A3 pulley letsel

Samengevat

Een A3 Pulley letsel is een beschadiging aan een klein bandje in je vinger dat zorgt dat je je vinger kunt buigen. Het zit aan de binnenkant van je vinger bij het eerste gewricht. Dit letsel kan pijn en krachtverlies veroorzaken en komt vaak voor bij mensen die veel klimmen. Als je last hebt van deze klachten, is het belangrijk om naar de dokter te gaan om het te laten checken en behandelen.

Wat is A3 pulley letsel?

Een A3 Pulley letsel betreft schade aan een specifiek bandje in onze vingers, de A3 pulley. Dit bandje werkt als een tunnel voor de pees die onze vingers laat buigen. Je kunt dit bandje vinden aan de binnenkant van je vinger, vlakbij het eerste gewricht (het PIP gewricht).

Dit bandje zorgt ervoor dat de pees strak tegen het bot aan blijft zitten. Als dit bandje scheurt, kan de pees niet meer goed werken, en dit kan pijn en krachtverlies veroorzaken bij het buigen van de vinger.

Een A3 Pulley letsel is erg vervelend en kan vooral optreden bij mensen die hun handen en vingers zwaar belasten, zoals klimmers. Als je denkt dat je dit letsel hebt, is het belangrijk om zo snel mogelijk een arts te raadplegen. Zo voorkom je verdere schade en kan een passende behandeling snel gestart worden.

Zou ik mijn A3 pulley kunnen hebben beschadigd?

Als je acute pijn hebt in de vinger, aan de kant van de handpalm en ter hoogte van het eerste gewricht, dat is ontstaan na fors kracht zetten zoals klimmen of boulderen dan zou het kunnen. Laat het voor de zekerheid nakijken door jouw fysiotherapeut.

Wat kan ik doen bij een A3 pulley letsel?

In de acute fase: koelen, rust geven, beschermen (door de vinger aan zijn buurman vast te tapen) en medisch advies zoeken. Als de klacht al wat langer bestaat dan is het belangrijk een goede diagnose te krijgen zodat je zo goed mogelijk kan revalideren.  

Oorzaken

Pulley letsels worden veroorzaakt door te veel spanning op de pees te zetten waardoor deze zichzelf lostrekt van het bot en de pulley (het bandje die de pees bij het bot houdt) scheurt.

Symptomen van pulley letsels

De belangrijkste symptomen van een A3 pulley letsel zijn een acute hoorbare en pijnlijke "pang" geluid als de pulley scheurt. daarna is er zwelling, ontsteking en verkleuring aan de basis van de vinger net voorbij de knokkel. Als de pulley helemaal is gescheurd ontstaat een "bowstring" fenomeen, hierbij lijkt de losgetrokken pees op de snaar van een boog. Een forse beperking in het buigen van de vinger en veel pijn zijn meestal het gevolg.

Diagnose

Diagnose van A3 pulley letsel gebeurt op basis van jouw specifieke verhaal en klachten. De therapeut vraagt hier tijdens het anamnese gesprek naar. Na het gesprek komt het lichamelijk onderzoek. Tijdens het onderzoek doet jouw therapeut een aantal bewegingen en testjes om een diagnose te kunnen stellen. Soms is een echo of een scan zinvol maar meestal niet. Als jouw therapeut dit wel nodig vindt dan zal hij/zij dat eerst met jou bespreken en dan pas met de huisarts.

Behandel mogelijkheden

De behandelmogelijkheden bij A3 Pulley letsel hangen af van of de pulley geheel of gedeeltelijk is gescheurd. In de acute fase moet je vooral koelen, rust geven, beschermen (door de vinger aan zijn buurman vast te tapen) en medisch advies zoeken. Als de klacht al wat langer bestaat dan is het belangrijk een goede diagnose te krijgen zodat je zo goed mogelijk kan revalideren. In de meeste gevallen is fysiotherapie voldoende. Behandeling bestaat vaak uit mobilisaties/manipulaties,rekoefeningen, versterkende oefentherapie, en ontspanningsoefeningen. Soms maken we ook gebruik van spalk en, braces, of dry needling.

Naar de dokter?

Als u 1 of meerdere van de volgende klachten heeft is het raadzaam om eerst contact met uw huisarts op te nemen voordat u eventueel een afspraak maakt met een fysiotherapeut of andere behandelaar.
 • meer dan 5kg afgevallen in de afgelopen 4 weken zonder dat u dat wilde
 • nachtelijke pijn of pijn in rust die niet verandert bij het veranderen van houding
 • nachtelijk zweten
 • koorts, misselijkheid en/of algemeen onwelbevinden
 • zwangerschap
 • langdurig medicatie gebruik
 • reeds bekende hart of long aandoeningen
 • kanker of kanker in het verleden hebben gehad
 • drugsgebruik (of steroïden )
 • incontinentie klachten
 • erectie problemen
 • forse verandering van ontlastingspatroon of menstruatie cyclus