Hoofdpijn (algemeen)

Samengevat

Hoofdpijn is iets waar heel veel mensen last van hebben. Het gevoel van pijn of ongemak kan zich in elk deel van het hoofd manifesteren, zich uitstrekkend van de nek tot aan de slapen Als iemand daar geen pijn heeft maar wel rond om oor, kaak, mond, ogen of holtes dan spreken we hier van kaakklachten of aangezichtspijn. Fysiotherapie, manuele therapie of orofaciale therapie kunnen helpen bij verminderen van de klachten.

Wat is hoofdpijn?

Hoofdpijnklachten zijn een veelvoorkomend verschijnsel en een universele ervaring waar iedereen op een bepaald moment in zijn leven mee te maken krijgt. Het is doorgaans goedaardig en vaak een normale reactie op stress, overbelasting of slaapgebrek. Het gevoel van pijn of ongemak kan zich in elk deel van het hoofd manifesteren, zich uitstrekkend van de nek tot aan de slapen.

Hoewel het ongemakkelijk en verstorend kan zijn, is het belangrijk om te begrijpen dat het meestal niet wijst op iets kwaadaardigs of ernstig schadelijks voor de gezondheid. Het kan variëren in intensiteit en duur, zich presenteren als een doffe pijn, een kloppend gevoel, of scherpe pijn, maar meestal is het van voorbijgaande aard en beheersbaar met beweging, rust, en aanpassingen van de levensstijl.

De meerderheid van de hoofdpijnen zijn primair, wat betekent dat ze geen symptoom zijn van een onderliggende medische aandoening. Voorbeelden zijn migraine, spannings- en clusterhoofdpijn. Deze soorten, hoewel pijnlijk, zijn over het algemeen niet schadelijk en kunnen effectief worden beheerd met passende zorg en aanpassingen van de levensstijl.

Echter, hoofdpijn kan af en toe een secundair symptoom zijn van een andere aandoening, zoals een infectie of hoge bloeddruk, maar deze zijn relatief zeldzaam. Het is altijd verstandig om de frequentie, duur, en intensiteit van klachten te monitoren, en medisch advies in te winnen als ze chronisch worden, ongewoon ernstig zijn, of gepaard gaan met andere symptomen.

Wat kan ik er aan doen?

Afhankelijk van welke soort klachten je hebt kan een fysiotherapeut, manueeltherapeut of orofaciaal therapeut helpen bij het weer beter functioneren en lekkerder in je vel zitten.

Meer informatie :

Oorzaken

Er zijn heel veel verschillende soorten hoofdpijn en dus ook heel veel verschillende oorzaken. Gek genoeg kunnen pijnstillers ook hoofdpijn geven!

Symptomen

Doordat er zoveel soorten zijn kunnen we hier geen overzicht geven van alle symptomen.

Diagnose

Het herkennen van het type hoofdpijn kan een complex proces zijn dat rekening houdt met verschillende factoren zoals de locatie, intensiteit, en frequentie van de pijn, evenals bijkomende symptomen zoals misselijkheid, lichtgevoeligheid, en duizeligheid. Een arts of fysiotherapeut speelt een cruciale rol in dit proces en kan helpen bij het stellen van een diagnose door middel van een grondige evaluatie en eventueel aanvullend onderzoek.

Een fysiotherapeut kan gebruikmaken van gevalideerde meetinstrumenten zoals vragenlijsten om meer inzicht te krijgen in de aard, duur, frequentie, en intensiteit van de hoofdpijn, evenals de impact ervan op het dagelijks leven van de patiënt. Deze vragenlijsten kunnen specifieke informatie verschaffen over de kenmerken van de hoofdpijn en kunnen helpen bij het identificeren van mogelijke triggers, zoals stress, slaapgebrek, of voedingsfactoren.

Naast vragenlijsten kan een fysiotherapeut ook een lichamelijk onderzoek uitvoeren om de mobiliteit van de nek en de bovenste wervelkolom te beoordelen, spierspanning en triggerpoints te identificeren, verminderde kracht en uithoudingsvermogen van de halsspieren vast te stellen en de houding en ergonomie van de patiënt te evalueren

Deze informatie, in combinatie met de resultaten van de vragenlijsten, stelt de fysiotherapeut in staat om een uitgebreid beeld te krijgen van de klachten van de patiënt en om een diagnose te stellen die de basis vormt voor de daaropvolgende behandelplan.

