Skiduim

Samenvatting skiduim

Een skiduim is een letsel van de gewrichtsband die aan de binnenzijde van het onderste duimgewricht (MCP-1) loopt. Beschadiging kan leiden tot instabiliteit en moeilijkheden bij dagelijkse handelingen. Deze blessure kan ontstaan door sportongevallen of herhaalde bewegingen. Symptomen zijn pijn, zwelling, verkleuring en krachtverlies in de duim. Dit soort letsel is erg vervelend en geeft veel klachten in dagelijks leven, je gebruikt je hand immers de hele dag. Bij een vermoeden van skiduim is medisch advies essentieel. Bij gedeeltelijke beschadiging kan een gips- of spalk ondersteunen bij herstel, en na een rustperiode kan oefentherapie nuttig zijn. Normale belasting van de duim wordt na ongeveer 3 maanden aanbevolen en zwaardere belasting na minstens 6 maanden.

Wat is een skiduim?

De skiduim, ook bekend als de gamekeeper's thumb, verwijst naar een blessure aan een specifieke ligament (gewrichtsband) van de duim. Deze ligament is gelegen aan de binnenzijde van het onderste duimgewricht, medisch bekend als het MCP-1 gewricht.

Deze gewrichtsband speelt een cruciale rol in de stabiliteit van onze duim. Hij zorgt ervoor dat de duim niet te ver naar achteren (of in over-strekking) kan bewegen. Denk aan de beweging die je maakt wanneer je een 'lift' signaal geeft met je duim. Deze band beperkt hoe ver je die beweging kan maken.

Wanneer deze gewrichtsband beschadigd raakt, bijvoorbeeld door een val waarbij de duim ver naar buiten wordt gebogen, kan dit leiden tot instabiliteit van het duimgewricht. Dit kan het moeilijk maken om voorwerpen vast te pakken of andere alledaagse activiteiten uit te voeren. Het is belangrijk om bij klachten of verdenking van een skiduim zo snel mogelijk medisch advies in te winnen, zodat een juiste diagnose kan worden gesteld en een passende behandeling kan worden gestart.

Zou ik een skiduim kunnen hebben?

Een skiduim komt veel voor en wordt vaak veroorzaakt door een ongeluk tijdens het sporten, zoals skiën of hockeyen waarbij de duim achter de stok/stick blijft hangen. Het kan ook voorkomen bij balsporten waarbij een harde bal de uitgestrekte duim raakt.

Wat kan ik er zelf aan doen?

Als je denkt dat je een skiduim hebt opgelopen, zijn er een paar dingen die je zelf kunt doen:

Bij een gedeeltelijke scheur van de gewrichtsband kan een gips- of afneembare spalk helpen bij het herstelproces. Deze spalk houdt de duim stabiel, waardoor de gewrichtsband zonder extra stress kan genezen.

De spalk of het gips is er specifiek voor bedoeld om de gewrichtsband van de skiduim te ontlasten. Dit zorgt voor een betere heling in een stressvrije omgeving.

Oefentherapie kan na een periode van rust en stabilisatie van de skiduim nuttig zijn. Belangrijk is:

   - Normale belasting: Na circa 3 maanden is het meestal mogelijk de duim weer normaal te belasten, afhankelijk van medisch advies.

   - Zware belasting: Wacht met zwaardere handelingen tot minstens 6 maanden na het oplopen van de skiduim.

Laat je altijd adviseren door een arts of handfysiotherapeut bij het opbouwen van de belastbaarheid!  

Wat zijn de oorzaken?

Een skiduim kan worden veroorzaakt door een ongeluk tijdens het sporten, zoals skiën of hockeyen waarbij de duim achter de stok/stick blijft hangen. Het kan ook voorkomen bij balsporten waarbij een harde bal de uitgestrekte duim raakt. Chronisch letsel van deze band komt ook voor, maar minder vaak. Hierbij ontstaat er uitrekking van het bandje door herhaling van dezelfde beweging.

Wat zijn de meest voorkomende symptomen?

Bij een gamekeeper's thumb kun je last hebben van pijn, zwelling, verkleuring aan de binnenzijde van de duim en krachtverlies van de duim. Je merkt dit bij het opendraaien van potjes of het omdraaien van een ronde deurknop.  
Diagnose van een skiduim gebeurt op basis van jouw specifieke verhaal en klachten. De therapeut vraagt hier tijdens het anamnese gesprek naar. Na het gesprek komt het lichamelijk onderzoek. tijdens het onderzoek doet jouw therapeut een aantal bewegingen en testjes om te kijken wat er aan de hand is. Soms is een echo of een scan handig maar meestal niet. Als jouw therapeut beeldvorming nodig vindt dan zal hij/zij dat eerst met jou bespreken en dan met de huisarts.

Wat zijn de fysiotherapeutische behandelmogelijkheden?

Fysiotherapie kan helpen bij de oefentherapie die zich richt op normale belasting na 3 maanden en zware belasting pas na 6 maanden. Dit is om de normale functie van het duimgewricht te herstellen. Behandeling bestaat vaak uit pijneducatie, mobilisaties/manipulaties, versterkende oefentherapie, rekoefeningen en [spalktherpie of braces.

Naar de dokter?

Bij acuut letsel van de duim waarbij er verkleuring of vervorming is opgetreden is het altijd slim om er naar te laten kijken. Als je 1 of meerdere van de volgende klachten hebt is het raadzaam om eerst contact met uw huisarts op te nemen voordat je eventueel een afspraak maakt met een fysiotherapeut of andere behandelaar.
 • meer dan 5kg afgevallen in de afgelopen 4 weken zonder dat u dat wilde
 • nachtelijke pijn of pijn in rust die niet verandert bij het veranderen van houding
 • nachtelijk zweten
 • koorts, misselijkheid en/of algemeen onwelbevinden
 • zwangerschap
 • langdurig medicatie gebruik
 • reeds bekende hart of long aandoeningen
 • kanker of kanker in het verleden hebben gehad
 • drugsgebruik (of steroïden )
 • incontinentie klachten
 • erectie problemen
 • forse verandering van ontlastingspatroon of menstruatie cyclus