Heeft u last van pijn in uw rug? Is de pijn soms zo erg dat u uw dagelijkse bezigheden of uw werk niet meer goed uit kunt voeren? Langdurige rugklachten beïnvloeden uw dagelijks leven op een onprettige manier. Fysiotherapie Noorderbad helpt u graag van uw klachten af.

Rugklachten zelf onder controle

Wanneer u langere tijd last van rugklachten heeft, is het goed om te weten wat u er zelf aan kunt doen. Weliswaar zorgt een fysiotherapeut voor de nodige behandeling; op termijn is het belangrijk dat u zelf de sleutel in handen heeft voor het verminderen van uw klachten. Daarbij kunt u rekenen op begeleiding en advies van uw fysiotherapeut. Een wondermiddel tegen rugklachten bestaat niet. Geen enkele huisarts of fysiotherapeut kan beloven dat hij of zij u wel ‘even’ beter maakt. Om blijvend van uw klachten af te komen, moet u actief aan de slag!

Wat zijn de oorzaken van (lage) rugklachten?

Vier van de vijf mensen hebben wel eens last van hun rug. Sommigen krijgen het maar één keer, bij anderen komt het geregeld terug, maar dat betekent niet dat het dan ernstig is. Waar de rugklachten vandaan komen, is bij de meeste mensen lastig aan te geven. Zelfs bij erge pijn in uw rug is er meestal toch geen sprake van een ziekte of blijvende schade. Rugpijn heeft een goede prognose. Dat wil zeggen: de kans is groot dat de klachten verdwijnen. Bij normaal beloop is dit 6 weken. Zo niet, dan is behandeling zinvol.

Hoe worden rugklachten behandeld?

De beste manier om ervoor te zorgen dat de spieren van uw rug weer in vorm komen, is door beweging. Onderzoek heeft aangetoond dat níet bewegen of het vermijden van bewegingen uw rug meer kwaad doen dan goed. Het is belangrijk om zo gewoon mogelijk te blijven bewegen. Dan bent u eerder van uw klachten af. Probeer om door te gaan met uw dagelijkse activiteiten en taken, ook al heeft u pijn. Uiteraard zonder te overdrijven. Bijvoorbeeld zwaar huishoudelijk werk, zwaar tillen en lang in één houding staan of zitten, kunt u beter tijdelijk vermijden. Na enkele dagen tot een week kunt u proberen om uw rug weer wat meer te belasten. Bouw het geleidelijk op, dat is de enige juiste manier. Als u niet zeker weet waar u aan toe bent, vraag dan gerust uw fysiotherapeut om advies.

Ons motto is: blijf bewegen, maar forceer niet! Ga eens bewust na welke bewegingen u allemaal maakt in de dagelijkse routine en pas uw manier van doen waar nodig aan. Vaak beweegt u zich te weinig, dus probeer dat meer te doen. Neem voldoende momenten om te ontspannen. En wissel van houding of loop af en toe een stukje, dat is goed voor uw rug.

Neemt u gerust contact met ons op voor het maken van een afspraak.

Onze therapeuten

Ron Bottema

Manueel therapeut

Stella

Stella Woldendorp

fysiotherapeute

Ron Hamminga

fysiotherapeut/ handtherapeut (i.o)

Robert Goddard

Eigenaar en manueeltherapeut

Bel ons
Route