Ski duim

Samenvatting ski duim

Een skiduim is een letsel van de gewrichtsband die aan de binnenzijde van het onderste duimgewricht (MCP-1) loopt. Dit soort letsel is erg vervelend en geeft veel klachten in dagelijks leven, je gebruikt je hand immers de hele dag. Fysiotherapie kan in combinatie met gips of spalken helpen om de klachten te verminderen en het herstel zo goed mogelijk te laten verlopen.

Wat is een skiduim?

Een gamekeeper's thumb, ook wel skiduim genoemd, is een letsel van de gewrichtsband die aan de binnenzijde van het onderste duimgewricht (MCP-1) loopt. Deze band geeft stabiliteit aan het duimgewricht en voorkomt te veel strekking van de duim.

Zou ik een skiduim kunnen hebben?

Een skiduim komt veel voor en wordt vaak veroorzaakt door een ongeluk tijdens het sporten, zoals skiën of hockeyen waarbij de duim achter de stok/stick blijft hangen. Het kan ook voorkomen bij balsporten waarbij een harde bal de uitgestrekte duim raakt.

Wat kan ik er zelf aan doen?

Een niet-operatieve behandeling met behulp van een gips- of afneembare spalk is mogelijk bij een deels gescheurde band. Het gebruik van deze spalk is om de gewrichtsband te ontlasten. De oefentherapie richt zich op normale belasting na 3 maanden en zware belasting pas na 6 maanden.  

Wat zijn de oorzaken?

Een skiduim kan worden veroorzaakt door een ongeluk tijdens het sporten, zoals skiën of hockeyen waarbij de duim achter de stok/stick blijft hangen. Het kan ook voorkomen bij balsporten waarbij een harde bal de uitgestrekte duim raakt. Chronisch letsel van deze band komt ook voor, maar minder vaak. Hierbij ontstaat er uitrekking van het bandje door herhaling van dezelfde beweging.

Wat zijn de meest voorkomende symptomen?

Bij een gamekeeper's thumb kun je last hebben van pijn, zwelling, verkleuring aan de binnenzijde van de duim en krachtverlies van de duim. Je merkt dit bij het opendraaien van potjes of het omdraaien van een ronde deurknop.  
Diagnose van een skiduim gebeurt op basis van jouw specifieke verhaal en klachten. De therapeut vraagt hier tijdens het anamnese gesprek naar. Na het gesprek komt het lichamelijk onderzoek. tijdens het onderzoek doet jouw therapeut een aantal bewegingen en testjes om te kijken wat er aan de hand is. Soms is een echo of een scan handig maar meestal niet. Als jouw therapeut beeldvorming nodig vindt dan zal hij/zij dat eerst met jou bespreken en dan met de huisarts.

Wat zijn de fysiotherapeutische behandelmogelijkheden?

Fysiotherapie kan helpen bij de oefentherapie die zich richt op normale belasting na 3 maanden en zware belasting pas na 6 maanden. Dit is om de normale functie van het duimgewricht te herstellen. Behandeling bestaat vaak uit pijneducatie, mobilisaties/manipulaties, versterkende oefentherapie, rekoefeningen en [spalktherpie of braces.

Naar de dokter?

Bij acuut letsel van de duim waarbij er verkleuring of vervorming is opgetreden is het altijd slim om er naar te laten kijken. Als je 1 of meerdere van de volgende klachten hebt is het raadzaam om eerst contact met uw huisarts op te nemen voordat je eventueel een afspraak maakt met een fysiotherapeut of andere behandelaar.
 • meer dan 5kg afgevallen in de afgelopen 4 weken zonder dat u dat wilde
 • nachtelijke pijn of pijn in rust die niet verandert bij het veranderen van houding
 • nachtelijk zweten
 • koorts, misselijkheid en/of algemeen onwelbevinden
 • zwangerschap
 • langdurig medicatie gebruik
 • reeds bekende hart of long aandoeningen
 • kanker of kanker in het verleden hebben gehad
 • drugsgebruik (of steroïden )
 • incontinentie klachten
 • erectie problemen
 • forse verandering van ontlastingspatroon of menstruatie cyclus