandeld worden met rust en een gedeeltelijke immobilisatie zoals een spalk of soms zelfs tape, terwijl een ernstige meervoudige breuk mogelijk chirurgische interventie vereist om de botdelen weer op de juiste plek te zetten.

Het is belangrijk om bij vermoeden van een distale fibula fractuur medisch advies in te winnen om verdere complicaties te voorkomen en een juiste diagnose en behandeling te waarborgen. Fysiotherapie kan ook deel uitmaken van het herstelproces om de kracht en flexibiliteit van de enkel te herstellen.

Zou ik het kunnen hebben?

Een spontane breuk komt maar heel zelden voor, over het algemeen is er een trauma moment voor nodig. Denk hierbij aan heel fors door de enkel zwikken of met voetbal een sliding tegen de buitenkant van de enkel krijgen. Als je een trauma aan de enkel hebt gehad en de enkel is dik en blauw/paars/groen geworden is het altijd verstandig om er naar te laten kijken. Meestal betreft het letsel aan de enkelbanden en niet het bot. Het is heel moeilijk om zeker te zeggen of een enkel wel gebroken is, maar vaststellen dat het niet  gebroken is is iets makkelijker. Een handige tool hiervoor zijn de Ottawa ankle rules. Laat jouw huisarts of fysiotherapeut de enkel beoordelen als je twijfels hebt.

Wat kan ik eraan doen?

Het belangrijkste bij elke mogelijke botbreuk is een goede diagnose door een arts.

Oorzaken

Er zijn verschillende oorzaken van enkel breuken, de meest voorkomende zijn of een klap/trap van buitenaf of een fors zwik moment. Vaak zien we deze letsels ontstaan bij voetbal, basketbal, volleybal, skien en vechtsporten.

Symptomen distale fibula fractuur

Een distale fibula fractuur is een breuk van het onderste deel van het kuitbeen, dichtbij de enkel. Wanneer dit bot breekt, treden er onmiddellijk en herkenbare symptomen op die een indicatie geven van het letsel.

 1. Snelle Zwelling: Een van de meest opvallende symptomen direct na het oplopen van een fractuur is de zwelling. Het gebied rond de breuk begint snel op te zwellen als reactie op het trauma. Deze zwelling kan pijnlijk zijn en het bewegen van de voet bemoeilijken.
 2. Verkleuring: Naast de zwelling zal er vaak een blauwe of paarse verkleuring optreden op de plaats van de breuk. Dit komt door inwendige bloedingen en bloeduitstortingen die ontstaan als reactie op de breuk.
 3. Verlies van Functie: Het is een natuurlijke reactie van het lichaam om een geblesseerd gebied te beschermen. Hierdoor kan iemand met een distale fibula fractuur moeite hebben met het bewegen van de enkel en voet. De pijn en zwelling kunnen het onmogelijk maken om het gewricht normaal te gebruiken.
 4. Moeilijkheden met Staan en Lopen: Vanwege de locatie van de breuk, nabij de enkel, zal het staan of lopen vaak zeer pijnlijk zijn of zelfs onmogelijk. Afhankelijk van de ernst van de breuk kan een persoon al dan niet in staat zijn om gewicht op de voet te zetten.
 5. Vervorming van het Bot: In sommige gevallen, vooral bij open breuken of wanneer de breuk ernstig is, kan er een zichtbare vervorming of oneffenheid in de vorm van het bot worden waargenomen. Dit kan eruit zien als een deuk, bobbel of zelfs een deel van het bot dat uit de huid steekt bij zeer ernstige fracturen.

Het is erg belangrijk dat je direct na het ontstaan van  deze symptomen onmiddellijk medische hulp zoekt. Een juiste diagnose en tijdige behandeling zijn cruciaal voor een goed herstel en om mogelijke complicaties te voorkomen.

 

Diagnose van distale fibula fractuur

Diagnose van een distale fibula fractuur gebeurt altijd door een arts. Bij twijfel neem altijd contact op met uw huisarts. In de revalidatie periode zal het programma worden afgestemd op jouw specifieke verhaal en klachten. De therapeut vraagt hier tijdens het anamnese gesprek naar. Na het gesprek komt het lichamelijk onderzoek. Tijdens het onderzoek doet jouw therapeut een aantal bewegingen en testjes om te kijken wat de grootste problemen zijn en waar de meeste aandacht voor moet zijn.

Behandeling

De eerste 4-6 weken na een distale fibula fractuur bestaan meestal uit een periode van immobilisatie, dit kan zijn gips, tape of een spalk. Vaak volgt daarna nog een periode van enkele weken van gedeeltelijke immobilisatie waarbij een brace of tape worden gebruikt om de bewegingen van de enkel te beperken en het bot en gewricht te beschermen. Deze twee periodes moet je meestal gebruik maken van 1 of 2 krukken om te ondersteunen bij het lopen. Na de gips fase kunnen fysiotherapie en/of manuele therapie helpen jbij het revalideren en terugwinnen van mobiliteit kracht en loopfunctie. Behandeling bestaat vaak uit pijneducatie

, mobilisaties/manipulaties, conditie training, versterkende oefentherapie en rekoefeningen.In sommige gevallen maken we ook gebruik van virtual reality, laser gestuurde joint position senseoefeningen, massage en dry needling.

Naar de dokter?

Als u 1 of meerdere van de volgende klachten heeft is het raadzaam om eerst contact met uw huisarts op te nemen voordat u eventueel een afspraak maakt met een fysiotherapeut of andere behandelaar.
 • meer dan 5kg afgevallen in de afgelopen 4 weken zonder dat u dat wilde
 • nachtelijke pijn of pijn in rust die niet verandert bij het veranderen van houding
 • nachtelijk zweten
 • koorts, misselijkheid en/of algemeen onwelbevinden
 • zwangerschap
 • langdurig medicatie gebruik
 • reeds bekende hart of long aandoeningen
 • kanker of kanker in het verleden hebben gehad
 • drugsgebruik (of steroïden )
 • incontinentie klachten
 • erectie problemen
 • forse verandering van ontlastingspatroon of menstruatie cyclus