Total hip prothese / THP / nieuwe heup

Samengevat

Een "total hip prothese" is een operatie waarbij je natuurlijke heup wordt vervangen door een kunstmatige om pijn te verminderen en de beweging te verbeteren. Deze operatie vereist overleg met je chirurg om de juiste prothese te kiezen en een revalidatieperiode om je lichaam aan te passen aan je nieuwe heup. Het is een veelgebruikte oplossing voor aanhoudende heupproblemen, waarbij het belangrijk is om goed met je arts te communiceren over je verwachtingen en zorgen.

Een "total hip prothese" kan nodig zijn vanwege verschillende oorzaken zoals artrose, breuk van de heup, reumatische aandoeningen, en andere aandoeningen die leiden tot onherstelbare schade aan de heup. De plaatsing van een nieuwe heup kan helpen om de bewegingsvrijheid te herstellen en de pijn te verminderen bij patiënten die lijden aan deze aandoeningen.

Na de plaatsing van een "total hip prothese" is het volgen van de chirurgische instructies, het handhaven van een gezond dieet en voldoende rust, het stoppen met roken, het deelnemen aan fysiotherapie, en het ondergaan van regelmatige medische controles essentieel voor een succesvol herstel. Het is belangrijk om zorgvuldig en gedisciplineerd te zijn in de herstelperiode om de beste uitkomsten te bereiken

Houd bij een nieuwe heup rekening met een hersteltijd tussen de 3 en 9 maanden.

Wat is een total hip prothese?

Een "total hip prothese," vaak gewoon een nieuwe heup genoemd, is een operatie waarbij een chirurg je natuurlijke heup vervangt door een kunst heup (prothese). Dit kan nodig zijn als de heup beschadigd is door bijvoorbeeld veroudering, een ongeluk, of ziekte.

In een "total hip prothese" operatie worden de kop en de kom van je heupgewricht vervangen. De chirurg haalt de beschadigde gewrichtsdelen weg en plaatst daar kunstmatige vervangingen. Deze vervangingen, of prothesen, kunnen van verschillende materialen zijn gemaakt, zoals metaal, plastic of keramiek.

Er zijn veel verschillende merken en modellen van prothesen. De chirurg zal overleggen welke prothese het beste bij jouw situatie past. De keuze kan afhangen van je leeftijd, je gezondheid, je levensstijl, en je persoonlijke voorkeur. Het is belangrijk om goed met je arts te overleggen zodat jij de prothese krijgt die het beste voor jou is.

Dit soort operatie kan een grote verandering betekenen. Het kan je helpen om weer zonder pijn te bewegen en je dagelijkse activiteiten te doen. Maar het is ook een grote ingreep, en het kan even duren om ervan te herstellen. Na de operatie zal je waarschijnlijk fysiotherapie nodig hebben om je nieuwe heup goed te leren gebruiken en om je spieren te versterken.

Wat kan ik zelf doen?

In de eerste 4-6 weken na de operatie is het heel erg belangrijk om precies te doen wat de chirurg heeft gezegd. Ga niet proberen sneller te gaan dan aangegeven, dit werkt meestal averechts en kan soms zelfs blijvende schade opleveren.

Voeding en Slaap

Goede voeding en voldoende slaap zijn van vitaal belang in deze fase. Een evenwichtig en voedzaam dieet ondersteunt het lichaam bij het herstelproces. Een goede vochtinname en voldoende slaap zijn eveneens essentieel. Roken kan het herstelproces belemmeren; als u rookt, wordt aangeraden om te minderen of, indien mogelijk, helemaal te stoppen met roken tijdens het herstel.

Fysiotherapie

Uw fysiotherapeut speelt een sleutelrol in het begeleiden van uw herstel. De fysiotherapeut zal een persoonlijk revalidatieplan opstellen om de mobiliteit en kracht geleidelijk en veilig te herstellen. Het is belangrijk om de oefeningen regelmatig te doen en eventuele problemen of zorgen direct met uw fysiotherapeut te bespreken.

Medische Follow-up

Regelmatige medische controles zijn ook belangrijk om de voortgang te bewaken en eventuele complicaties vroegtijdig op te sporen. Volg de aanbevelingen van uw arts op en meld onmiddellijk eventuele nieuwe of verergerende symptomen.

