Het begint met een ‘klein ongemak’: u verliest zomaar een paar druppels urine. Bijvoorbeeld als u lacht of iets optilt, tijdens het hoesten of terwijl u aan het sporten bent. Eerst is het vooral een beetje gênant, daarna wordt het erger tot zeer hinderlijk. 

Wat is incontinentie?

Incontinentie is het ongewild verlies van urine en/of ontlasting. De meeste mensen met incontinentie hebben last van urine-incontinentie. De hoeveelheid urineverlies kan bij iedereen verschillen. Incontinentie komt op alle leeftijden voor, hoewel meer ouderen dan jongeren er last van hebben. 

Wat zijn de oorzaken van incontinentie?

Urine-incontinentie

Er zijn verschillende vormen van urine-incontinentie. Fysiotherapie Noorderbad behandelt stress-incontinentie en urge-incontinentie. 

Bij stress-incontinentie treedt ongewenst urineverlies op bij activiteiten waarbij de druk in de buik verhoogd wordt. Denkt u daarbij aan: niezen, hoesten, schreeuwen, springen, rennen, enzovoort. Vaak ligt hier een probleem met de bekkenbodem aan ten grondslag. Deze is te slap of (en dit komt ook vaak voor) juist te strak. 

Met consequent trainen van de spieren van de bekkenbodem kan dit probleem (grotendeels) verholpen worden.

Bij urge-incontinentie is het probleem dat er erg vaak aandrang om te plassen is. Vaak wordt er al urine verloren voor het toilet is bereikt. Hierbij is het juist zaak om de blaas te trainen (dit is ook een spier) en een correcte plastechniek aan te leren.

Als er geen onderliggende medische problemen zijn is deze klacht relatief snel te verhelpen.

Ontlasting incontinentie

Ongewild verlies van ontlasting varieert van vlekken in de onderbroek (soiling) tot het verlies van de volledige ontlasting. Bij soiling kan met bekkenbodemtraining en toilettraining het probleem vaak worden verholpen. Bij zwaardere gevallen van ontlastingsverlies verwijzen wij altijd door naar de specialist.

In alle gevallen van incontinentie (urine en ontlasting) raden wij aan eerst de huisarts te bezoeken om een eventuele medische oorzaak van de klachten uit te sluiten. Daarna kunt u contact met ons opnemen voor het opstellen van een behandelplan.

Onze bekken specialist

Stella

Stella Woldendorp

fysiotherapeute

Bel ons
Route