Carpaal tunnel syndroom / CTS

Samengevat

Carpaal tunnel syndroom (CTS) is een aandoening die leidt tot gevoelloosheid, pijn en tintelingen in de hand. Het wordt veroorzaakt door compressie van de nervus medianus bij de pols. Deze klachten komen vaker voor bij vrouwen en ouderen en het het exacte ontstaansmechanisme is niet helemaal duidelijk.

Repetitief werk en hoge druk zijn beroepsfactoren die CTS kunnen bevorderen, ook overgewicht en zwangerschappen kunnen de kans op CTS vergroten. Symptomen zijn pijn, gevoelloosheid en tintelingen in de hand, vooral 's nachts of tijdens bepaalde activiteiten. Diagnose omvat fysieke tests zoals Tinel's en Phalen's. Behandeling in Groningen, zoals aangeboden door onze gecertificeerde handtherapeut, bestaat uit rust, fysiotherapie, en eventueel een spalk. Het is belangrijk om door een dokter of fysiotherapeut te laten onderzoeken om de exacte oorzaak van handklachten vast te stellen.

Carpaal tunnel syndroom is een veelvoorkomende aandoening die invloed heeft op het dagelijks leven. Heeft u last van symptomen die wijzen op CTS? Neem dan contact op met Fysiotherapie Noorderbad voor deskundige zorg dicht bij huis.

Wat is carpaal tunnel syndroom?

Carpaaltunnel syndroom is een aandoening waarbij er druk op de zenuw (nervus medianus) is in de pols. Deze zenuw stuurt signalen naar je handen en vingers en als deze bekneld raakt, kan dit pijn, zwakte en tintelingen in je handen veroorzaken.

Pathofysiologie van Carpaal Tunnel Syndroom:

De exacte pathofysiologie die leidt tot CTS is nog niet volledig begrepen. Er zijn waarschijnlijk verschillende factoren betrokken bij het ontstaan van carpaal tunnel syndroom. Histologische studies hebben een niet-ontstekingsgebonden verdikking van het subsynoviale bindweefsel (SSCT) in de carpale tunnel aangetoond, wat wordt beschouwd als een kenmerkend aspect van CTS. Er wordt gedacht dat compressie en tractie van de nervus medianus binnen de carpale tunnel een rol spelen bij de ontwikkeling van CTS. Beroepsfactoren zoals repetitief werk, grote krachten en blootstelling aan hoge druk zijn ook in verband gebracht met een verhoogd risico op CTS.

De pathofysiologie van CTS bestaat uit een combinatie van factoren, waaronder verdikking van SSCT, zenuwcompressie en beroepsfactoren.

Zou ik het kunnen hebben?

Zou ik het kunnen hebben? Als je regelmatig pijn, zwakte of tintelingen in je handen ervaart, vooral 's nachts, dan kan het zijn dat je carpaaltunnel syndroom hebt. Er zijn natuurlijk veel meer aandoeningen die ook klachten in de hand kunnen geven, het is daarom ook heel erg van belang om door jouw dokter of fysiotherapeut te aten onderzoeken waar de klachten vandaan komen.

Wat kan ik eraan doen?

Je kunt proberen om je polsen te ontzien door ze niet te veel te gebruiken en regelmatig te rusten. Het is ook belangrijk om je handen en polsen te bewegen en te stretchen.
 

Wat zijn de oorzaken?

Zoals eerder gemeld is de exacte ontstaansmechanisme van carpaal tunnel syndroom niet helemaal duidelijk.

Risicofactoren

Er zijn verschillende risicofactoren bekend voor carpaal tunnel syndroom waaronder overgewicht, diabetes, eerder polsletsel en vrouwelijk geslacht.

Zwangerschap is een bekende risicofactor voor het carpaal tunnelsyndroom (CTS). Hormonale veranderingen tijdens de zwangerschap kunnen leiden tot een vergroting van de polsstructuur, wat druk op de zenuwen in de pols kan veroorzaken. De prevalentie van carpaal tunnel syndroom tijdens de zwangerschap varieert van 7% tot 43% op basis van neurofysiologische bevestiging en van 31% tot 62% op basis van klinische diagnose. Risicofactoren voor CTS tijdens de zwangerschap omvatten gewichtstoename, zwelling in de handen en vochtophoping door hormonale veranderingen. Andere risicofactoren geassocieerd met CTS zijn repetitieve handbewegingen, bepaalde anatomische en fysiologische kenmerken, leeftijd, geslacht, medische aandoeningen (zoals obesitas, diabetes, artritis) en eerder trauma of letsel aan de pols.

Wat zijn de meest voorkomende symptomen?

De meest voorkomende symptomen van carpaaltunnel syndroom zijn pijn, tintelingen en krachtverlies van de duim, wijsvinger en middelvinger, vooral 's nachts. Sommige mensen ervaren ook verlies van gevoel in de vingers en problemen met het vastpakken van kleine voorwerpen. Als de aandoening niet behandeld wordt dan kan er op termijn ook schade ontstaan aan de zenuw en kunnen de spieren van de duim kleiner worden.

Hoe wordt carpaal tunnel syndroom gediagnostiseerd?

Een arts zal je polsen onderzoeken en vragen naar je klachten en medische geschiedenis. Foto's en scans zijn meestal niet nodig omdat de diagnose vaak gemaakt kan worden op basis van je symptomen en medische geschiedenis.

De diagnose van carpaal tunnel syndroom omvat vaak een fysiek onderzoek, waarbij tests zoals Tinel's en Phalen's kunnen worden uitgevoerd.

 

Wat zijn de fysiotherapeutische behandelmogelijkheden?

Behandeling van carpaal tunnel syndroom bestaat in eerste instantie vooral uit rust, fysiotherapie en eventueel een door de handtherapeut gemaakte spalk. Hierbij wordt onder andere gebruik gemaakt van rektechnieken voor de spieren en pezen, mobilisaties voor de zenuwen zelf en eventueel het aanmeten van een splint voor de nacht.

In onze praktijk in Groningen hebben wij een gecertificeerde handtherapeut die gespecialiseerde zorg voor patiënten met CTS kan bieden.

   

Naar de dokter?

Als u 1 of meerdere van de volgende klachten heeft is het raadzaam om eerst contact met uw huisarts op te nemen voordat u eventueel een afspraak maakt met een fysiotherapeut of andere behandelaar.
  • meer dan 5kg afgevallen in de afgelopen 4 weken zonder dat u dat wilde
  • nachtelijke pijn of pijn in rust die niet verandert bij het veranderen van houding
  • nachtelijk zweten
  • koorts, misselijkheid en/of algemeen onwelbevinden
  • zwangerschap
  • langdurig medicatie gebruik
  • reeds bekende hart of long aandoeningen
  • kanker of kanker in het verleden hebben gehad
  • drugsgebruik (of steroïden )
  • incontinentie klachten
  • erectie problemen
  • forse verandering van ontlastingspatroon of menstruatie cyclus