wat is het verschil tussen fysiotherapie en manuele therapie?

wat is het verschil tussen fysiotherapie en manuele therapie?

eerst gepubliceerd op 2 mei 2023 op www.fysiotherapienoorderbad.nl

Als je niet bekend bent met deze beroepen, lijken ze misschien erg op elkaar, maar er zijn wel degelijk enkele belangrijke verschillen. In deze blog ga ik in op de vraag: “wat is het verschil tussen fysiotherapie en manuele therapie?”, zodat je beter begrijpt welke behandelaar het beste past bij jouw klachten.

geen zin om te lezen?

Allereerst, wat is fysiotherapie? 

Fysiotherapie is een 4-jarige paramedische bachelor (HBO) opleiding, waarin studenten leren hoe ze mensen met lichamelijke klachten kunnen behandelen, begeleiden en helpen revalideren. 

Wat is dan manuele therapie? 

Manuele therapie is een extra deeltijd masteropleiding van 2-3 jaar, na afronding van de fysiotherapie bacheloropleiding. 

Manueeltherapeuten hebben zich gespecialiseerd in het onderzoeken en behandelen van klachten aan het bewegingsapparaat, waarbij de nadruk ligt op het functioneren van gewrichten en bijbehorende spieren en zenuwen.

Wat is dan het verschil tussen een manueeltherapeut en een fysiotherapeut?

Een belangrijk verschil tussen fysiotherapeuten en manueeltherapeuten is dat manueeltherapeuten bevoegd zijn om bepaalde voorbehouden handelingen uit te voeren, zoals het toepassen van HVT-technieken (in de volksmond het kraken). Een fysiotherapeut mag deze technieken niet uitvoeren zonder directe supervisie van een manueeltherapeut. Dit komt doordat manueeltherapeuten een extra opleiding hebben gevolgd om deze technieken veilig en effectief toe te kunnen passen.

Is een manueeltherapeut nu beter dan een fysiotherapeut?

Nee! 

Een manueeltherapeut heeft een langere en gespecialiseerdere opleiding gehad dan een fysiotherapeut. Maar zoals er ook slechte leraren, artsen en bakkers zijn, zijn er ook slechte manueeltherapeuten.

Net zo goed zijn er ook geweldige fysiotherapeuten en ELKE manueeltherapeut is in de eerste plaats een fysiotherapeut.

Conclusie

Dus, wat is nu het verschil tussen fysiotherapie en manuele therapie? 

Manueeltherapeuten hebben een langere opleiding gehad en zijn bevoegd om bepaalde voorbehoudentechnieken uit te voeren, terwijl fysiotherapeuten dit alleen mogen doen onder directe supervisie van een manueeltherapeut.

Ik hoop dat deze uitleg je geholpen heeft om het verschil tussen fysiotherapie en manuele therapie beter te begrijpen.

Meer blogs lezen?

klik hier voor een overzicht van al onze blogs