Totale knieprothese /TKP

Samengevat

Een totale knieprothese (TKP) is een operatie waarbij een beschadigde natuurlijke knie wordt vervangen door een kunstmatige. Dit kan nodig zijn bij ernstige schade aan het kraakbeen, vaak door aandoeningen zoals artrose of door verwondingen zoals botbreuken. Na de operatie kan men symptomen zoals pijn, zwelling en beperkte beweeglijkheid ervaren. Revalidatie met begeleiding van een fysiotherapeut is essentieel, waarbij het volledige herstel tussen de 3 en 9 maanden kan duren. In de beginfase na de operatie is het belangrijk de adviezen van de chirurg strikt te volgen voor het beste herstel. jouw fysiotherapeut kan helpen bij het goed herstellen na de operatie. Houd rekening met een hersteltijd tussen de 3 en 9 maanden.

Wat is een total knee prothese?

Een totale knieprothese (TKP), vaak simpelweg een 'nieuwe knie' genoemd, is een chirurgische ingreep waarbij de natuurlijke knie wordt vervangen door een kunstmatige knie. Bij deze procedure worden zowel het bovenste als het onderste deel van de oorspronkelijke knie verwijderd en vervangen door een kunststof of metalen prothese. Er zijn diverse varianten van de total knee prothese beschikbaar, gemaakt van uiteenlopende materialen en ontworpen voor verschillende behoeften. Jouw orthopedisch chirurg zal, in overleg met jou, de beste keuze maken afhankelijk van jouw situatie en behoeften.

Na de operatie speelt de fysiotherapeut een belangrijke rol in het revalidatieproces. Een goede begeleiding door een fysiotherapeut zorgt ervoor dat je op de juiste manier en in het juiste tempo herstelt. De totale herstelperiode kan variëren, maar de meeste mensen hebben tussen de 3 en 9 maanden nodig om volledig te herstellen.

 

Wat kan ik zelf doen?

In de eerste 4-6 weken na de operatie is het heel erg belangrijk om precies te doen wat de chirurg heeft gezegd. Ga niet proberen sneller te gaan dan aangegeven, dit werkt meestal averechts en kan soms zelfs blijvende schade opleveren. Het belangrijkste in deze fase is goede voeding en rust, mocht je een roker zijn dan is het een goed idee om in ieder geval tijdelijk minder (of liefst helemaal niet) te roken. Jouw fysio kan helpen om alles in goede banen te leiden en zorgen dat je niet overbelast.  

Oorzaken

Wanneer patiënten te maken krijgen met aanhoudende knieproblemen, kan de beslissing worden genomen om over te gaan op een totale knieprothese. Dit besluit wordt genomen als het kraakbeen van de natuurlijke knie zo ernstig beschadigd is dat eenvoudige behandelingen zoals fysiotherapie en medicatie niet meer voldoende zijn. De meest gangbare oorzaak voor de noodzaak van een totale knieprothese is artrose,. Dit is een aandoening waarbij het kraakbeen in de gewrichten vermindert als gevolg van veroudering. Echter, factoren zoals een botbreuk of reumatische aandoeningen kunnen ook leiden tot de keuze voor een totale knieprothese.

Symptomen na een Totale Knieprothese Operatie

Het plaatsen van een totale knieprothese is een chirurgische ingreep, en na de operatie kunnen diverse symptomen optreden. Het is essentieel om bekend te zijn met deze symptomen voor een voorspoedig herstel:

- Pijn: Na een totale knieprothese operatie is pijn niet ongewoon, maar dit zou na verloop van tijd moeten afnemen

- Zwelling: Als reactie op de chirurgische ingreep kan zwelling rondom het operatiegebied ontstaan.

- Beperkte beweeglijkheid: Direct na de totale knieprothese operatie kan het uitdagend zijn de knie volledig te bewegen.

- Instabiliteit: Een gevoel van onstabiliteit in de nieuwe knie kan voorkomen, met name in de beginfase na de operatie.

- Balansproblemen: De nieuwe knie kan tijdelijk invloed hebben op de balans.

- Moeite met lopen: Na de plaatsing van een totale knieprothese kan het enige tijd vergen om weer normaal te lopen.

- Veranderd gevoel: Door de operatie kunnen zenuwuiteinden beïnvloed zijn, wat resulteert in een veranderd gevoel rondom de knie.

Diagnose van een nieuwe knie is natuurlijk niet aan de orde, we weten al dat de chirurg een nieuwe heeft geplaatst. Toch begint de behandeling met een intake of diagnose sessie omdat revalidatie gebeurt op basis van jouw specifieke verhaal en klachten. De therapeut vraagt hier tijdens het anamnese gesprek naar. Na het gesprek komt het lichamelijk onderzoek. tijdens het onderzoek doet jouw therapeut een aantal bewegingen en testjes om te kijken wat er aan de hand is.

Fysiotherapie en manuele therapie kunnen helpen jouw klachten te verminderen. Behandeling bestaat vaak uit pijneducatie

, mobilisaties/manipulaties, conditie training, versterkende oefentherapie, rekoefeningen en ontspanningsoefeningen. In sommige gevallen maken we ook gebruik van virtual reality, laser gestuurde joint position senseoefeningen, massage en dry needling. Ook samenwerken met andere specialisten zoals neuropsychologie kan nodig zijn voor de meer complexe gevallen.

Naar de dokter?

Als u 1 of meerdere van de volgende klachten heeft is het raadzaam om eerst contact met uw huisarts op te nemen voordat u eventueel een afspraak maakt met een fysiotherapeut of andere behandelaar.
 • meer dan 5kg afgevallen in de afgelopen 4 weken zonder dat u dat wilde
 • nachtelijke pijn of pijn in rust die niet verandert bij het veranderen van houding
 • nachtelijk zweten
 • koorts, misselijkheid en/of algemeen onwelbevinden
 • zwangerschap
 • langdurig medicatie gebruik
 • reeds bekende hart of long aandoeningen
 • kanker of kanker in het verleden hebben gehad
 • drugsgebruik (of steroïden )
 • incontinentie klachten
 • erectie problemen
 • forse verandering van ontlastingspatroon of menstruatie cyclus