Het gebruik van deze gevalideerde meetinstrumenten en lichamelijke beoordelingen stelt de fysiotherapeut in staat om een totaal beeld te krijgen van de patiënt en om een geïndividualiseerd en evidence-based behandelplan op te stellen, gericht op het aanpakken van de onderliggende oorzaken en het verminderen van de symptomen van hoofdpijn.

Diagnose gebeurt op basis van de klachten die iemand beschrijft. Het is meestal niet nodig of zinvol om beeldvorming zoals MRI scans of foto's te maken.

Medische diagnoses mogen alleen door een arts worden gesteld. Wij kunnen geen definitieve diagnose stellen, maar als het nodig is zullen we wel overleggen met jouw huisarts.

Behandel mogelijkheden

Er zijn verschillende behandelopties beschikbaar, en de keuze van de behandeling is sterk afhankelijk van het type en de oorzaak van de hoofdpijn. Sommige klachten  zijn nou eenmaal beter te behandelen dan anderen. Vooral spanningshoofdpijn en hoofdpijnklachten die worden veroorzaakt of verergerd door nek of kaakklachten kunnen we goed behandelen. Bij andere vormen zoals migraine en clusterhoofdpijn kunnen we vooral goed helpen met de klachten onder controle te krijgen. Medicatie, levensstijlaanpassingen, en fysiotherapie zijn enkele van de mogelijke behandelingen die kunnen helpen bij het beheersen en verminderen van hoofdpijnklachten. Het is cruciaal dat medicatie alleen wordt gebruikt wanneer dit door een arts is voorgeschreven, om mogelijke bijwerkingen en complicaties te voorkomen.

Fysiotherapie is een effectieve behandeling voor verschillende soorten hoofdpijnklachten, waaronder migraine,  TMD (temporomandibulaire disfunctie) gerelateerde hoofdpijnen en spannings- en cervicogene hoofdpijn. Een fysiotherapeut kan een sleutelrol spelen in het begeleiden van patiënten naar duurzame levensstijlveranderingen en het aanleren van technieken en oefeningen die kunnen helpen bij het verminderen van de frequentie en intensiteit van de klachten.

Een belangrijk aspect van fysiotherapie is pijneducatie, waarbij patiënten worden geïnformeerd over de mechanismen van pijn en hoe deze kunnen worden beïnvloed door verschillende factoren zoals stress, slaap, voeding, en lichaamsbeweging. Door een beter begrip van pijn kunnen patiënten leren hoe ze hun symptomen effectiever kunnen beheersen en hoe ze kunnen voorkomen dat de klachten hun dagelijks leven beïnvloeden.

Oefentherapie is ook een essentieel onderdeel van fysiotherapie voor hoofdpijn. Een fysiotherapeut kan specifieke oefeningen voorschrijven die gericht zijn op het verbeteren van de mobiliteit, het versterken van de spieren, en het verminderen van spierspanning en triggerpoints die bijdragen aan de klachten. Deze oefeningen kunnen ook helpen bij het verbeteren van de houding en het verminderen van de belasting van de nek en de bovenste wervelkolom, wat vooral belangrijk is voor mensen met cervicogene en TMD gerelateerde hoofdpijnen.

Behandeling bestaat vaak uit pijneducatie

, mobilisaties/manipulaties, conditie training, versterkende oefentherapie, balans oefeningen, huisoefenprogramma, rekoefeningen en ontspanningsoefeningen. In sommige gevallen maken we ook gebruik van virtual reality, laser gestuurde joint position senseoefeningen, massage en dry needling. Ook samenwerken met andere specialisten zoals neuropsychologie kan nodig zijn voor de meer complexe gevallen.

Naar de dokter?

Als u 1 of meerdere van de volgende klachten heeft is het raadzaam om eerst contact met uw huisarts op te nemen voordat u eventueel een afspraak maakt met een fysiotherapeut of andere behandelaar.
 • meer dan 5kg afgevallen in de afgelopen 4 weken zonder dat u dat wilde
 • nachtelijke pijn of pijn in rust die niet verandert bij het veranderen van houding
 • nachtelijk zweten
 • koorts, misselijkheid en/of algemeen onwelbevinden
 • zwangerschap
 • langdurig medicatie gebruik
 • reeds bekende hart of long aandoeningen
 • kanker of kanker in het verleden hebben gehad
 • drugsgebruik (of steroïden )
 • incontinentie klachten
 • erectie problemen
 • forse verandering van ontlastingspatroon of menstruatie cyclus