Tennis elleboog

Samengevat

 

Een tennis elleboog is een zeurende pijnklacht aan de buitenkant van de elleboog. Een betere term zou zijn laterale elleboog pijn. De pijn wordt in verreweg de meeste gevallen niet door een ontsteking veroorzaakt maar door irritatie van de pees-aanhechting aan de buitenzijde van de elleboog.

De behandeling bestaat uit een combinatie van mobiliserende technieken, rekoefeningen en versterkende oefeningen zowel in de praktijk als thuis.

Wat is een tennis elleboog?

Een tenniselleboog, ook wel bekend als tennis elbow of laterale elleboogpijn, is een vervelende en zeurende pijn aan de buitenkant van de elleboog. Ondanks de naam is het een aandoening die niet alleen bij tennissers voorkomt, maar kan iedereen er last van krijgen.

De pijn bij een tenniselleboog wordt zelden veroorzaakt door een ontsteking, maar meestal door irritatie van de peesaanhechting aan de buitenzijde van de elleboog. Dit kan gebeuren door overbelasting van de onderarmspieren, die gebruikt worden om de hand en pols te strekken.

De behandeling van een tenniselleboog is gericht op het verminderen van de pijn en het herstellen van de functie van de elleboog. Rust en fysiotherapie zijn veelvoorkomende behandelmethoden, en in sommige gevallen kan een brace of bandage nuttig zijn om de elleboog te ontlasten.

Het is belangrijk om medisch advies in te winnen wanneer u last heeft van aanhoudende elleboogpijn om een juiste diagnose te stellen en een effectief behandelplan op te stellen. Vroegtijdige interventie kan bijdragen aan een sneller herstel en kan verdere complicaties voorkomen.

Zou ik een tennis elleboog kunnen hebben?

Tenniselleboog klachten komen veel voor maar het vaakst bij mensen tussen de 40 en 50 jaar oud, maar kan bij iedereen voorkomen. In onze praktijk zien we het ook erg vaak voorkomen bij sporters tussen de 20 en 35 jaar oud die sporten doen waarbij de arm veelvuldig belast wordt. Je kunt hierbij denken aan klimmen, boksen, roeien of raketsporten.

Wat kan ik eraan doen?

Rustig blijven bewegen binnen de pijngrens is het beste advies. Na een half jaar is 80% van de mensen met tenniselleboog klachten weer redelijk hersteld, na 1 jaar heeft nog maar 1 op de tien mensen last. Fysiotherapie kan helpen om het herstel te bevorderen en sport of werk hervatting te versnellen.

Oorzaken

Over de exacte oorzaken van een tennis elleboog zijn de meningen nog verdeeld. Het is ondertussen wel duidelijk geworden dat er zelden tot nooit sprake is van ontsteking. De oorzaken zijn grof weg in 2 groepen in te delen:
 • overbelasting spier/pees
 • veroudering

Symptomen

De belangrijkste symptomen zijn:
 • pijn aan de buitenkant van de elleboog
 • krachtverlies (met name bij knijpen en tillen met de handpalm naar beneden)

Diagnose tennis elleboog

Diagnose van een tennis elleboog gebeurt op basis van jouw specifieke verhaal en klachten. De therapeut vraagt hier tijdens het anamnese gesprek naar. Na het gesprek komt het lichamelijk onderzoek. tijdens het onderzoek doet jouw therapeut een aantal bewegingen en testjes om te kijken wat er aan de hand is. Soms is een echo of een scan handig maar meestal niet. Als jouw therapeut beeldvorming nodig vindt dan zal hij/zij dat eerst met jou bespreken en dan met de huisarts.

Behandelmogelijkheden

Het is niet nodig om de arm volledige rust te geven, rustig bewegen waarbij de pijn niet erger wordt is het beste advies. Rustig werken of sporten is dus geen bezwaar.

De behandeling bestaat uit een combinatie van mobiliserende technieken, rekoefeningen en versterkende oefeningen zowel in de praktijk als thuis. Een brace kan in sommige gevallen helpen.

Naar de dokter?

Als u 1 of meerdere van de volgende klachten heeft is het raadzaam om eerst contact met uw huisarts op te nemen voordat u eventueel een afspraak maakt met een fysiotherapeut of andere behandelaar.
 • meer dan 5kg afgevallen in de afgelopen 4 weken zonder dat u dat wilde
 • nachtelijke pijn of pijn in rust die niet verandert bij het veranderen van houding
 • nachtelijk zweten
 • koorts, misselijkheid en/of algemeen onwelbevinden
 • zwangerschap
 • langdurig medicatie gebruik
 • reeds bekende hart of long aandoeningen
 • kanker of kanker in het verleden hebben gehad
 • drugsgebruik (of steroïden )
 • incontinentie klachten
 • erectie problemen
 • forse verandering van ontlastingspatroon of menstruatie cyclus