Enkelklachten

Een dikke enkel omdat u erdoorheen bent gezwikt? Dit overkomt meer dan een half miljoen Nederlanders ieder jaar. 

Diagnose bij acute enkel klachten

Bij acute enkel klachten is het in eerste instantie van belang om breuken uit te sluiten. Er is hiervoor een handige beslisregel ontwikkeld in Canada: “the Ottawa ankle rules“. Kort samengevat komt het erop neer dat als je erop kan staan, 4 passen kan lopen en de buitenzijde van het bot van de enkel geen (hevige) pijn geeft als je erop drukt, dan is het zeer waarschijnlijk niet gebroken.

Geen breuk, maar wat dan wel?

Enkelklachten die zijn ontstaan door het zwikken zijn vrijwel altijd in meer of mindere mate enkelbandletsels. Hoe erg de banden zijn aangedaan is niet direct van belang, begin gelijk met koelen, leg een druk verband aan en doe de voet omhoog.

RICE

  • Rust
  • Ijs
  • Compressie
  • Elevatie

De ergste klachten duren 4-7 dagen, daarna neemt de pijn en zwelling af en kunt u langzaam meer doen. Als de enkel heel erg dik en of blauw is kan het zinvol zijn om de eerste paar dagen met krukken te lopen. Na de eerste paar dagen als de pijn wat is gezakt is het van belang weer het lopen op te bouwen, hierdoor heelt de enkel het beste. 

Als uw enkel erg instabiel voelt of u bent er onzeker over kan het zinvol zijn in deze fase te laten intapen. Als er een flinke bloeduitstorting is ontstaan is het ook zinvol contact met uw fysiotherapeut of huisarts op te nemen om te beoordelen hoe erg het bandletsel is. In dit geval is het van belang de eerste 2 weken te tapen om de banden zo goed mogelijk te laten genezen. Verdere behandeling is meestal niet noodzakelijk, in de loop van ongeveer 6 weken zullen uw klachten geleidelijk afnemen.

Chronische enkelklachten 

Soms blijven de klachten toch langer aanwezig of blijft de enkel zwak aanvoelen. Het kan zijn dat u steeds weer zwikneigingen heeft. Meestal komt dit doordat u meerdere malen fors door uw enkel bent gegaan en de banden wat ruimer zijn geworden. Bij chronische enkelklachten is het zinvol om contact op te nemen met uw fysiotherapeut. Deze zal samen met u een behandelplan opstellen om u zo snel mogelijk weer op het gewenste niveau te krijgen.

Heeft u behoefte aan meer informatie neem gerust contact met ons op.

Onze manueel therapeut Robert Goddard is mede auteur van een artikel geschreven door mw I. Barelds over acute enkel klachten. Voor de abstract klik hier.

Onze therapeuten

Robert Goddard

Eigenaar en manueeltherapeut

Ron Bottema

Fysiotherapeut / Handtherapeut (i.o)

Bel ons
Route