SI klachten

Samengevat

Sacroiliacale klachten, kortweg SI klachten, zijn pijn klachten die komen uit het gewricht tussen het heiligbeen en het bekken. Dit gewricht loopt aan beide kanten vanaf ongeveer de bilnaad schuin omhoog naar de 2 kuiltjes boven aan de bil ongeveer ter hoogte van de bekken rand. SI klachten kunnen een significante impact hebben op het welzijn en de levenskwaliteit. Een juiste diagnose, gepaste behandeling, en proactieve houding ten aanzien van de algehele gezondheid zijn essentieel voor het beheersen van deze klachten en het verminderen van hun impact op het dagelijkse leven. Fysiotherapie en manuele therapie kunnen effectief zijn in het verminderen van klachten van het SI gewricht.

Wat zijn SI klachten?

SI klachten refereren aan de pijn die ervaren wordt in het sacro-iliacale gewricht, het gewricht tussen het heiligbeen en het bekken. Deze klachten ontstaan waar het bekken en de wervelkolom samenkomen, en het gewricht bevindt zich aan beide kanten van de ruggengraat, lopend van de bilnaad schuin omhoog naar de twee kuiltjes boven aan de bil, ongeveer ter hoogte van de bekkenrand.

De pijn die geassocieerd wordt met SI klachten kan variëren van mild tot intens en kan een belemmering vormen voor dagelijkse activiteiten. De symptomen van SI klachten zijn veelal gelokaliseerd in de lage rug, bil, en soms de achterkant van de dij. Beweging, lang staan, of zitten kan de pijn vaak verergeren, maar ook plotselinge richtingsveranderingen (zoals kappen en draaien bij voetbal) of het naar beneden lopen op een trap.

Zou ik het kunnen hebben?

Als je pijn hebt in de lage rug, bil of bekken dan zou je last kunnen hebben van SI klachten. Er zijn echter veel verschillende mogelijke oorzaken van pijn klachten in dat gebied zoals: Het uitsluiten van andere aandoeningen en stellen van de juiste diagnose is in de lage rug en bekken gebied heel erg van belang.

Wat kan ik eraan doen?

Omdat het SI gewricht nooit echt beweegt (maximaal 4 millimeter), behalve tijdens een bevalling, is de voornaamste klacht vaak pijn. Het SI gewricht is zo sterk en stug dat het ook niet verplaatst kan raken of uit de kom kan (behalve bij vrouwen als gevolg van zwangerschap en/of bevalling). Geef het een paar weken de tijd om zelf te herstellen, blijf vooral in beweging en neem indien nodig een paracetamol tegen de pijn. Slaap en voeding zijn altijd heel belangrijk bij het herstellen. Na 4 weken nog steeds klachten? dan is het tijd om een afspraak te maken bij de fysiotherapeut om een goede diagnose te laten stellen.  

Oorzaak en symptomen van SI klachten

De precieze oorzaken van SI klachten kunnen divers zijn, variërend van overbelasting van het gewricht, zwangerschap, tot aan een onevenwicht in de spieren. Ook kunnen afwijkingen in de anatomie van het bekken en een verkeerde houding bijdragen aan het ontwikkelen van SI klachten. Het identificeren van de onderliggende oorzaken is cruciaal voor het effectief behandelen van deze klachten.

Mogelijke oorzaken van SI klachten zijn:
 • veroudering
 • overbelasting van een spier ofpees
 • ongeluk of trauma (zoals een val, een botsing of een klap)
 • ziekte (bijvoorbeeld Bechterew)

Symptomen van SI klachten

De voornaamste symptomen van SI klachten zijn pijn in de lage rug, bil en heup gebied.

Diagnose

Diagnose van SI klachten gebeurt op basis van jouw specifieke verhaal en klachten. De therapeut vraagt hier tijdens het anamnese gesprek naar. Na het gesprek komt het lichamelijk onderzoek. tijdens het onderzoek doet jouw therapeut een aantal bewegingen en testjes om te kijken wat er aan de hand is. Soms is een echo of een scan handig maar meestal niet. Als jouw therapeut beeldvorming nodig vindt dan zal hij/zij dat eerst met jou bespreken en dan met de huisarts.

Behandel mogelijkheden

De behandeling van SI klachten is gericht op het verminderen van de pijn en het verbeteren van de functie van het sacro-iliacale gewricht. Therapieën zoals Fysiotherapie en manuele therapie kunnen helpen jouw klachten te verminderen. Behandeling bestaat vaak uit pijneducatie

, mobilisaties/manipulaties, versterkende oefentherapie, rekoefeningen en ontspanningsoefeningen. In sommige gevallen maken we ook gebruik van virtual reality, laser gestuurde joint position senseoefeningen, massage en dry needling. Ook samenwerken met andere specialisten zoals podotherapie kan handig zijn.  Hiervoor hebben wij een goede samenwerking met H&L Podotherapie.

Naar de dokter?

Als u 1 of meerdere van de volgende klachten heeft is het raadzaam om eerst contact met uw huisarts op te nemen voordat u eventueel een afspraak maakt met een fysiotherapeut of andere behandelaar.
 • meer dan 5kg afgevallen in de afgelopen 4 weken zonder dat u dat wilde
 • nachtelijke pijn of pijn in rust die niet verandert bij het veranderen van houding
 • nachtelijk zweten
 • koorts, misselijkheid en/of algemeen onwelbevinden
 • zwangerschap
 • langdurig medicatie gebruik
 • reeds bekende hart of long aandoeningen
 • kanker of kanker in het verleden hebben gehad
 • drugsgebruik (of steroïden )
 • incontinentie klachten
 • erectie problemen
 • forse verandering van ontlastingspatroon of menstruatie cyclus