Nieuws/ Blogs

Rugpijn door overgewicht… Dikke onzin?

Rugpijn door overgewicht… Dikke onzin?

Veel rug patiënten met overgewicht krijgen te horen dat ze klachten hebben omdat ze te dik zijn, maar is dat ook zo?

De literatuur laat een veel genuanceerder beeld zien waarbij er waarschijnlijk wel enige correlatie bestaat tussen rugklachten en overgewicht maar dat betekent zeker niet dat overgewicht de oorzaak is van rugpijn. 

Rugpijn is multifactorieel en er is dan ook niet 1 specifieke oorzaak voor aan te wijzen, het is meer een samenloop van omstandigheden.

Werkt creatine bij hersenletsel?

Werkt creatine bij hersenletsel?

TLDR

Werkt creatine bij hersenletsel?

Creatine is een aminozuur dat een zeer belangrijke rol speelt bij de energiebalans van de spieren en hersenen. Creatine supplementen zijn aangetoond effectief voor toename van spiermassa, en trainingsomvang en intensiteit, vermoedelijk effectief bij het ondersteunen van herstel na training, vermoedelijk effectief bij het verbeteren van cognitieve functies, mogelijk effectief bij slaaptekort, depressies en neurodegeneratieve aandoeningen en heel misschien mogelijk effectief bij hoofdletsels (maar waarschijnlijk niet).

Creatine is verder relatief goedkoop en voor verreweg de meeste mensen veilig op korte en lange termijn, het advies is wel om met de huisarts te overleggen voordat je supplementen neemt.

Bewegen tegen pijn

Bewegen tegen pijn

In dit artikel legt Aronette Maris uit hoe je hoe beweging pijn kan verminderen. Door endorfine en adrenaline, die vrijkomen tijdens het bewegen, ervaar je minder pijn en meer blijdschap. Acute pijn, veroorzaakt door directe schade, kan tijdelijk worden verlicht door beweging. Chronische pijn, die langer dan drie maanden aanhoudt, vereist een bredere aanpak waarbij fysiotherapie en regelmatige beweging kunnen helpen. Samen met een fysiotherapeut werk je aan je herstel door diverse oefeningen, wat niet alleen fysieke klachten verlicht maar ook je stemming verbetert.

4 Redenen dat jouw goede voornemens mislukken 

4 Redenen dat jouw goede voornemens mislukken 

4 Redenen dat jouw goede voornemens mislukken en wat je daaraan kan doen

1. Te Veel Tegelijk: Veel mensen nemen zich voor om meerdere grote veranderingen tegelijk te maken, zoals drastisch anders eten, veel sporten en afvallen. Dit is vaak te veel om vol te houden omdat gedragsverandering moeilijk is en wilskracht beperkt is. De oplossing is om je op één verandering tegelijk te concentreren en hier gestaag aan te werken.

2. Verkeerde Doelen: Mensen kiezen vaak doelen gebaseerd op wat anderen belangrijk vinden, met name op het gebied van fysieke gezondheid. Echter, het is belangrijker om doelen te kiezen die persoonlijk waardevol zijn, zelfs als deze niets met fysieke gezondheid te maken hebben.

3. Van een Middel een Doel Maken: Mensen verwarren vaak middelen zoals afvallen of bewegen met doelen. Echte doelen moeten duidelijk zijn, zoals het verbeteren van je conditie om met je kind te kunnen spelen. De middelen zijn dan de stappen die je neemt om deze doelen te bereiken.

4. Onredelijke Doelstellingen: Vaak stellen mensen onrealistisch hoge doelen, wat leidt tot gegarandeerd falen. Het is beter om haalbare doelen te stellen en deze SMART (Specifiek, Meetbaar, Acceptabel, Realistisch, Tijdsgebonden) te formuleren. Overleg met vrienden of professionals kan helpen om realistische doelen te stellen.

Waarom neuropsychologie bij een hersenschudding?

Waarom neuropsychologie bij een hersenschudding?

Deze Blog bespreekt de rol van neuropsychologie bij hersenschuddingen. Een neuropsycholoog, gespecialiseerd in de werking van het brein en de relatie met gedrag, is essentieel bij hersenletsel, zoals een hersenschudding. Hersenletsel kan leiden tot cognitieve problemen, zoals verminderd geheugen en concentratievermogen, en ook tot emotionele en gedragsmatige veranderingen. Bij een hersenschudding, medisch bekend als licht traumatisch hersenletsel, kunnen deze gevolgen optreden. Cognitieve klachten na een hersenschudding zijn vaak tijdelijk, maar kunnen gepaard gaan met emotionele en gedragsveranderingen, zoals overgevoeligheid voor prikkels, vermoeidheid, en stemmingswisselingen. Deze problemen kunnen diepgaande impact hebben op het dagelijks leven. Een neuropsycholoog helpt bij het identificeren en aanpakken van deze klachten, met aandacht voor zowel cognitieve als niet-cognitieve gevolgen, en ondersteunt het herstelproces.

Nieuw in Groningen? Jouw complete gids voor het vinden van de beste fysiotherapeut in Groningen

Nieuw in Groningen? Jouw complete gids voor het vinden van de beste fysiotherapeut in Groningen

Het kiezen van de juiste Fysiotherapeut in Groningen is een combinatie van onderzoek, persoonlijke voorkeur en praktische overwegingen. Besteed tijd aan het vinden van de juiste match en je lichaam zal je dankbaar zijn.

Hier heb je het dan! Jouw gids voor het vinden van de perfecte Fysiotherapeut in Groningen.

New in Town? 5 Things to Keep in Mind When Choosing Your Physiotherapist in Groningen

New in Town? 5 Things to Keep in Mind When Choosing Your Physiotherapist in Groningen

New to Groningen? if you have just moved to town as an international student or expat you may feel a bit overwhelmed trying to get everything organised like you had back home. Allow me to help you tick one thing off that to-do list. This blog will help you choose the best physiotherapist for you in Groningen

De rol van fysiotherapie bij het omgaan met chronische pijn

De rol van fysiotherapie bij het omgaan met chronische pijn

Als je chronische pijn wil verminderen is het van belang om eerst te bedenken waarom je minder pijn wil. Als je jouw “waarom?” hebt gevonden kun je een stappenplan opstellen om hieraan te werken. De fysiotherapeut kan jou hierbij begeleiden en helpen met het vinden van jouw “waarom?”, het opstellen van het plan, een oefenprogramma op maat te maken (gebruikmakend van de nieuwste technologieën), en te helpen doseren van activiteiten en werkzaamheden. 

Is virtual reality de toekomst van de Fysiotherapie?

Is virtual reality de toekomst van de Fysiotherapie?

Wij zijn erg trots dat we sinds vorig jaar samenwerken met Kiki en InMotion VR, en inmiddels ruim een half jaar de VR-technologie inzette in onze praktijk in Groningen. De innovatieve mentaliteit van inMotion past goed bij Fysiotherapie Noorderbad. We verkennen steeds nieuwe manieren om onze patiënten nog beter te helpen.

Dus bereid je voor op een geweldig uur terwijl we praten met Kiki Koppelmans. Ik ben enthousiast en ik weet zeker dat jullie dat ook zullen zijn!

End of content

End of content