Post concussion syndrome (PCS)

   

Post-concussion syndrom (PCS) is een aandoening waarbij de symptomen van hersenschudding of een hoofdletsel lang na het eerste letsel duren.
PCS kunnen maanden of jaren duren, maar de symptomen verbeteren na verloop van tijd en in de meeste gevallen herstellen mensen volledig.

In dit artikel kijken we naar de symptomen van PCS en hoe lang ze duren. We behandelen ook oorzaken en risicofactoren, diagnose, behandelingsopties en mogelijke complicaties.

Wat is post concussion syndrom (PCS)?

Bij PCS duren de symptomen van een hersenschudding langer na de eerste verwonding. Lange termijn effecten van een hersenschudding zijn niet gebruikelijk. Na het krijgen van een hersenschudding herstellen de meeste mensen binnen 2 weken tot een maand van de eerste symptomen. Ongeveer 20% van de mensen zal echter PCS ervaren en symptomen hebben die langer dan 6 weken aanhouden.

Volgens sommige bronnen zijn hersenschudding symptomen die drie of meer “domeinen” beïnvloeden – waaronder emotionele veranderingen en cognitieve stoornissen – gedurende meer dan 1 of 2 maanden indicatief voor PCS.

PCS klachten kunnen maanden of zelfs jaren duren, maar de symptomen verergeren niet. PCS verbetert in de loop van de tijd en in de meeste mensen herstellen ervan.

Symptomen

De symptomen van PCS kunnen zijn:

 • hoofdpijn
 • duizeligheid
 • vermoeidheid
 • verhoogde gevoeligheid voor licht
 • verhoogde gevoeligheid voor ruis
 • prikkelbaarheid
 • veranderingen in emotionele toestand, zoals gevoeliger worden voor stress
 • depressie
 • angst
 • moeite met concentreren
 • geheugen problemen
 • moeite met slapen
 • verhoogde intolerantie voor alcohol
 • verandering in eetlust

Veel van deze symptomen overlappen met die van andere medische aandoeningen, zoals posttraumatische stressstoornis en chronische pijn.

Oorzaken en risicofactoren

Onderzoek suggereert dat de oorzaak van PCS, schade is aan de witte stof in de hersenen.

Witte stof is weefsel in de hersenen dat zenuwvezels bevat. Schade aan dit weefsel kan de paden tussen de hersenen en de rest van het lichaam beïnvloeden, wat het scala aan symptomen kan veroorzaken dat mensen ervaren met PCS.

Bepaalde groepen lopen meer risico op PCS dan andere, waaronder vrouwen, oudere volwassenen en mensen met een geschiedenis van:

 • hersenschudding
 • toevallen
 • leer-, stemmings- of angststoornissen
 • migraine hoofdpijn
 • Atleten en mensen die in het leger dienen, lopen mogelijk ook meer risico op PCS omdat ze een hoger risico lopen op hersenschudding of traumatisch hersenletsel.

Volgens een rapport van het National Institute of Neurological Disorders and Stroke (NINDS) komen elk jaar tussen de 1,6 en 3,8 miljoen aan sport gerelateerde hersenschudding voor in de Verenigde Staten. Atleten zijn ook meer vatbaar voor hersenschudding.

De NINDS merken ook op dat 20% van het ingezette militaire personeel hoofdwonden opliep tijdens de oorlogen in Irak en Afghanistan. Onder deze personen had 83% een hersenschudding of een mild, ongecompliceerd traumatisch hersenletsel.

Meerdere hersenschudding kan het risico op langdurige hersenschudding symptomen verhogen. Het is belangrijk dat mensen rusten tot ze volledig hersteld zijn na een hoofdletsel om de hersentijd de tijd te geven om goed te genezen.

Diagnose

Een arts of een team van zorgverleners zal PCS diagnosticeren door de symptomen van de persoon te beoordelen. Het diagnosticeren van PCS kan lastig zijn, omdat veel van de symptomen overlappen met die van andere gezondheidsproblemen.

Er zijn vaste criteria voor PCS waarvoor gerelateerde symptomen in drie of meer categorieën een maand of langer aanwezig moeten zijn.

Een arts kan ook neurologische tests uitvoeren om te controleren op eventuele balansproblemen of cognitieve veranderingen. Ze kunnen CT-scans of MRI-scans gebruiken om beelden van de hersenen te controleren en andere mogelijke onderliggende oorzaken uit te sluiten.

Behandeling

Behandeling voor PCS richt zich op het bieden van symptoomverlichting om een persoon te helpen de aandoening te beheren. Rust is een van de belangrijkste componenten van PCS-behandeling omdat het de hersenen in staat stelt te herstellen en te genezen van een hersenschudding.

