COPD

Samengevat

COPD is een verzamelnaam voor twee longziekten, namelijk longemfyseem en chronische bronchitis. Het is belangrijk om te stoppen met roken en te voorkomen dat je blootgesteld wordt aan longschadelijke stoffen als je denkt dat je COPD hebt. Symptomen van COPD zijn vermoeidheid, hoesten met slijm, kortademigheid en piepende ademhaling. Een arts diagnosticeert COPD met een lichamelijk onderzoek en een longfunctietest. Fysiotherapie speelt een belangrijke rol bij het beheersen van COPD en kan helpen bij het verbeteren van de ademhaling en uithoudingscapaciteit."

Wat is COPD?

COPD staat voor Chronische Obstructieve Longziekte. Het is een verzamelnaam voor twee longziekten, namelijk longemfyseem en chronische bronchitis. Bij COPD is er een blijvende verstoring van de luchtstroom in de longen, wat leidt tot ademhalingsmoeilijkheden.

Zou ik COPD kunnen hebben?

Mensen die veel roken of ooit veel gerookt hebben, hebben een verhoogde kans op COPD. Daarnaast kun je ook COPD ontwikkelen door blootstelling aan longschadelijke stoffen op het werk of door een erfelijke aanleg. Als je ouder bent dan 40 jaar en last hebt van vermoeidheid bij het uitvoeren van fysieke activiteiten en/of hoesten met slijm, is het verstandig om naar een arts te gaan.

Wat kan ik zelf aan COPD doen?

Als je denkt dat je COPD hebt, is het belangrijk om te stoppen met roken en te voorkomen dat je blootgesteld wordt aan longschadelijke stoffen. Verder is het belangrijk om fysiek actief te blijven, bijvoorbeeld door dagelijks te wandelen of zwemmen. Hierdoor blijft je conditie op peil en kun je ademhalingsmoeilijkheden voorkomen.

Wat zijn de oorzaken van COPD?

COPD ontstaat voornamelijk door roken. Daarnaast kan blootstelling aan stoffen op het werk, zoals asbest of stof, ook bijdragen aan het ontstaan van COPD. Mensen met een erfelijke aanleg voor longziekte hebben ook een verhoogde kans op het ontwikkelen van COPD.

Wat zijn de meest voorkomende symptomen van COPD?

De meest voorkomende symptomen van COPD zijn vermoeidheid, hoesten met slijm, kortademigheid en piepende ademhaling. Sommige mensen hebben ook last van longontstekingen en/of longoedeem.

Hoe wordt COPD gediagnostiseerd?

Een arts kan COPD diagnosticeren door middel van een lichamelijk onderzoek en een longfunctietest. Bij een longfunctietest meet de arts hoe goed je longen werken.  

Wat zijn de fysiotherapeutische behandelmogelijkheden?

Fysiotherapie speelt een belangrijke rol bij het beheersen van COPD. Fysiotherapie kan helpen bij het verbeteren van de ademhaling en de uithoudingscapaciteit. De fysiotherapeut kan oefeningen geven om de spieren rondom de longen te versterken en kan technieken aanleren om effectiever te kunnen ademhalen.

Naar de dokter?

Als u 1 of meerdere van de volgende klachten heeft is het raadzaam om eerst contact met uw huisarts op te nemen voordat u eventueel een afspraak maakt met een fysiotherapeut of andere behandelaar.
  • meer dan 5kg afgevallen in de afgelopen 4 weken zonder dat u dat wilde
  • nachtelijke pijn of pijn in rust die niet verandert bij het veranderen van houding
  • nachtelijk zweten
  • koorts, misselijkheid en/of algemeen onwelbevinden
  • zwangerschap
  • langdurig medicatie gebruik
  • reeds bekende hart of long aandoeningen
  • kanker of kanker in het verleden hebben gehad
  • drugsgebruik (of steroïden )
  • incontinentie klachten
  • erectie problemen
  • forse verandering van ontlastingspatroon of menstruatie cyclus