Hoofdpijn (algemeen)

Samengevat

Hoofdpijn is iets waar heel veel mensen last van hebben. We spreken hier over hoofdpijn wanneer iemand klachten heeft aan voorhoofd, slaap, achterkant van het hoofd, bovenop het hoofd of in het hoofd. Als iemand daar geen pijn heeft maar wel rond om oor, kaak, mond, ogen of holtes dan spreken we hier van kaakklachten of aangezichtspijn. Er zijn veel verschillende soorten van hoofdpijn die elk een eigen behandeling nodig hebben. Hoofdpijnklachten komen iets vaker voor bij vrouwen dan bij mannen. Fysiotherapie, manuele therapie of orofaciale therapie kunnen helpen bij hoofdpijnklachten.

Wat is hoofdpijn?

Hoofdpijn is een verzamelnaam voor veel verschillende klachten die pijn geven in of op het hoofd, voorhoofd, achterkant van het hoofd of bij de slaap.

Zou ik hoofdpijn kunnen hebben?

Als je herhaaldelijk hinderlijke pijnklachten hebt in of op het hoofd dan zou er sprake kunnen zijn van hoofdpijn.

Wat kan ik aan hoofdpijn doen?

Afhankelijk van welke soort hoofdpijn je hebt kan een fysiotherapeut, manueeltherapeut of orofaciaal therapeut helpen bij het verminderen van jouw klachten of beperkingen.

Meer informatie over verschillende soorten hoofdpijnen:

Oorzaken

Er zijn heel veel verschillende soorten hoofdpijn en dus ook heel veel verschillende oorzaken. Gek genoeg kunnen pijnstillers ook hoofdpijn geven!

Symptomen

Doordat er zoveel soorten hoofdpijn zijn kunnen we hier geen overzicht geven van alle symptomen.

Diagnose

Hoofdpijn diagnose gebeurt op basis van de klachten die iemand beschrijft. Het is meestal niet nodig of zinvol om beeldvorming zoals MRI scans of foto's te maken.

Medische diagnoses mogen alleen door een arts worden gesteld. Wij kunnen geen definitieve diagnose stellen, maar als het nodig is zullen we wel overleggen met jouw huisarts.

Behandel mogelijkheden

Sommige soorten hoofdpijn zijn beter te behandelen dan anderen. Vooral spanningshoofdpijn en hoofdpijnen die worden veroorzaakt of verergerd door nek of kaakklachten kunnen we goed behandelen. Bij andere vormen van hoofdpijn zoals migraine en clusterhoofdpijn kunnen we vooral goed helpen met de klachten onder controle te krijgen.

Behandeling bestaat vaak uit pijneducatie

, mobilisaties/manipulaties, conditie training, versterkende oefentherapie, balans oefeningen, huisoefenprogramma, rekoefeningen en ontspanningsoefeningen. In sommige gevallen maken we ook gebruik van virtual reality, laser gestuurde joint position senseoefeningen, massage en dry needling. Ook samenwerken met andere specialisten zoals neuropsychologie kan nodig zijn voor de meer complexe gevallen.

Naar de dokter?

Als u 1 of meerdere van de volgende klachten heeft is het raadzaam om eerst contact met uw huisarts op te nemen voordat u eventueel een afspraak maakt met een fysiotherapeut of andere behandelaar.
  • meer dan 5kg afgevallen in de afgelopen 4 weken zonder dat u dat wilde
  • nachtelijke pijn of pijn in rust die niet verandert bij het veranderen van houding
  • nachtelijk zweten
  • koorts, misselijkheid en/of algemeen onwelbevinden
  • zwangerschap
  • langdurig medicatie gebruik
  • reeds bekende hart of long aandoeningen
  • kanker of kanker in het verleden hebben gehad
  • drugsgebruik (of steroïden )
  • incontinentie klachten
  • erectie problemen
  • forse verandering van ontlastingspatroon of menstruatie cyclus