Waar mogelijk vermijden artsen vaak medicatie om PCS-symptomen te behandelen, omdat een verwonding aan het hoofd de hersenen gevoeliger kan maken voor drugsgebruik en mogelijke bijwerkingen.

Artsen kunnen mensen adviseren enkele weken te wachten voordat ze met een actieve behandeling beginnen, zoals een oefenplan of een ander type therapie. Deze vertraging geeft de hersenen de tijd om te herstellen van het initiële hoofdletsel zonder te veel druk uit te oefenen op hersencellen die mogelijk nog genezen.

Mensen kunnen verschillende therapieën proberen die kunnen helpen bij het herstellen van PCS. Voor al deze therapieën zal een persoon samenwerken met een medische professional die hun voortgang bewaakt en het behandelplan indien nodig kan aanpassen om het aan te passen.

Visuele therapie

Visuele therapie maakt gebruik van een reeks oefeningen om mensen te helpen die problemen met het gezichtsvermogen hebben als gevolg van PCS. De oefeningen kunnen helpen schade aan het visuele systeem te herstellen of de hersenen te helpen zich aan te passen aan veranderingen in de connectiviteit.

Neuro-optometrische revalidatie

Neuro-optometrische revalidatie werkt ook om eventuele problemen met het gezichtsvermogen aan te pakken die mensen mogelijk ondervinden. Een behandelplan combineert het gebruik van lenzen, prisma’s en filters om delen van de hersenen te stimuleren die niet werken zoals gewoonlijk.

Evenwichtstherapie

Evenwicht of vestibulaire therapie kan mensen helpen als ze veel duizeligheid ervaren als een symptoom van PCS. Oefeningen om balans en stabiliteit te bevorderen kunnen dit desoriënterende symptoom helpen verminderen.

Fysiotherapie

Als PCS lichamelijke pijn in het lichaam veroorzaakt, kan fysiotherapie de symptomen helpen verlichten. Deze therapie kan massage, zachte lichaamsbeweging en warmtetherapie omvatten om het lichaam te ontspannen en het herstel te bevorderen.

Oefentherapie

Oefentherapie maakt gebruik van zachte aerobe oefeningen om het lichaam te helpen herstellen. Mensen kunnen een zwembad of een fitnessapparaat gebruiken, zoals een loopband, met een minimaal risico op hoofdletsel.

Een medische professional zal het individu tijdens deze therapie nauwlettend in de gaten houden om ervoor te zorgen dat ze de oefening niet overdrijven, wat het herstel kan vertragen.

Cognitieve gedragstherapie

Cognitieve gedragstherapie (CGT) kan mensen helpen met stemmingsgerelateerde PCS-symptomen, zoals depressie, angst of stemmingswisselingen.

CBT helpt mensen zich bewust te worden van negatieve denkpatronen en gedrag en biedt hen praktische hulpmiddelen om deze problemen te overwinnen.

complicaties

PCS kan een verhoogd risico op depressie veroorzaken. Als iemand een reeds bestaande gezondheidstoestand heeft, zoals depressie of migraine, kunnen hersenschudding en PCS het verergeren.

Als het post-hersenschuddingsyndroom ervoor zorgt dat mensen zich onstabiel voelen, lopen ze meer risico op herhaalde verwondingen. Meerdere hersenschudding kan leiden tot schade aan de hersenen, wat mogelijk kan leiden tot depressie en veranderingen in gedrag of persoonlijkheid.

Om verder letsel aan het hoofd te voorkomen, moeten mensen elke activiteit of oefening vermijden die kan leiden tot een tweede hersenschudding en complicaties. Mensen die sporten moeten wachten tot ze herstellen van de symptomen voordat ze verder gaan.

Vooruitzicht

PCS kan tijd kosten om weg te gaan, maar het wordt na verloop van tijd beter. Mensen moeten mogelijk hun dagelijkse activiteiten of planning aanpassen om meer rust te krijgen.

Mensen kunnen samenwerken met een team van zorgverleners om hun symptomen te beheersen en hun voortgang te volgen. Het behandelplan zal voor elk individu verschillend zijn, dus mensen willen misschien verschillende benaderingen uitproberen om te zien wat het beste voor hen werkt.

Post concussion syndrom (PCS) is geen degeneratieve aandoening en verdwijnt in de meeste gevallen volledig na verloop van tijd.

 

 

Bron: https://www.medicalnewstoday.com/articles/326227.php

hersenschudding
Bel ons
Route