Duim /CMC1 artrose

Samengevat

CMC1 artrose, ook bekend als duimartrose, is de medische term die verwijst naar artrose aan het begin van de duim, net voorbij de pols. Het is een misvatting dat artrose simpelweg slijtage betekent. Integendeel, artrose kan gezien worden als een natuurlijk verouderingsproces van het lichaam, vergelijkbaar met het krijgen van grijze haren of rimpels. Hoewel fysiotherapie de artrose zelf niet kan genezen, kan het wel effectief helpen bij stijfheid, pijn of beperkte beweging die het gevolg is van artrose.

Wat is CMC1 Artrose / Duim Artrose?

CMC1 artrose, of duimartrose, beschrijft de natuurlijke veroudering van het gewricht aan de basis van de duim. Hierbij verliest het kraakbeen, dat normaal gesproken de gewrichten beschermt, zijn elasticiteit en dikte, wat tekenen van veroudering toont. Dit kan resulteren in pijn, stijfheid, en een beperkte bewegingsvrijheid in de vingers.

Pathofysiologie van CMC1 Artrose / Duim Artrose

De pathofysiologie van CMC1 artrose betreft voornamelijk de degeneratieve veranderingen die plaatsvinden in het kraakbeen van het gewricht aan de basis van de duim. Kraakbeen fungeert als een dempende laag tussen de botten, waardoor gewrichten soepel kunnen bewegen. Bij artrose wordt het kraakbeen dunner, brozer en soms volledig afgebroken. Dit resulteert in bot-op-bot contact, wat pijn en ontsteking veroorzaakt. Bovendien kunnen er botuitgroeiingen (osteofyten) ontstaan aan de randen van het gewricht. Deze veranderingen leiden tot een verminderde functie van het gewricht, pijn, en stijfheid

Zou ik CMC1 Artrose / Duim Artrose kunnen hebben?

De kans op duimartrose neemt toe naarmate men ouder wordt. Als je ouder bent dan 45 en een pijnlijke, mogelijk vervormde basis van de duim opmerkt, dan kan artrose de oorzaak zijn.

Wat kan ik zelf doen aan CMC1 Artrose / Duim Artrose?

Voor zelfmanagement van de symptomen van duimartrose is het cruciaal om de gewrichten soepel te houden door frequent te bewegen en oefeningen uit te voeren. Tijdens pijnlijke periodes kan koeling voor verlichting zorgen.

Wat zijn de oorzaken van CMC1 artrose / duim artrose?

De belangrijkste oorzaak is veroudering van het kraakbeen. Net als bij veroudering van de huid verlies het kraakbeen zijn elasticiteit en veerkracht als het ouder wordt. Dit kan leiden tot pijn en stijfheidsklachten. Er zijn wel een aantal factoren die een negatieve invloed lijken te hebben op dit proces:
 • trauma of operatie in het verleden (aan het gewricht waar nu de artrose zit)
 • slechte of te weinig voeding
 • roken
 • genetische factoren

Wat zijn de symptomen van CMC1 artrose?

De meest voorkomende symptomen  zijn pijn, stijfheid en beperkte bewegingsvrijheid van de basis van de duim. Andere symptomen kunnen ook voorkomen, zoals vervorming van de vingers, zwelling en roodheid van de gewrichten.

Diagnose

De diagnose van artrose wordt gesteld door een arts, gebaseerd op je persoonlijke geschiedenis en klachten. Na de diagnose kan je worden doorverwezen naar een handtherapeut verwezen? De therapeut vraagt hier dan tijdens het anamnese gesprek

verder naar. Na het gesprek komt het lichamelijk onderzoek. Tijdens het onderzoek doet jouw therapeut een aantal bewegingen en testjes om een diagnose te kunnen stellen. Soms is een echo of een scan zinvol maar meestal niet. Als jouw therapeut dit wel nodig vindt dan zal hij/zij dat eerst met jou bespreken en dan pas met de huisarts.

Behandelmogelijkheden voor CMC1 Artrose/Duim Artrose

De behandeling van duimartrose is gericht op het verminderen van symptomen en het behouden of verbeteren van de handfunctie. Een van de meest gangbare behandelingen is het gebruik van spalken of braces. Deze zijn ontworpen om het gewricht te ondersteunen, de duim in een functionele positie te houden en de belasting op het aangetaste gewricht te verminderen. Spalktherapie kan vooral nuttig zijn bij activiteiten die pijn veroorzaken.

Fysiotherapie speelt ook een cruciale rol in de behandeling van CMC1 artrose. Een handfysiotherapeut kan naast het aanmeten van een brace of het maken van een spalk ook specifieke oefeningen voorschrijven om de kracht en flexibiliteit van de duim en omliggende structuren te verbeteren, en om verdere degeneratie of complicaties te voorkomen.

 In sommige gevallen, wanneer conservatieve behandelingen niet succesvol zijn, kan een operatieve ingreep overwogen worden.

Naar de dokter?

Als u 1 of meerdere van de volgende klachten heeft is het raadzaam om eerst contact met uw huisarts op te nemen voordat u eventueel een afspraak maakt met een fysiotherapeut of andere behandelaar.
 • meer dan 5kg afgevallen in de afgelopen 4 weken zonder dat u dat wilde
 • nachtelijke pijn of pijn in rust die niet verandert bij het veranderen van houding
 • nachtelijk zweten
 • koorts, misselijkheid en/of algemeen onwelbevinden
 • zwangerschap
 • langdurig medicatie gebruik
 • reeds bekende hart of long aandoeningen
 • kanker of kanker in het verleden hebben gehad
 • drugsgebruik (of steroïden )
 • incontinentie klachten
 • erectie problemen
 • forse verandering van ontlastingspatroon of menstruatie cyclus