Vinger artrose

Samengevat

Wij spreken van vinger artrose als er artrose verschijnselen te zien zijn aan de vingers. Artrose is in tegenstelling tot wat er meestal wordt gezegd geen slijtage! Artrose is een onderdeel van de normale veroudering van het lichaam, net als grijze haren of rimpels. De artrose zelf kan niet door fysiotherapie worden genezen maar als gewrichten met artrose slecht bewegen, stijf of pijnlijk zijn kunnen we wel heel goed helpen.

Wat is vinger artrose?

Vinger artrose is een natuurlijke veroudering van de gewrichten van de vingers. Het kraakbeen, dat normaal gesproken bescherming biedt aan de gewrichten, verliest zijn elasticiteit en dikte en er ontstaan ouderdomsverschijnselen. Dit resulteert in pijn, stijfheid en beperkte bewegingsvrijheid van de vingers.

Zou ik vinger artrose kunnen hebben?

naarmate je ouder wordt, heb je steeds meer kans op artrose in de vingers. Als je ouder bent dan 45 en pijnlijke en vervormde vinger gewrichten hebt dan kun je denken aan vinger artrose.

Wat kan ik eraan doen?

Er zijn een aantal dingen die je zelf kunt doen om de symptomen van vinger artrose te verminderen. Het is belangrijk om de gewrichten soepel te houden door regelmatig te bewegen en te oefenen. In de pijnlijke fases kan koelen prettig zijn en tijdelijk de pijn verminderen.
 

Wat zijn de meest voorkomende symptomen?

De meest voorkomende symptomen van vinger artrose zijn pijn, stijfheid en beperkte bewegingsvrijheid van de vingers. Andere symptomen kunnen ook voorkomen, zoals vervorming van de vingers, zwelling en roodheid van de gewrichten.

Diagnose

Diagnose van hand en vingerklachten gebeurt op basis van jouw specifieke verhaal en klachten. De therapeut vraagt hier tijdens het anamnese gesprek naar. Na het gesprek komt het lichamelijk onderzoek. Tijdens het onderzoek doet jouw therapeut een aantal bewegingen en testjes om een diagnose te kunnen stellen. Soms is een echo of een scan zinvol maar meestal niet. Als jouw therapeut dit wel nodig vindt dan zal hij/zij dat eerst met jou bespreken en dan pas met de huisarts.

Behandel mogelijkheden

Handkalchten zijn meestal goed te behandelen. Behandeling bestaat vaak uit mobilisaties/manipulaties,rekoefeningen, versterkende oefentherapie, en ontspanningsoefeningen. Soms maken we ook gebruik van spalken, braces, massage of dry needling.

Naar de dokter?

Als u 1 of meerdere van de volgende klachten heeft is het raadzaam om eerst contact met uw huisarts op te nemen voordat u eventueel een afspraak maakt met een fysiotherapeut of andere behandelaar.
  • meer dan 5kg afgevallen in de afgelopen 4 weken zonder dat u dat wilde
  • nachtelijke pijn of pijn in rust die niet verandert bij het veranderen van houding
  • nachtelijk zweten
  • koorts, misselijkheid en/of algemeen onwelbevinden
  • zwangerschap
  • langdurig medicatie gebruik
  • reeds bekende hart of long aandoeningen
  • kanker of kanker in het verleden hebben gehad
  • drugsgebruik (of steroïden )
  • incontinentie klachten
  • erectie problemen
  • forse verandering van ontlastingspatroon of menstruatie cyclus