Vertigo
Samenvatting
Draaiduizeligheid, ook bekend als vertigo, is het intense gevoel dat men of de omgeving draait, ondanks dat dit niet werkelijk gebeurt. Deze aandoening kan het resultaat zijn van verstoringen in het vestibulaire systeem van het oor, bloedcirculatieproblemen of bepaalde neurologische aandoeningen. Kenmerkende symptomen zijn een gevoel van beweging, misselijkheid, braken, oorsuizen en evenwichtsproblemen. De diagnose van draaiduizeligheid begint meestal met een anamnese gesprek gevolgd door een lichamelijk onderzoek en soms doorverwijzing naar een specialist. De behandeling is afhankelijk van de oorzaak en kan variëren van vestibulaire revalidatie en specifieke manoeuvres tot medicatie en zelfs chirurgie. Bij symptomen is het essentieel om medisch advies te zoeken voor een accurate diagnose en behandeling.
Wat is Draaiduizeligheid (Vertigo)?
Vertigo, in de volksmond bekend als draaiduizeligheid, is het overweldigende gevoel dat ofwel jezelf of je omgeving draait of beweegt wanneer dit in feite niet gebeurt. Het is een onplezierige sensatie die vaak gepaard gaat met symptomen zoals misselijkheid, braken en zelfs het risico van vallen en bijbehorende ongevallen.
Pathofysiologie van Vertigo/Draaiduizeligheid
Vertigo, ook wel draaiduizeligheid genoemd, is een symptoom dat optreedt wanneer er een verstoring is in het evenwichtssysteem van het lichaam. Het evenwichtssysteem is een complex netwerk dat bestaat uit drie hoofdcomponenten: het binnenoor, de ogen en de proprioceptieve sensoren in de huid, spieren en gewrichten. Het binnenoor speelt een cruciale rol omdat het de vestibulaire organen bevat die bewegingen detecteren en signalen naar de hersenen sturen over de positie en beweging van het hoofd. Wanneer er een disfunctie is in een of meerdere van deze componenten, kan dit leiden tot vertigo.
Hoe Onderscheid Ik Draaiduizeligheid van Andere Vormen van Duizeligheid?
Draaiduizeligheid manifesteert zich op specifieke manieren. De voornaamste symptomen zijn een gevoel van rotatie of beweging, misselijkheid en braken, moeite met evenwicht houden, oorsuizen, en een verstoring in je perceptie van beweging. Als je dergelijke symptomen ervaart, is het essentieel om zo snel mogelijk medisch advies in te winnen om de exacte oorzaak vast te stellen en een passende behandeling te starten.
Hoe weet ik of ik vertigo zou kunnen hebben?
Als je last hebt van vertigo, kan je de volgende symptomen ervaren: een draaiend gevoel, misselijkheid en braken, onbalans of moeite met lopen of staan, oorsuizen of tinnitus, of het gevoel alsof je of de omgeving in beweging is. Als je een of meer van deze symptomen hebt, is het belangrijk om contact op te nemen met een arts om de oorzaak te achterhalen en de juiste behandeling te krijgen.Oorzaken van Vertigo
Er zijn verschillende mogelijke oorzaken van vertigo, waaronder problemen met het vestibulaire systeem van het oor, problemen met de bloedcirculatie, of neurologische aandoeningen.Symptomen van Vertigo
Als je last hebt van vertigo dan heb je het gevoel dat de wereld beweegt terwijl dat niet zo is. Er kunnen wel bijkomende klachten zijn.Hoe wordt Draaiduizeligheid Gediagnosticeerd?
De diagnose begint meestal met een anamnese gesprek, waarbij de patiënt zijn of haar symptomen, werkactiviteiten, medicijn- en drugsgebruik en mogelijke stressfactoren bespreekt. Deze informatie helpt de specialist om een holistisch beeld te krijgen van de patiënt's gezondheidstoestand. Daarna volgt een fysiek onderzoek waarbij specifieke testen en bewegingen worden uitgevoerd. In sommige gevallen kan een doorverwijzing naar een KNO-arts nodig zijn voor verder onderzoek.
Behandelopties voor Vertigo/Draaiduizeligheid
Behandeling van vertigo hangt sterk af van de onderliggende oorzaak. In veel gevallen kan vertigo vanzelf overgaan omdat het brein zich aanpast aan veranderingen in het binnenoor en leert vertrouwen op andere mechanismen om het evenwicht te bewaren. Voor sommigen is echter behandeling nodig:
- Vestibulaire revalidatie: Een fysiotherapeutische benadering gericht op het versterken van het vestibulaire systeem. Het traint andere zintuigen om te compenseren voor vertigo.
- Canalith herpositionering manoeuvres: Deze behandeling wordt vooral aanbevolen voor BPPV (Benigne Paroxismale Positieduizeligheid). Door een reeks specifieke hoofd- en lichaamsbewegingen worden de calciumdeeltjes verplaatst uit het kanaal naar een binnenoor kamer, zodat ze door het lichaam kunnen worden opgenomen.
- Medicatie: Er kunnen medicijnen worden voorgeschreven om symptomen zoals misselijkheid of bewegingsziekte geassocieerd met vertigo te verlichten. Bij een infectie of ontsteking kunnen antibiotica of steroïden helpen. Voor Menière's ziekte kunnen diuretica worden voorgeschreven.
- Chirurgie: In zeldzame gevallen kan een operatie nodig zijn voor vertigo, met name als het wordt veroorzaakt door een ernstiger onderliggend probleem.
Het is essentieel om bij aanhoudende klachten van vertigo/draaiduizeligheid altijd medisch advies in te winnen, zodat een accurate diagnose kan worden gesteld en de meest effectieve behandeling kan worden aanbevolen.
Naar de dokter?
Als u 1 of meerdere van de volgende klachten heeft is het raadzaam om eerst contact met uw huisarts op te nemen voordat u eventueel een afspraak maakt met een fysiotherapeut of andere behandelaar.- meer dan 5kg afgevallen in de afgelopen 4 weken zonder dat u dat wilde
- nachtelijke pijn of pijn in rust die niet verandert bij het veranderen van houding
- nachtelijk zweten
- koorts, misselijkheid en/of algemeen onwelbevinden
- zwangerschap
- langdurig medicatie gebruik
- reeds bekende hart of long aandoeningen
- kanker of kanker in het verleden hebben gehad
- drugsgebruik (of steroïden )
- incontinentie klachten
- erectie problemen
- forse verandering van ontlastingspatroon of menstruatie cyclus