Webinar Bruxisme bij Rett syndroom
Afgelopen Januari (31 januari 2025) heb ik een webinar gehouden over bruxisme bij Rett syndroom, voor het logopedisten netwerk van de Nederlandse Rett Syndroom Vereniging (NRSV), met als onderwerp:
“Bruxisme (tandenknarsen) bij kinderen met Rett syndroom: wat weten we en wat kunnen we doen?”
Als orofaciaal fysiotherapeut én vader van een dochter met Rett syndroom sprak ik over de bevindingen van ons recente onderzoek naar de prevalentie van bruxisme bij kinderen met ernstige meervoudige beperkingen, waaronder Rett syndroom, Down syndroom en cerebrale parese. We voerden hiervoor een systematische review en meta-analyse uit, waarin duidelijk werd dat bruxisme bij kinderen met Rett syndroom zeer vaak voorkomt — tot wel 90% van de gevallen.
Tijdens deze webinar heb ik verteld over het onderzoek dat ik heb uitgevoerd samen met mijn collega’s Dr JJM Driessen, Dr. V Roelfsema, Dr. A Waninge en Dr W Krijnen en besprak ik onder andere:
- Wat bruxisme is en hoe het zich uit bij kinderen met Rett syndroom.
- De mogelijke gevolgen, zoals tand- en kaakproblemen, pijn en hoofdpijn.
- De link tussen bruxisme, slikproblemen, spraak en gedragsmatige signalen.
- Praktische adviezen voor logopedisten, fysiotherapeuten, ouders en begeleiders.
- De noodzaak van multidisciplinaire samenwerking én het belang van observatie door direct betrokkenen.
Het webinar was bedoeld voor logopedisten en andere zorgprofessionals die werken met kinderen met Rett syndroom. Er was ruimte voor veel interactie, ervaringsuitwisseling en praktische vragen.
Waarom dit onderwerp belangrijk is
Bruxisme bij kinderen met neurologische ontwikkelingsstoornissen wordt nog te vaak onderschat, terwijl het grote impact kan hebben op hun dagelijks functioneren, welzijn en gezondheid. Mijn doel is om hier meer bewustzijn voor te creëren, handvatten te bieden voor observatie en samenwerking te stimuleren tussen ouders, logopedisten, tandartsen en therapeuten.
Ik vond het ontzettend leuk om te mogen vertellen over iets waar ik zoveel tijd in heb gestoken, aan een zeer gemotiveerd publiek. Ik ben ook blij om te melden dat de eerste vervolg gesprekken over onderzoek naar logopedische en orofaciale interventies bij kinderen met Rett syndroom al zijn gevoerd!
Ik wil Hanneke Borst en Gerna Scholte beiden heel hartelijk bedanken voor deze gelegenheid!
Voor wie de webinar in zijn geheel wil kijken:
mocht je ons onderzoek willen lezen:
https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S2666459324000167