Vertigo

Samenvatting

Vertigo is een soort duizeligheid die wordt gekenmerkt door het gevoel dat de omgeving draait of dat je zelf in beweging bent, terwijl dat niet het geval is. Het kan leiden tot misselijkheid, braken en vallen of ongevallen. Er zijn verschillende oorzaken mogelijk en een goede diagnose is erg belangrijk. Het soort behandeling en hoe goed het zal werken is erg afhankelijk van de oorzaak van jouw klachten.

Wat is vertigo?

Vertigo is een soort duizeligheid die wordt gekenmerkt door het gevoel dat de omgeving draait of dat je zelf in beweging bent, terwijl dat niet het geval is. Het kan leiden tot misselijkheid, braken en vallen of ongevallen.

Hoe weet ik of ik vertigo zou kunnen hebben?

Als je last hebt van vertigo, kan je de volgende symptomen ervaren: een draaiend gevoel, misselijkheid en braken, onbalans of moeite met lopen of staan, oorsuizen of tinnitus, of het gevoel alsof je of de omgeving in beweging is. Als je een of meer van deze symptomen hebt, is het belangrijk om contact op te nemen met een arts om de oorzaak te achterhalen en de juiste behandeling te krijgen.

Wat kan ik doen aan vertigo ?

Er zijn verschillende behandelingen beschikbaar voor vertigo, afhankelijk van de oorzaak. Sommige behandelingen kunnen helpen om de duizeligheid te verminderen of te voorkomen, terwijl andere behandelingen kunnen helpen om de onderliggende oorzaak te behandelen. Fysiotherapie kan ook helpen om de balans en coördinatie te verbeteren.

Oorzaken

Er zijn verschillende mogelijke oorzaken van vertigo, waaronder problemen met het vestibulaire systeem van het oor, problemen met de bloedcirculatie, of neurologische aandoeningen.

Symptomen

Als je last hebt van vertigo dan heb je het gevoel dat de wereld beweegt terwijl dat niet zo is. Er kunnen wel bijkomende klachten zijn.

Diagnose

Voor een diagnose van je duizeligheidsklachten mag je eerst vertellen waar je precies last van hebt, en wanneer. Dat gebeurt tijdens het anamnese gesprek Naast de duizeligheid zelf zal de therapeut ook vragen naar werkzaamheden, thuissituatie, andere lichamelijke klachten, medicatie en drugsgebruik en mogelijke stressfactoren. Deze zijn erg belangrijk omdat nekklachten vaak een optelsom zijn van verschillende factoren. Na het gesprek komt het lichamelijk onderzoek: je therapeut doet een aantal bewegingen en testjes met je om te kijken wat er aan de hand is. Soms is een afspraak bij de KNO arts nodig om de diagnose met zekerheid te stellen. Als jouw fysio of manueel therapeut dit nodig vindt, dan bespreekt je therapeut dat eerst met jou, en vervolgens met je huisarts. De huisarts verwijst je dan door.

Behandeling

Afhankelijk van de oorzaak van jouw vertigo kan de behandeling bestaan uit pijneducatie, mobilisaties/manipulaties, conditie training, versterkende oefentherapie, rekoefeningen en ontspanningsoefeningen. In sommige gevallen maken we ook gebruik van virtual reality, laser gestuurde joint position senseoefeningen, massage en dry needling. Ook samenwerken met andere specialisten zoals KNO-arts of neuropsychologie kan nodig zijn voor de meer complexe gevallen.  

Naar de dokter?

Als u 1 of meerdere van de volgende klachten heeft is het raadzaam om eerst contact met uw huisarts op te nemen voordat u eventueel een afspraak maakt met een fysiotherapeut of andere behandelaar.
 • meer dan 5kg afgevallen in de afgelopen 4 weken zonder dat u dat wilde
 • nachtelijke pijn of pijn in rust die niet verandert bij het veranderen van houding
 • nachtelijk zweten
 • koorts, misselijkheid en/of algemeen onwelbevinden
 • zwangerschap
 • langdurig medicatie gebruik
 • reeds bekende hart of long aandoeningen
 • kanker of kanker in het verleden hebben gehad
 • drugsgebruik (of steroïden )
 • incontinentie klachten
 • erectie problemen
 • forse verandering van ontlastingspatroon of menstruatie cyclus