COPD

Wat is COPD?

COPD is een verzamelnaam voor 2 soorten longziekten waarbij er schade is aan de longen. Als gevolg van COPD ervaart u mogelijk moeite met ademen en verminderde energie omdat uw lichaam moeite heeft met voldoende zuurstof te verkrijgen.

COPD is zoals gezegd een verzamelterm voor 2 aandoeningen

  1. chronische bronchitis
  2. longemfyseem

De gevolgen van COPD zijn dat er niet voldoende zuurstof in het lichaam terecht komt. Hierdoor kan het moeite kosten om dagelijkse activiteiten uit te voeren zoals wandelen met de hond, fietsen of boodschappen doen. Mensen met COPD voelen zich vaak erg moe en continu achter de adem of benauwd. 

Wat kan ik doen als ik COPD heb?

Het allerbelangrijkste voor iemand met COPD is als u rookt zo snel mogelijk te stoppen met roken. Dit kan erg moeilijk zijn maar is niet onmogelijk, vraag uw huisarts om hulp!

Naast het stoppen met roken is het van belang om het niet beschadigde deel van uw longen zo goed mogelijk te onderhouden en zo mogelijk beter te laten werken. De manier om dit te doen is door de juiste training. Maar ook andere factoren zijn van belang zoals een gezond eetpatroon, voldoende slaap en het afstemmen van uw belasting en belastbaarheid. Als u overgewicht heeft kan het ook lonen om onder begeleiding af te vallen daardoor krijgen uw spieren en gewrichten maar ook uw hart en longen het minder zwaar te verduren en kunt u met minder inspanning de dagelijkse activiteiten uitvoeren.

Hoe kunnen wij u helpen?

Onze gespecialiseerde therapeute heeft naast haar ervaring als algemeen fysiotherapeute aanvullende opleiding genoten en is aangesloten bij chronisch zorgnet met als specialisaties revalidatie bij COPD, COVID-19 en Claudicatio. Zij kan u helpen met de actieve revalidatie in de praktijk en begeleiden met het maken van en vasthouden aan gezonde keuzes om uw kwaliteit van leven zo goed mogelijk te vergroten en te behouden.

Wilt u meer informatie bel gerust met 050-5718400 of plan een afspraak bij onze collega Natalia Bouman. Natalia spreekt naast Nederlands ook vloeiend Engels en Pools.

Meer informatie over deze aandoening kunt u ook vinden op de site van de longfonds. Op de site van de hartstichting staat ook veel nuttige informatie over het stoppen met roken.

Onze COPD therapeute

Natalia Bouman, Fysiotherapeute Noorderbad

Natalia Bouman

Gecertificeerd fysiotherapeute voor behandeling van COPD, Claudicatio en COVID-19

Bel ons
Route