Neuritis Vestibularis

Samengevat

Neuritis vestibularis, ook wel vestibulaire neuritis genoemd, is een aandoening waarbij de evenwichtszenuwen in het binnenoor ontstoken raken. De precieze oorzaak van vestibulaire neuritis is niet helemaal duidelijk, maar het kan worden veroorzaakt door een virale infectie. Gelukkig is vestibulaire neuritis meestal een tijdelijke aandoening die na enkele dagen of weken vanzelf verdwijnt. Mocht je na een paar weken toch nog klachten hebben neem dan contact op met je huisarts of fysiotherapeut.

Wat is neuritis vestibularis?

Neuritis vestibularis, ook wel vestibulaire neuritis genoemd, is een aandoening waarbij de evenwichtszenuwen in het binnenoor ontstoken raken. Deze zenuwen zijn verantwoordelijk voor het geven van informatie over bewegingen en positie van het hoofd aan het brein. Als deze zenuwen ontstoken raken, kan dit leiden tot evenwichtsproblemen en duizeligheid.

Zou ik neuritis vestibularis kunnen hebben?

Als je plotseling last hebt van ernstige duizeligheid en evenwichtsproblemen, kan dit een teken zijn van vestibulaire neuritis. Andere symptomen die kunnen wijzen op de aandoening zijn oorsuizingen en een gevoel van draaiing of beweging van de omgeving. Als je deze symptomen ervaart, is het belangrijk om een arts te raadplegen voor een diagnose.

Wat kan ik er aan doen?

Gelukkig is vestibulaire neuritis meestal een tijdelijke aandoening die na enkele dagen of weken vanzelf verdwijnt. In de tussentijd kun je enkele dingen doen om de symptomen te verminderen, zoals het nemen van rust en het vermijden van bewegingen die de duizeligheid versterken. Het kan ook helpen om oefeningen te doen om de evenwichtsfunctie te versterken en te verminderen. Als de symptomen ernstig zijn of aanhouden, kan een in sommige gevallen een PPPD ontstaan. Jouw arts kan eventueel medicijnen voorschrijven om de duizeligheid te verminderen of verwijzen voor fysiotherapie.  

Oorzaken

De precieze oorzaak van vestibulaire neuritis is niet helemaal duidelijk, maar het kan worden veroorzaakt door een virale infectie.

Symptomen

 • Ernstige continue vertigo (meestal zonder gehoorverlies)
 • Balans verstoring en niet recht kunnen lopen.
 • Misselijkheid en braken
Diagnose van neuritis vestibularis gebeurt op basis van jouw specifieke verhaal en klachten. De therapeut vraagt hier tijdens het anamnese gesprek naar. Na het gesprek komt het lichamelijk onderzoek. tijdens het onderzoek doet jouw therapeut een aantal bewegingen en testjes om te kijken wat er aan de hand is. Als jouw therapeut denkt aan een neuritis vestibularis zal er altijd overlegd worden met jouw huisarts.
Behandeling bestaat vaak uit pijneducatie, mobilisaties/manipulaties, versterkende oefentherapie, balans oefeningen en ontspanningsoefeningen. In sommige gevallen maken we ook gebruik van virtual reality, laser gestuurde joint position senseoefeningen, massage en dry needling. Ook samenwerken met andere specialisten zoals neuropsychologie kan nodig zijn voor de meer complexe gevallen.

Naar de dokter?

Als u 1 of meerdere van de volgende klachten heeft is het raadzaam om eerst contact met uw huisarts op te nemen voordat u eventueel een afspraak maakt met een fysiotherapeut of andere behandelaar.
 • meer dan 5kg afgevallen in de afgelopen 4 weken zonder dat u dat wilde
 • nachtelijke pijn of pijn in rust die niet verandert bij het veranderen van houding
 • nachtelijk zweten
 • koorts, misselijkheid en/of algemeen onwelbevinden
 • zwangerschap
 • langdurig medicatie gebruik
 • reeds bekende hart of long aandoeningen
 • kanker of kanker in het verleden hebben gehad
 • drugsgebruik (of steroïden )
 • incontinentie klachten
 • erectie problemen
 • forse verandering van ontlastingspatroon of menstruatie cyclus