Goede voornemens

4 Redenen dat jouw goede voornemens mislukken 

En wat je daaraan kan doen

Te veel goede voornemens tegelijk

Begin januari start heel Nederland elk jaar collectief met zichzelf en elkaar de kop gek te maken. We gaan ineens 10 uur per nacht slapen, 4x per week sporten, alleen nog maar biologisch eten, 15 kg afvallen en het liefst allemaal tegelijk.

Natuurlijk is het niet zo dat dit persé slechte voornemens zijn, maar het is veel te veel!

Gedragsverandering is echt heel moeilijk & gewoontes afleren/aanleren of veranderen kost heel veel wilskracht & doorzettingsvermogen. Van wilskracht heb je alleen jammer genoeg geen oneindige voorraad. We hebben maar een beperkte hoeveelheid tot onze beschikking en daarna is het op.

Dit is waarom er maar heel weinig mensen in slagen om bijvoorbeeld een heel streng dieet vol te houden, aan het einde van de dag is de wilskracht op en dan verval je in je oude patronen.

De oplossing:

De oplossing is even simpel als voor de hand liggend. 

Doe 1 ding tegelijk!

Kies een patroon uit om te doorbreken of veranderen en werk daar heel gestaag aan. Zet elke dag gewoon 1 voet voor de ander zonder je druk te maken over de eindbestemming en voor je het weet is het je gelukt. 

Daarna pak je een volgende patroon aan, stap voor stap 1 ding tegelijk!

Verkeerde doelen

Veel mensen laten zich bij de keuze van hun doelen leiden door de mening van anderen, of wat zij denken dat anderen vinden. Hoewel heel veel mensen in Nederland meer zouden moeten bewegen of gezonder zouden moeten eten is dit voor veel mensen iets wat ze vooral door anderen wordt verteld, niet iets wat ze van binnen ook echt vinden. 

Veel mensen zouden veel gelukkiger worden als ze zich als doel zouden stellen meer tijd met hun kinderen door te brengen, of zich eindelijk de tijd gunnen om die stedentrip te maken waar ze het al jaren over hebben… 

Goede voornemens worden bijna altijd op het terrein van fysieke eigenschappen gekozen zoals meer bewegen, beter eten, of afvallen. Dit is vaak niet wat echt belangrijk voor ons is.

De oplossing:

Kijk heel goed naar wat voor jou belangrijk is, dat hoeft echt niet te maken te hebben met fysieke gezondheid. Je zou bijvoorbeeld je kunnen voornemen om minder snel boos te worden als iets tegenzit of eindelijk te leren schilderen. Misschien wil je graag vaker naar een museum of het theater. 

Goede voornemens zijn alleen haalbaar en zinvol als ze voor jou persoonlijk waarde hebben!

Van een middel een doel maken

Veel mensen verwarren middelen en doelen, afvallen, bewegen, mediteren, slapen zijn allemaal middelen, geen doelen. Een doel is dat wat je wil bereiken, bijvoorbeeld “ik wil weer 10 minuten met mijn kind kunnen voetballen zonder buiten adem te zijn”. Of “ik wil graag voorkomen dat ik diabetes medicatie moet slikken door af te vallen.” 

Een doel kan wel zijn weer een bepaalde sport willen doen of aan een sportevenement mee kunnen doen. Het middel dat je daarvoor inzet is dan training of fysiotherapie als je door pijn of blessure beperkt bent om die sport te doen.

De oplossing:

Pak een pen en papier en schrijf voor je zelf op wat voor jou het allerbelangrijkste is om te veranderen in je leven, dat kan zijn het contact met je kinderen, aardiger zijn naar je collega’s, beter in je vel zitten, het maakt niet uit wat! Let op het gaat hier nog niet om hoe je het wil bereiken maar om wat je wil bereiken. In mijn blog over de rol van fysiotherapie bij chronische pijn heb ik hier ook al eens wat over geschreven.

Schrijf dan op waar je graag over 2 jaar wil staan, schrijf daarna op waar je over 1 jaar wil zijn. Dit is het doel waar je aan gaat werken.

Onredelijke doelstellingen

Goed, dan heb je nu eindelijk 1 doel gekozen in plaats van 4 en dat ene doel geen middel en is ook nog belangrijk voor jou, wat nu?

Veel mensen stellen dan ineens onredelijke eisen aan zichzelf en leggen de lat zo hoog dat falen gegarandeerd is!

Ik zie ieder jaar patiënten die ineens als doel stellen een halve marathon te gaan lopen in juni terwijl ze 20 jaar geleden voor het laatst hebben hardgelopen, of vanuit nooit sporten als doel stellen aan de Nijmeegse vierdaagse mee te doen.

Als een goede vriend bij je zou komen en zou zeggen dat hij dit jaar 60kg ging afvallen als goed voornemen, dan zou je hem toch ook even apart nemen en uitleggen dat 6 kilo misschien een wat haalbaarder doel is?

Wij hebben allemaal de neiging om onszelf enorm te overschatten, en we denken allemaal dat wij wel kunnen wat die anderen allemaal niet kunnen. Zo las ik laatst dat 95% van Engeland vindt dat hij/zij beter dan gemiddeld kan autorijden…

De oplossing:

Een goed doel is een doel dat haalbaar is zonder dat daarvoor heroïsche inspanningen nodig zijn. Schrijf jouw doelstellingen SMART op. Dat staat voor Specifiek, Meetbaar, Acceptabel, Realistisch en Tijdsgebonden. Nadat je het hebt opgeschreven, bespreek het met een goede vriend of vriendin en vraag of zij denken dat het haalbaar is of niet. 

Laat je bij twijfel adviseren door een professional wat wel of niet haalbaar is, wil je afvallen bespreek met je huisarts of diëtist wat reëel is, wil je die marathon lopen ga in gesprek met een fysiotherapeut of hardloopcoach. 

Kom je er niet uit en ligt jouw doel op het gebied van lichamelijk functioneren? Neem gerust contact op, we helpen je graag!

Gerelateerde artikelen