 

Oorzaken

Een nieuwe heup, of een "total hip prothese", wordt meestal noodzakelijk wanneer de originele heup zo beschadigd is dat reparatie geen optie meer is. Dit kan verschillende oorzaken hebben, en hier volgt een uitgebreidere toelichting op deze oorzaken:

Artrose

Artrose is verreweg de meest voorkomende reden voor het plaatsen van een nieuwe heup. Artrose is wanneer het kraakbeen dat de uiteinden van de botten in het gewricht beschermt, begint te verouderen. Na verloop van tijd kan het kraakbeen zodanig verouderen dat het bot onvoldoende beschermd wordt en er bot tegen bot wrijft, wat pijn en stijfheid kan veroorzaken. Een total hip prothese kan de pijn verlichten en de mobiliteit verbeteren bij patiënten met ernstige artrose.

Breuk of Fractuur

Een andere mogelijke oorzaak voor een nieuwe heup is een breuk of fractuur van de heup. Dit kan bijvoorbeeld gebeuren door een val. Vooral bij oudere mensen, waar de botten vaak brozer zijn, kan een valpartij leiden tot een heupfractuur die zo ernstig is dat een prothese noodzakelijk wordt.

Reumatische Aandoeningen

Reumatische aandoeningen zoals reumatoïde artritis kunnen ook leiden tot de noodzaak van een nieuwe heup. Reumatoïde artritis is een chronische ontstekingsaandoening die meer schade kan aanrichten aan het heupgewricht naarmate de ziekte vordert, en in sommige gevallen kan een prothese de beste optie zijn om de functie van de heup te behouden en de pijn te verminderen.

Overige Oorzaken

Naast de hierboven genoemde oorzaken kunnen ook andere aandoeningen zoals heupdysplasie of avasculaire necrose aanleiding zijn voor het plaatsen van een nieuwe heup. In het geval van heupdysplasie is het heupgewricht niet goed gevormd, en bij avasculaire necrose sterft het botweefsel af door een gebrek aan bloedtoevoer.

Symptomen

De symptomen die mensen ervaren na een operatie voor een nieuwe heup zijn:
  • pijn
  • zwelling
  • beperkte beweeglijkheid
  • instabiel gevoel
  • balans problemen
  • moeite met lopen
  • verstoord of afwezig gevoel op de huid rond de heup

Diagnose

Diagnose van een nieuwe heup is natuurlijk niet aan de orde, we weten al dat de chirurg een nieuwe heeft geplaatst. Toch begint de behandeling met een intake of diagnose sessie omdat revalidatie gebeurt op basis van jouw specifieke verhaal en klachten. De therapeut vraagt hier tijdens het anamnese gesprek naar. Na het gesprek komt het lichamelijk onderzoek. tijdens het onderzoek doet jouw therapeut een aantal bewegingen en testjes om te kijken wat er aan de hand is.

Behandel mogelijkheden

Fysiotherapie en manuele therapie kunnen helpen bij de revalidatie van een nieuwe heup. Behandeling bestaat vaak uit pijneducatie

, mobilisaties/manipulaties, conditie training, versterkende oefentherapie, rekoefeningen en ontspanningsoefeningen. In sommige gevallen maken we ook gebruik van virtual reality, laser gestuurde joint position senseoefeningen, massage en dry needling.

De revalidatie duurt meestal tussen de 3 en 9 maanden maar afhankelijk van de omstandigheden is 12-15 maanden ook niet raar.  

Naar de dokter?

Als u 1 of meerdere van de volgende klachten heeft is het raadzaam om eerst contact met uw huisarts op te nemen voordat u eventueel een afspraak maakt met een fysiotherapeut of andere behandelaar.
  • meer dan 5kg afgevallen in de afgelopen 4 weken zonder dat u dat wilde
  • nachtelijke pijn of pijn in rust die niet verandert bij het veranderen van houding
  • nachtelijk zweten
  • koorts, misselijkheid en/of algemeen onwelbevinden
  • zwangerschap
  • langdurig medicatie gebruik
  • reeds bekende hart of long aandoeningen
  • kanker of kanker in het verleden hebben gehad
  • drugsgebruik (of steroïden )
  • incontinentie klachten
  • erectie problemen
  • forse verandering van ontlastingspatroon of menstruatie cyclus