Handtherapie

Heeft u pijn in uw pols bij het koken, afwassen of het werk in de tuin? Heeft u tijdens het autorijden pijn aan uw handen? Zijn de klachten begonnen als tintelingen, een koud of dood gevoel of misschien een lichte pijn in uw handen of armen? Bij deze en andere klachten aan uw handen kan een handtherapeut u helpen.

Waarom een handtherapeut?

De hand is een complex geheel van enorm veel spieren, pezen, banden, zenuwen en gewrichten op een klein oppervlak. Handtherapie is een specialisatie binnen fysiotherapie. De therapeut houdt zich bezig met het behandelen van functiestoornissen van spieren, pezen, banden, botten, gewrichten en zenuwen.

Waar kan een handtherapeut u mee helpen?

Het doel van handtherapie is dat u uw hand weer zo goed mogelijk kunt gebruiken bij uw dagelijkse activiteiten op het gebied van zelfzorg, uitvoer van werk, sport en hobby’s. Hierbij moet u denken aan:

Wat is handtherapie?

Een blessure aan de hand heeft vaak grote gevolgen voor het dagelijks functioneren; bij ontzettend veel handelingen worden de handen gebruikt en het is dus belangrijk dat de handblessures op de juiste manier behandeld worden.

Naast het oefenen van de mobiliteit, spierkracht, coördinatie en stabiliteit, behoort het aanmeten en maken van spalken ook tot het werkveld van de handtherapeut. Deze spalken worden van verschillende soorten materiaal gemaakt, afhankelijk van het doel van de spalk.

Als u aanvullend verzekerd bent voor fysiotherapie dan declareren wij de behandelingen, die onder uw verzekering vallen, rechtstreeks bij uw zorgverzekering. De behandelingen die niet vergoed worden moet u zelf betalen.Handtherapie is soms een langdurig en intensief behandeltraject, waarbij uw inzet van groot belang is. Het kan zijn dat u met een pijnlijke spier na een paar behandelingen en de juiste adviezen al vooruit kunt. Na een operatie of bij ernstig letsel kan het traject soms wel een jaar duren. 

Behandeling

De eerste afspraak is altijd een intake en onderzoek en het bespreken en opstellen van het persoonlijke behandelplan, deze afspraak duurt 60 minuten. Meestal kunnen we direct al met de behandeling starten.

De behandeling bestaat uit een combinatie van:

  • oefentherapie
  • mobilisatie
  • dry needling
  • adviezen
  • pijn educatie

Aanmelden

Voor het maken van een afspraak heeft u geen verwijzing van uw huisarts en/of specialist nodig. Mocht tijdens de intake blijken dat een verwijzing toch wenselijk is dan kunnen we u vragen om contact op te nemen met uw huisarts. 

Vergoeding

Handtherapie valt onder de vergoeding fysiotherapie. Heeft u een aanvullende ziektekosten verzekering, die fysiotherapie vergoed, dan worden de behandelingen meestal rechtstreeks aan ons vergoed. 

Mocht uw behandeling vallen onder de voorwaarden van vergoeding vanuit de basisverzekering, dan worden de (vanaf de 21e behandeling) behandelingen vergoedt uit de basisverzekering. 

Bent u niet aanvullend verzekerd voor fysiotherapie? Wilt u weten hoeveel een behandeling kost? Klik dan hier.

Onze specialist

Ron Hamminga

Fysiotherapeut / Handtherapeut

Bel ons
Route