Vinger artrose

Samengevat

Vinger artrose is een vorm van gewrichtsveroudering die vaak voorkomt bij mensen ouder dan 45 jaar. Het wordt gekenmerkt door het verlies van beschermend kraakbeen in de vinger gewrichten, wat resulteert in symptomen als pijn, stijfheid, en verminderde beweeglijkheid. Het behouden van actieve vingerbewegingen en koelen tijdens pijnlijke fasen kan symptoomverlichting bieden. Het is echter essentieel om medisch advies in te winnen voor de beste behandeling en begeleiding.

Wat is het?

Vinger artrose is een aandoening waarbij het gewrichtskraakbeen in de vingers achteruitgang vertoont. Dit komt door het natuurlijke verouderingsproces waarbij het beschermende kraakbeen in de gewrichten zijn elasticiteit en dikte verliest. Met het verstrijken van de tijd kan dit leiden tot pijn, stijfheid en verminderde beweeglijkheid. Vooral mensen ouder dan 45 kunnen deze vorm van slijtage ervaren, wat zich uit in pijnlijke en mogelijk vervormde vinger gewrichten.

Zou ik het kunnen hebben?

Vinger artrose is herkenbaar aan diverse symptomen. De meest voorkomende klachten zijn pijn, stijfheid, beperkte bewegingsvrijheid, en in sommige gevallen ook vervorming, zwelling en roodheid van de vinger gewrichten. Als je denkt aan artrose, is het belangrijk om actief te blijven.

Wat kan ik zelf aan vinger artrose doen?

Regelmatige beweging en specifieke oefeningen kunnen helpen de gewrichten soepel te houden. Tijdens pijnlijke periodes kan koelen een tijdelijke verlichting bieden. Het is altijd raadzaam medisch advies in te winnen voor de juiste diagnose en behandeladvies.
 

Oorzaken

De precieze oorzaak van vinger artrose is vaak multifactorieel. Hoewel het natuurlijke verouderingsproces de voornaamste factor is, zijn er ook andere risicofactoren die bijdragen aan de ontwikkeling van deze aandoening. Erfelijke aanleg kan een rol spelen, waarbij mensen met familieleden die artrose hebben een grotere kans lopen zelf de aandoening te krijgen. Overbelasting van de gewrichten, bijvoorbeeld door zwaar handwerk of bepaalde sporten, kan eveneens bijdragen aan het sneller ontstaan van slijtage. Bijkomende oorzaken kunnen bestaan uit eerdere verwondingen aan de hand, ontstekingsziekten zoals reumatoïde artritis, of metabole aandoeningen die de botdichtheid beïnvloeden.

Wat zijn de meest voorkomende symptomen?

Vinger artrose manifesteert zich op diverse manieren en het spectrum van symptomen kan variëren van mild tot ernstig. De meest voorkomende symptomen zijn pijn en stijfheid in de betreffende gewrichten, vooral na perioden van inactiviteit of bij het ontwaken in de ochtend. Naarmate de aandoening vordert, kunnen mensen beperkte bewegingsvrijheid in de vingers ervaren, waardoor dagelijkse activiteiten zoals het vasthouden van voorwerpen of het knopen van kledingstukken moeilijker worden. Daarnaast kunnen er zichtbare veranderingen optreden, zoals knobbels aan de basis en middelste gewrichten van de vingers, roodheid, zwelling en in ernstigere gevallen, vervorming van het gewricht.

Diagnose

Diagnose van hand en vingerklachten gebeurt op basis van jouw specifieke verhaal en klachten. De therapeut vraagt hier tijdens het anamnese gesprek naar. Na het gesprek komt het lichamelijk onderzoek. Tijdens het onderzoek doet jouw therapeut een aantal bewegingen en testjes om een diagnose te kunnen stellen. Soms is een echo of een scan zinvol maar meestal niet. Als jouw therapeut dit wel nodig vindt dan zal hij/zij dat eerst met jou bespreken en dan pas met de huisarts.

Behandel mogelijkheden

De behandeling van vinger artrose is gericht op het verminderen van symptomen en het verbeteren van de handfunctie. Voor mensen met matige tot ernstige klachten kunnen artsen sterkere pijnmedicatie of corticosteroïde injecties in het aangetaste gewricht aanbevelen. Fysiotherapie kan helpen om de kracht en beweeglijkheid van de vingers te verbeteren en oefeningen kunnen worden aangeraden om de gewrichten soepel te houden. In ernstige gevallen, waarbij conservatieve behandelingen niet effectief zijn, kan chirurgische interventie, zoals gewrichtsvervanging of fusie, overwogen worden om de functie te herstellen en pijn te verminderen. Het kan ook waardevol om ondersteunende hulpmiddelen, zoals spalken of braces, te gebruiken om de vingers te ondersteunen en pijn te minimaliseren tijdens dagelijkse activiteiten. Hierover kan jouw fysiotherapeut je bij helpen.

Naar de dokter?

Als u 1 of meerdere van de volgende klachten heeft is het raadzaam om eerst contact met uw huisarts op te nemen voordat u eventueel een afspraak maakt met een fysiotherapeut of andere behandelaar.
 • meer dan 5kg afgevallen in de afgelopen 4 weken zonder dat u dat wilde
 • nachtelijke pijn of pijn in rust die niet verandert bij het veranderen van houding
 • nachtelijk zweten
 • koorts, misselijkheid en/of algemeen onwelbevinden
 • zwangerschap
 • langdurig medicatie gebruik
 • reeds bekende hart of long aandoeningen
 • kanker of kanker in het verleden hebben gehad
 • drugsgebruik (of steroïden )
 • incontinentie klachten
 • erectie problemen
 • forse verandering van ontlastingspatroon of menstruatie cyclus