Subcapitale humerus fractuur

Samengevat

Een subcapitale humerus fractuur is een breuk van de bovenarm, net onder de kop van het schouder gewricht. Dit soort bovenarm breuk kan tot behoorlijke beperkingen leiden als het niet goed wordt behandeld. De arts in het ziekenhuis moet eerst bekijken of er geopereerd kan en moet worden. Daarna volgt een revalidatie die volgens een vast protocol uitgevoerd moet worden. Deze fase is heel erg belangrijk. Meestal duurt het 3 maanden of langer voordat de arm weer volledig herteld is

Wat is een subcapitale humerus fractuur?

Een subcapitale humerus fractuur verwijst naar een specifieke breuk in de bovenarm. Deze fractuur bevindt zich net onder de kop van de humerus, het botdeel dat het schoudergewricht vormt. Door de locatie en aard van deze breuk kan het leiden tot ernstige beperkingen in de beweging en functie van de arm en schouder, vooral als het niet adequaat wordt aangepakt.

Wanneer iemand zich presenteert met een mogelijke subcapitale humerus fractuur, zal de arts in het ziekenhuis eerst grondig de situatie beoordelen, meestal met behulp van röntgenfoto's. Op basis van deze beoordeling zal worden besloten of een chirurgische ingreep noodzakelijk is. Soms kan een dergelijke breuk conservatief behandeld worden zonder operatie, maar in andere gevallen kan een operatie noodzakelijk zijn om de botten correct te positioneren en te stabiliseren.

Na de initiële behandeling van een subcapitale humerus fractuur is revalidatie cruciaal. Een speciaal opgesteld revalidatieprotocol wordt toegepast om de patiënt te helpen bij het herwinnen van kracht, mobiliteit en functionaliteit in de getroffen arm. Door dit protocol strikt te volgen, wordt de kans op een succesvol herstel aanzienlijk vergroot.

De genezing van een subcapitale humerus fractuur is geen snel proces. Hoewel de initiële genezing van de breuk zelf enkele weken kan duren, kan het voor sommige patiënten 3 maanden of zelfs langer duren voordat ze volledig zijn hersteld en hun arm weer normaal kunnen gebruiken zonder enige beperking of pijn. Het is essentieel dat patiënten gedurende deze periode regelmatig opvolgafspraken hebben en advies en begeleiding krijgen om complicaties te voorkomen.

Zou ik een subcapitale humerusfractuur kunnen hebben?

Als je bent gevallen waarbij je je zelf op een gestrekte arm hebt geprobeerd op te vangen en je hebt daarna forse pijn en beperkingen van de arm dan zou het kunnen zijn dat je een subcapitale humerus fractuur hebt opgelopen. Er zijn wel een heleboel andere aandoeningen die ook dezelfde klachten kunnen geven en op de zelfde manier kunnen ontstaan. Veel van deze aandoeningen zijn ook veel waarschijnlijker dan een breuk. denk hierbij aan bijvoorbeeld aan cuff rupturen, SAPS klachten, labrum laesies, biceps pees klachten en nog veel meer. Achterhalen wat de oorzaak is van jouw specifieke klachten is een van de belangrijkste onderdelen van het fysiotherapeutisch onderzoek.

Wat kan ik doen bij een subcapitale humerus fractuur?

Het belangrijkste wat je kan doen bij het vermoeden van een subcapitale humerus fractuur (of welke breuk dan ook) is direct een arts raadplegen, in de avond of weekend bel je de spoeddienst.  

Oorzaken

In de meeste gevallen wordt een subcapitale humerus fractuur veroorzaakt door een val. Wanneer iemand valt, is de natuurlijke reactie vaak om de val op te vangen met de handen. Dit type val, waarbij iemand op een uitgestrekte arm valt, wordt in medische termen vaak aangeduid als een FOOSH letsel, wat staat voor "Fall On Outstretched Hand".

Bij een FOOSH letsel absorbeert de uitgestrekte arm en hand de volledige impact van de val. De kracht van de val wordt door de hand en de pols naar de arm overgebracht, wat resulteert in een intense druk op de humerus, het lange bot in de bovenarm. Als de kracht van de impact aanzienlijk is, kan dit leiden tot een subcapitale humerus fractuur.

Dit type fractuur kan bij mensen van alle leeftijden voorkomen, maar het risico kan toenemen bij ouderen vanwege de verminderde botdichtheid en bij mensen die betrokken zijn bij activiteiten met een verhoogd valrisico. Het herkennen van de symptomen en het snel zoeken van medische hulp na een dergelijke val kan essentieel zijn voor een effectieve behandeling en succesvol herstel.

Diagnose van subcapitale humerus fractuur

Diagnose van subcapitale humerus fractuur gebeurt altijd door een arts. Bij twijfel neem altijd contact op met uw huisarts. In de revalidatie periode zal het programma worden afgestemd op jouw specifieke verhaal en klachten. De therapeut vraagt hier tijdens het anamnese gesprek naar. Na het gesprek komt het lichamelijk onderzoek. Tijdens het onderzoek doet jouw therapeut een aantal bewegingen en testjes om te kijken wat de grootste problemen zijn en waar de meeste aandacht voor moet zijn.

Behandeling

Fysiotherapie en manuele therapie kunnen helpen jouw klachten te verminderen. Behandeling bestaat vaak uit pijneducatie

, mobilisaties/manipulaties, conditie training, versterkende oefentherapie, rekoefeningen en ontspanningsoefeningen. In sommige gevallen maken we ook gebruik van virtual reality, laser gestuurde joint position senseoefeningen, massage en dry needling. Ook samenwerken met andere specialisten zoals neuropsychologie kan nodig zijn voor de meer complexe gevallen.

Naar de dokter?

Het belangrijkste wat je kan doen bij het vermoeden van een subcapitale humerus fractuur (of welke breuk dan ook) is direct een arts raadplegen, in de avond of weekend bel je de spoeddienst. Verder geldt dat als je 1 of meerdere van de volgende klachten hebt het raadzaam is om eerst contact met jouw huisarts op te nemen voordat je eventueel een afspraak maakt met een fysiotherapeut of andere behandelaar.
  • meer dan 5kg afgevallen in de afgelopen 4 weken zonder dat u dat wilde
  • nachtelijke pijn of pijn in rust die niet verandert bij het veranderen van houding
  • nachtelijk zweten
  • koorts, misselijkheid en/of algemeen onwelbevinden
  • zwangerschap
  • langdurig medicatie gebruik
  • reeds bekende hart of long aandoeningen
  • kanker of kanker in het verleden hebben gehad
  • drugsgebruik (of steroïden )
  • incontinentie klachten
  • erectie problemen
  • forse verandering van ontlastingspatroon of menstruatie cyclus