pols instabiliteitsklachten

Samengevat

Pols instabiliteitsklachten zijn een veelvoorkomend probleem dat kan leiden tot pijn, zwakte en instabiliteit in de pols. Er zijn verschillende oorzaken van deze klachten, waaronder letsel, overbelasting of aandoeningen van de pezen en gewrichten. Er zijn verschillende behandelingsopties beschikbaar, zoals fysiotherapie, medicijnen, injecties, chirurgie of het dragen van een polsbrace. Het is belangrijk om de symptomen te herkennen en er snel op te reageren om verdere complicaties te voorkomen

Wat zijn het?

Pols instabiliteitsklachten zijn een veelvoorkomend probleem dat kan leiden tot pijn, zwakte en instabiliteit in de pols. Er zijn verschillende oorzaken van deze klachten, waaronder letsel, overbelasting of aandoeningen van de pezen en gewrichten.

Zou ik het kunnen hebben?

Om te weten of u pols instabiliteitsklachten heeft, moet u op zoek naar symptomen zoals pijn, zwelling, zwakte of instabiliteit in de pols. U kunt ook uw arts raadplegen voor een diagnose.

Wat kan ik eraan doen?

Er zijn een aantal dingen die u zelf kunt doen om pols instabiliteitsklachten te behandelen, zoals het dragen van een polsbrace, het doen van oefeningen om de spieren en pezen in de pols te versterken, en het vermijden van activiteiten die pijn veroorzaken.  

Oorzaken

De oorzaken van pols instabiliteitsklachten kunnen variëren van letsel of overbelasting tot aandoeningen van de pezen en gewrichten, zoals artritis. Het is belangrijk om de oorzaak van de klachten te achterhalen om de juiste behandeling te kunnen kiezen.

Symptomen

Symptomen van pols instabiliteitsklachten zijn onder andere pijn, zwelling, zwakte of instabiliteit in de pols. Het is belangrijk de symptomen te herkennen en er snel op te reageren om verdere complicaties te voorkomen.  
Diagnose van pols instabiliteitsklachten gebeurt op basis van jouw specifieke verhaal en klachten. De therapeut vraagt hier tijdens het anamnese gesprek naar. Na het gesprek komt het lichamelijk onderzoek. tijdens het onderzoek doet jouw therapeut een aantal bewegingen en testjes om te kijken wat er aan de hand is. Soms is een echo of een scan handig maar meestal niet. Als jouw therapeut beeldvorming nodig vindt dan zal hij/zij dat eerst met jou bespreken en dan met de huisarts.

Behandelmogelijkheden

Behandeling bestaat vaak uit pijneducatie, mobilisaties/manipulaties, versterkende oefentherapie, rekoefeningen en [spalktherpie of braces . In sommige gevallen maken we ook gebruik van virtual reality, laser gestuurde joint position sense oefeningen, massage en dry needling. Ook samenwerken met andere specialisten kan nodig zijn voor de meer complexe gevallen.

Naar de dokter?

Als u 1 of meerdere van de volgende klachten heeft is het raadzaam om eerst contact met uw huisarts op te nemen voordat u eventueel een afspraak maakt met een fysiotherapeut of andere behandelaar.
 • meer dan 5kg afgevallen in de afgelopen 4 weken zonder dat u dat wilde
 • nachtelijke pijn of pijn in rust die niet verandert bij het veranderen van houding
 • nachtelijk zweten
 • koorts, misselijkheid en/of algemeen onwelbevinden
 • zwangerschap
 • langdurig medicatie gebruik
 • reeds bekende hart of long aandoeningen
 • kanker of kanker in het verleden hebben gehad
 • drugsgebruik (of steroïden )
 • incontinentie klachten
 • erectie problemen
 • forse verandering van ontlastingspatroon of menstruatie cyclus