Subcapitale humerus fractuur

Samengevat

Een subcapitale humerus fractuur is een breuk van de bovenarm, net onder de kop van het schouder gewricht. Dit soort bovenarm breuk kan tot behoorlijke beperkingen leiden als het niet goed wordt behandeld. De arts in het ziekenhuis moet eerst bekijken of er geopereerd kan en moet worden. Daarna volgt een revalidatie die volgens een vast protocol uitgevoerd moet worden. Deze fase is heel erg belangrijk. Meestal duurt het 3 maanden of langer voordat de arm weer volledig herteld is

Wat is een subcapitale humerus fractuur?

Een subcapitale humerus fractuur is een breuk van de bovenarm, net onder de kop van het schouder gewricht. Dit soort bovenarm breuk kan tot behoorlijke beperkingen leiden als het niet goed wordt behandeld.

Zou ik een subcapitale humerusfractuur kunnen hebben?

Als je bent gevallen waarbij je je zelf op een gestrekte arm hebt geprobeerd op te vangen en je hebt daarna forse pijn en beperkingen van de arm dan zou het kunnen zijn dat je een subcapitale humerus fractuur hebt opgelopen. Er zijn wel een heleboel andere aandoeningen die ook dezelfde klachten kunnen geven en op de zelfde manier kunnen ontstaan. Veel van deze aandoeningen zijn ook veel waarschijnlijker dan een breuk. denk hierbij aan bijvoorbeeld aan cuff rupturen, SAPS klachten, labrum laesies, biceps pees klachten en nog veel meer. Achterhalen wat de oorzaak is van jouw specifieke klachten is een van de belangrijkste onderdelen van het fysiotherapeutisch onderzoek.

Wat kan ik doen bij een subcapitale humerus fractuur?

Het belangrijkste wat je kan doen bij het vermoeden van een subcapitale humerus fractuur (of welke breuk dan ook) is direct een arts raadplegen, in de avond of weekend bel je de spoeddienst.  

Oorzaken

een subcapitale humerus fractuur ontstaat vrijwel altijd na een val, meestal op een uitgestrekte arm (ook wel een FOOSH letsel genoemd).
Diagnose van subcapitale humerus fractuur gebeurt altijd door een arts. Bij twijfel neem altijd contact op met uw huisarts. In de revalidatie periode zal het programma worden afgestemd op jouw specifieke verhaal en klachten. De therapeut vraagt hier tijdens het anamnese gesprek naar. Na het gesprek komt het lichamelijk onderzoek. Tijdens het onderzoek doet jouw therapeut een aantal bewegingen en testjes om te kijken wat de grootste problemen zijn en waar de meeste aandacht voor moet zijn.

Fysiotherapie en manuele therapie kunnen helpen jouw klachten te verminderen. Behandeling bestaat vaak uit pijneducatie

, mobilisaties/manipulaties, conditie training, versterkende oefentherapie, rekoefeningen en ontspanningsoefeningen. In sommige gevallen maken we ook gebruik van virtual reality, laser gestuurde joint position senseoefeningen, massage en dry needling. Ook samenwerken met andere specialisten zoals neuropsychologie kan nodig zijn voor de meer complexe gevallen.

Naar de dokter?

Het belangrijkste wat je kan doen bij het vermoeden van een subcapitale humerus fractuur (of welke breuk dan ook) is direct een arts raadplegen, in de avond of weekend bel je de spoeddienst. Verder geldt dat als je 1 of meerdere van de volgende klachten hebt het raadzaam is om eerst contact met jouw huisarts op te nemen voordat je eventueel een afspraak maakt met een fysiotherapeut of andere behandelaar.
 • meer dan 5kg afgevallen in de afgelopen 4 weken zonder dat u dat wilde
 • nachtelijke pijn of pijn in rust die niet verandert bij het veranderen van houding
 • nachtelijk zweten
 • koorts, misselijkheid en/of algemeen onwelbevinden
 • zwangerschap
 • langdurig medicatie gebruik
 • reeds bekende hart of long aandoeningen
 • kanker of kanker in het verleden hebben gehad
 • drugsgebruik (of steroïden )
 • incontinentie klachten
 • erectie problemen
 • forse verandering van ontlastingspatroon of menstruatie cyclus